mantalia

Γράφει η Παναγιώτα Μανταλιά

Η Ορεινή περιοχή του Δήμου Πύλης είναι μια περιοχή με πάρα πολλές δυνατότητες. Η τοπική οικονοµία σήμερα στηρίζεται κατά βάση στην αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής µε στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας. Το ορεινό κομμάτι του νοµού Τρικάλων, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, µε ιδιαίτερη κουλτούρα και ενδιαφέροντα που συνδέονται άµεσα µε το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισµό.

Τα είδη τουρισµού που αναπτύσσονται στην περιοχή και μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο είναι πάρα πολλά όπως:

Περιπατητικός- Περιηγητικός τουρισµός: Ένα δίκτυο ορεινών μονοπατιών, παρέχει τη δυνατότητα πεζοπορίας µέσα από τα δάση και τη μοναδική φύση της περιοχής. Υπάρχει δυνατότητα διάσχισης του ορεινού συμπλέγματος µε ποδήλατο ή οχήματα βουνού,

Οικοτουρισµός:Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγούνται στους βιότοπους και τις προστατευόμενες περιοχές του ορεινού όγκου και να ενημερώνονται για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Αθλητικός τουρισµός: Τα αθλήματα που προσφέρονται είναι η ορειβασία, η ιππασία, το ποδήλατο βουνού, το κολύµπι στα ποτάµια της περιοχής, το rafting, το κανό, το καγιάκ, το ψάρεµα πέστροφας και το σκι στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Συνεδριακός- Σεµιναριακός τουρισμός: Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνεδριακά κέντρα όπου θα διοργανώνονται επιστημονικές συναντήσεις καθ` όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή όπου παραδοσιακές οργανωμένες αγροικίες θα φιλοξενούν επισκέπτες οι οποίοι επιθυµούν να γνωρίσουν από κοντά τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται.

Σημαντικό κομμάτι είναι ο πολιτιστικός τουρισμός καθώς η περιοχή είναι γεμάτη από θρησκευτικά και τουριστικά μνημεία: Η ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισµού απευθύνεται σε επισκέπτες µε ιστορικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Ένα δίκτυο μονοπατιών θα πρέπει να συνδέει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής και παρέχει τη δυνατότητα μετάβασης στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς τόπους λατρείας.

Τα θρησκευτικά µνηµεία είναι επιβεβλημένο να συντηρηθούν. Παράλληλα, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται τα λαογραφικά μουσεία των ορεινών οικισµών, για τα οποία γίνεται μια προσπάθεια καταμέτρησης από την Π.Ε Τρικάλων προκειμένου να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Οι γέφυρες, όπως αυτή της Παλαιοκαρυάς και τα λιθόκτιστα γεφύρια, τα αρχαιολογικά ευρήµατα που έχουν ανασκαφεί σε αρκετούς οικισµούς της περιοχής, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι και τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά είναι δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και αποτελούν κομμάτια του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής που την συνδέουν με το σήμερα

Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει συνολική σύμπραξη όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του ορεινού όγκου του Δήμου Πύλης. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές καθώς βελτιώνεται συνεχώς το οδικό δίκτυο της περιοχής. Μπορούν να γίνουν πολλά  αρκεί να υπάρχει σύμπνοια και θέληση και συνεργασία.

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Κ. Μαράβας: Όλοι ενωμένοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου & την ευημερία των δημοτών μας

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημότες του Δήμου Πύλης που με την ψήφο τους,  έδειξαν …