Καθαρές απαντήσεις, καθαρές θέσεις ζητεί ο πρωθυπουργός από την Κριστίν Λαγκάρντ, στην επιστολή που της απέστειλε και έχει ήδη στα χέρια της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην επιστολή του ζητεί να ξεκαθαρίσει το Ταμείο αν όσα αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του.
Στην επιστολή, ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και βάζει καθαρά θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης οι οποίες κλονίζονται από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα, όπως αναφέρει, που η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται ακριβώς με αυτούς τους όρους. Ποια είναι τα τρία βασικά σημεία που βάζει η ελληνική πλευρά στο κάδρο σε σχέση με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους, για τα οποία και ζητά απαντήσεις:
Πρώτον, η θέση που διατυπώνουν τα στελέχη του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος προκειμένου να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο και να υποκύψει σε ακραίες απαιτήσεις του ταμείου.
Δεύτερον, ο συσχετισμός της Ελλάδας από τα στελέχη του ΔΝΤ όπως τον διατυπώνουν με το δημοψήφισμα για παραμονή για παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοιχείο με μεγάλο ρίσκο ετσιωγια την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη αποσταθεροποιεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Τρίτον, αν είναι επίσημη θέση του ταμείου η πρόθεση να ασκηθεί πίεση με εκβιαστικό τρόπο προς τηνΆγκελα Μέρκελ προκειμένου να προσχωρήσει σε ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.
Πηγές της κυβέρνησης έκαναν νωρίτερα λόγο για επικίνδυνους σχεδιασμούς από στελέχη του ΔΝΤ, είναι σαφες ότι ο Πολ Τόμσεν είναι στο κάδρο για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, να μην επιτραπούν παιχνίδια σε βάρος της χώρας που ταυτόχρονα εμπεριέχουν κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης και, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα υπάρξει κυκλος επαφών του και τηλεφωνικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ τους επικεφαλής των ευρωομάδων θα ενημερώσει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η απάντηση του ΔΝΤ
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις»αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα τωνWikileaks. To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, για την ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σσ του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του – υφίσταται μία «αλληλεξάρτηση» μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί.
«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση κύκλων τουΔΝΤ.
Ουδέν σχόλιον από το Βερολίνο
Η καγκελαρία της Γερμανίας δεν σχολιάζει τα δημοσιεύματα για την υποκλαπείσα συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ για την πορεία των διαρπαγματεύσεων και την αξιολόγηση. Σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ το γραφείο τύπου της καγκελαρίας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο επί του θέματος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πάγια τακτική να μην σχολιάζονται τέτοιου είδους δημοσιεύματα, που ακολουθείται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η γνωστή θέση της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό είναι ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤστο τρίτο πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ: ert.gr/ΕΡΤ – ΑΠΕ