gynaika-skyli-850x607

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρει χαρά και πολλά πολλά υγρά φιλάκια. Ωστόσο, συνοδεύεται από αρκετές δεσμεύσεις που πρέπει να αναλογιστείτε πριν προχωρήσετε σε αυτή.

Σκεφτείτε καλά αν είστε γενικότερα έτοιμος/η να αναλάβετε την ευθύνη ”μεγαλώματος” ενός ζώου.

Ένας σκύλος ή μία γάτα είναι περίπου σαν ένα τετράχρονο παιδί. Ανεξάρτητο σε κάποια ζητήματα, χαριτωμένο και σίγουρα τρυφερό, αλλά εξαρτώμενο από εσάς για τη φροντίδα του, τη τροφή του, τη βόλτα του, την επίσκεψη στο κτηνίατρο. Αν ζείτε με άλλα άτομα, π.χ. γονείς, σύντροφο ή σύζυγο και παιδιά, πρέπει να συζητήσετε όλοι μαζί για την απόκτηση του ζώου. Μην επιλέγετε ποτέ να υιοθετήσετε ”κρυφά” ένα ζώο χωρίς να είναι ενήμερα όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

Λάβετε υπόψη το πρόγραμμα της καθημερινότητας σας. Χωρά ένας σκύλος και οι καθημερινές του βόλτες σε αυτό ή θα καταλήξει κλεισμένος 12 ώρες σε ένα μπαλκόνι (πράγμα που είναι παράνομο και συνιστά παθητική κακοποίηση); Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, η απόκτηση σκύλου και ειδικά κουταβιού είναι σχεδόν απαγορευτική διότι χρειάζεται διαρκή ενασχόληση, καθαριότητα και εκπαίδευση. Είναι καλύτερο όμως να πάρετε μία γατούλα, αφού περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους…με ύπνο.

Επιλέξτε προσεκτικά και με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ατόμου, π.χ. εκπαιδευτή ή εθελοντή φιλοζωικής οργάνωσης, το ζώο που σας ”ταιριάζει”. Μην επιλέγετε βάσει εμφάνισης, ράτσας ή…γλύκας. Ένα κουτάβι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς αν δεν έχετε υπομονή αλλά ένα ενήλικο σκυλί μπορεί να σας ταιριάξει απόλυτα. Επίσης, μην επιλέξετε μία γάτα αν δεν έχετε εξασφαλίσει ότι δε μπορεί να διαφύγει από αυλές/μπαλκόνια για να μην κινδυνεύσει η σωματική της ακεραιότητα.

Ακόμα, σκεφτείτε το κόστος. Ένα μικρής ηλικίας ζώο (κουτάβι ή γατάκι) χρειάζεται περισσότερα εμβόλια στην αρχή ενώ ένα ενήλικο μόνο μία φορά το χρόνο. Όλα όμως χρειάζονται μηνιαία αποπαρασίτωση και τροφή. Οι γάτες χρειάζονται και άμμο υγιεινής σε συχνή βάση. Και για τα δύο είδη θα χρειαστεί να κάνετε μία αγορά αξεσουάρ (π.χ. μπωλ, κρεβατάκι κ.ά.). Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, όμως μην ξεχνάτε ότι αναλαμβάνοντας τη δέσμευση του ζώου αναλαμβάνετε και το κόστος των εξετάσεων του, το κόστος θεραπείας σε περίπτωση ασθένειας, το κόστος της στείρωσης και οτιδήποτε προκύψει ξαφνικά. π.χ. τραυματισμός.

Μην αγοράζετε ζώα από αγγελίες και καταστήματα όπου δεν μπορείτε να δείτε τους γονείς και τις εξετάσεις υγείας τους. Η πλειοψηφία των ζώων αυτών παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, από κληρονομικά (π.χ. καρδιάς) έως δερματικά, που θα σας ταλαιπωρήσουν με μεγάλα ποσά σε κτηνίατρους και φυσικά ταλαιπωρούν και το ίδιο το ζώο.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι εφόσον αποκτήσετε το ζώο πρέπει να το φροντίζετε καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει το τάϊσμα, τη βόλτα (για τους σκύλους), το παιχνίδι, τα χάδια, την εκπαίδευση και τηπεριποίηση του, όπως το κόψιμο των νυχιών αλλά και το βούρτσισμα. Βλέπετε, τα κατοικίδια πάνε…πακέτο με τις τρίχες, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Όμως έχετε ένα σύμμαχο στην απόφασή σας να αποκτήσετε κατοικίδιο και ταυτόχρονα να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό.

Πηγή:trihes.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Τρικκαίων: Ο ανδριάντας  του  Στρατηγού  Στέφανου Σαράφη, θα διατηρηθεί σε δεσπόζουσα θέση στην κεντρική πλατεία Τρικάλων

Μπροστά στην εξέλιξη των εργασιών στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία των Τρ…