parakalia

(Το έναυσμα για τη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου, μας το έδωσαν τα δύο ζευγάρια της φωτό, που το ένα εξ αυτών κάλεσε σε «Παρακαλιά» το άλλο, για την συλλογή & επεξεργασία αρμεγκιών(χαμομήλι), ώστε να έχουν το απαραίτητο τσαγάκι τους το Χειμώνα).

Η «Παρακαλιά», λέξη που σε πολλούς σήμερα είναι άγνωστη, σε άλλους όμως συνανθρώπους μας, κάπως περασμένης ηλικίας, καθόλου. Ίσα-ίσα τους γυρίζει κάμποσα χρόνια πίσω, κάνοντάς τους να αναπολήσουν με ανάμικτα συναισθήματα, πολλές καθημερινές τους στιγμές, από το παρελθόν τους. Βέβαια σήμερα όχι με τους τόσο πολύπλοκους μηχανισμούς της & το αυστηρό εθιμοτυπικό που την περιέβαλε, πάντως ζει, έστω ασυνείδητα & απλά.

Τι είναι λοιπόν η «Παρακαλιά», που επιβιώνει με κάποιο τρόπο ως τις μέρες μας; «Παρακαλιά» λοιπόν στην παραδοσιακή κοινωνία, θεωρούνταν η άμισθη βοήθεια που ζητούσε κάποιος από συγγενείς, γείτονες ή φίλους, για συνηθισμένες, αγροτικές κυρίως εργασίες, οι οποίες έχριζαν επιπλέον εργατικό προσωπικό.

Έτσι λοιπόν εάν κάποιος χρειαζόταν άτομα για να θερίσει το σιτάρι του, εργασία η οποία γινόταν χειρωνακτικά με το δερπάνι, η να «ξεσπυρίσει»καλαμπόκι, να τρυγήσει, να «κόψει» πληθιά (μιας & οικίες τότε ήταν πλήθινες)…κλπ, τότε ζητούσε τη βοήθεια των προαναφερθέντων, έχοντας όμως την υποχρέωση & αυτός σε ανάλογη περίπτωση να προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς σε όποιον πήρε μέρος στη δική του «Παρακαλιά».

Η «Παρακαλιά» εκτός της εργασιο-οικονομικής της διάστασης, είχε & τον δικό της ξεχωριστό κοινωνικό ρόλο, όπως σύσφιγξη & διατήρηση οικογενειακών, συγγενικών & φιλικών δεσμών. Άτυπη εκμάθηση & μύηση των μικρότερων στις διάφορες καθημερινές εργασίες. Συμπεριφορικές συνήθειες-υποχρεώσεις κατά το εθιμοτυπικόν της κάθε τοπικής κοινωνίας, που έπρεπε να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Διασκέδαση μέσα από την αφήγηση καθημερινών αστείων συμβάντων(τα λεγόμενα «μασλάτια»). Μεταφορά & επεξεργασία ειδήσεων από την τοπική κοινωνία & όχι μόνο. Ακόμα & «νυφοπάζαρο».

Και το σπουδαιότερο…Σύνθεση των δημοτικών τραγουδιών με τα οποία γενιές & γενιές Ελλήνων έζησαν & μεγάλωσαν, δημιουργώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τον τεράστιο & ανυπέρβλητο πλούτο της μουσικής μας παράδοσής, που μας χαρακτηρίζει ως  ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!.

Δυστυχώς σήμερα…παγκοσμιοποίηση, ανεξέλεγκτη & κακώς χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, νέες & ξένες μορφές υποτιθέμενης διασκέδασης, τείνουν να μας αφομοιώσουν μεταξύ άλλων, σε μια άμορφη & άβουλη μάζα τηλεκατευθυνόμενων ανθρωποειδών, χωρίς σκοπό & ουσία στη ζωή μας, σε μια νέα «Βαβέλ»…

 

 

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου, αρωγός στην Τοπική Κοινότητα Παραποτάμου του Δ. Πύλης

Η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου επέδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Δημοτική Κοινότητ…