Στην τακτική συνεδρίαση του Euroworking group, την Πέμπτη, σφραγίζει η αξιολόγηση, αφού εκλπηρώθηκαν και τυπικά οι τελευταίοι όροι που έθεσαν οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τόσο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν όσο και ο Λευκός Οίκος αποτιμούν θετικά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας με τους δανειστές, μετά και την εκπλήρωση των δύο προϋποθέσεων που είχε θέσει το eurogroup. Πρόκειται
για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για την πώληση του Ελληνικού και τις αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Ειδικά σε ότι αφορά στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η προθεσμία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης εκπνέει το Νοέμβριο και προσθέτει ότι μέχρι τότε θα γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρία LAMDA DEVELOPMENT με σκοπό τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας, όπως είναι η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος, η επίσπευση αυτών των επενδύσεων, η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης και η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό.
Την ίδια στιγμή, πέντε κράτη της ευρωζώνης ετοιμάζονται να υποβάλλουν προς έγκριση στα κοινοβούλια τους τη συμφωνία Ελλάδας και θεσμών, ώστε στη συνέχεια να περάσει και από τον ESM. Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συζήτηση που είχαν με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΔημήτρη Παπαδημούλη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του ελληνικού Προγράμματος και άνοιξαν το δρόμο για ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος.
O επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει. Η συζήτηση που αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού. Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον, αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε η αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η αντικατάστασή τους από άλλα με πιο χαμηλό επιτόκιο. Σε ό,τι αφορά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% για την περίοδο μετά το 2018.
Θετική είναι η αποτίμηση που κάνει και ο αμερικανός πρόεδρος για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ζητώντας παράλληλα, μέσω του εκπροσώπου του, να ληφθούν κι άλλες αποφάσεις.
Ο εκπρόσωπος Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις, η Ε.Ε. συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και επομένως όλα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το ελληνικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί εν μία νυκτί. Πρέπει να ληφθούν κι άλλες σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.
Εν όψει της επόμενης αξιολόγησης τον Οκτώβριο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται τα εργασιακά, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να διαψεύδει τις πληροφορίες περί κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε ανίκανη την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα με τους θεσμούς.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: Καλά θα κάνει η κυρία Γεροβασίλη να μας πει τι έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση για τον 13ο και 14ο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην καρέκλα του.
Τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του Φθινοπώρου αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο επόμενο eurogroup και εκτός από τα εργασιακά, θα περιλαμβάνουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για την αγορά ενέργειας και την τραπεζική διακυβέρνηση.
Πηγή:ert.gr, ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος