varoyfakis copy

Στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 4% προέβη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε σύνεντευξή του στο περιοδικό Economist.

Ο κ. Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη θεαματική άνοδο που είχε μεταξύ του 2011 και του 2015, όταν το κόμμα όπως λέει πήγε από το 4% στο 40%. «Τώρα θα πέσει πάλι στο 4%» τονίζει πρώην υπουργός Οικονομικών.

Νομίζετε; Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: «Ω ναι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
«Θα καταρρεύσει» συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα δεν έχει μέλλον».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στο δημοψήφισμα και σχολιάζει πόσο τον σόκαρε το γεγονός ότι αρκετοί του ΣΥΡΙΖΑ που ζούσαν σε ωραία ρετιρέ ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο σημειώνει το «Όχι» υπερίσχυσε καθώς ψήφισαν και άνθρωποι της εργατικής τάξης που προέρχονταν ακόμη και από τη ΝΔ.

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος επανέρχεται στο ζήτημα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε λίγο πριν ο κ. Βαρουφάκης και σχολιάζει: «Αυτή δεν είναι η μοίρα κάθε κόμματος που προσπαθεί να παραβιάσει τους νόμους της παγκοσμιοποίησης;».

«Όχι δεν είναι αυτός ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Καταρρέει διότι προσυπέγραψε μία μη λειτουργική δημοσιονομική πολιτική».

Όπως αναφέρει η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και έκτοτε ζει με δάνεια. Είναι σαν μια επιχείρηση, επισημαίνει, η οποία έχει αποτύχει και ένας τραπεζίτης εξακολουθεί να της δίνει δάνεια καθώς πιστεύει ότι εάν την κηρύξει χρεοκοπημένη θα έχει πρόβλημα με τα βιβλία του. Ετσι, λέει ο κ. Βαρουφάκης, συνεχίζει να παρατείνει τους δανεισμούς και υποκρίνεται ότι το δάνειο αποδίδει.

«Αυτή είναι η Ελλάδα με τους πιστωτές της (την τρόικα) στο ρόλο του απατεώνα τραπεζίτη. Η οποιαδήποτε χώρα που θα συνυπέγραφε κάτι τέτοιο αποτυγχάνει και εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη. Αυτό είναι. Δεν έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση. Είναι η Ευρώπη που επιμένει στην άρνηση, στο να αποδεχθεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας και η ανικανότητα της Ευρωζώνης να λειτουργήσει βάσει των κανόνων που δεν είχαν και τις προδιαγραφές» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης μεταξύ άλλων είπε πως είχε ζητήσει από το Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν.

«Τους είπα, βοηθήστε μας να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο χρέους – αποπληθωρισμού και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε στόχους που θα είναι εφικτοί, αξιόπιστοι και δεν θα αποτρέπουν τις επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Όμως δεν το ήθελαν αυτό. Δεν ήθελαν να εξετάσουν ούτε και την πιθανότητα αυτής της σκέψης, διότι γι’ αυτούς δεν ήταν το ζήτημα της ανάκαμψης της Ελλάδας. Το ζήτημα ήταν ότι δεν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τις δικές της ιδέες…Η ιδέα μου ήταν να επιμείνουμε και να δημοσιοποιήσουμε ότι ήμασταν ευέλικτοι και λογικοί…(Αυτό δεν ήταν ατζέντα της Αριστεράς ακόμη και το ΔΝΤ λέει πράγματα πιο ριζοσπαστικά από αυτά που λέω εγώ… Όμως για πολιτικούς λόγους η Λαγκάρντ υπαναχώρησε και διατήρησε τις σχέσεις της με τον Σόιμπλε). Θέλετε να μας πετάξετε έξω από την Ευρωζώνη; Κάντε το. Εγώ δεν φεύγω από τη ζώνη του ευρώ, εσύ με πετάς έξω. Δεν μπορείς όμως να το κάνεις παρά μόνο εάν παραβιάσεις τις νομοθεσίες της ΕΕ. Εκλέχθηκα για να πω ακριβώς αυτά, γι΄αυτό ήμουν τόσο μισητός στις Βρυξέλλες. Εάν το είχαμε κάνει αυτό και είχαμε επιμείνει στις απόψεις μας, το κόστος θα ήταν ένα τρισ. ευρώ και δεν πιστεύω ότι ο Ντράγκι θα μπορούσε να διατηρήσει την ηρεμία όχι μόνο λόγω του ενός τρισ. ευρώ αλλά και λόγω του ότι η ποσοτική χαλάρωση, τα QE του κ. Ντράγκι θα κατέρρεαν. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας εάν παραμέναμε σταθεροί στις απόψεις μας».

Ο κ. Βαρουφάκης επιρρίπτει, χωρίς να κατονομάζει, ευθύνες σε τρία τέσσερα άτομα του υπουργικού συμβουλίου που δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση αυτού του μοχλού πίεσης.

«Δεν το είχα δει να έρχεται. Αν το είχα δε θα είχα μπει στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Μητσοτάκης για φωτιές: Τα δύσκολα είναι μπροστά – Οι δήμοι να απομακρύνουν κατεπειγόντως τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους

Το εβδομαδιαίο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook Με την έκθεση του Ο…