Xr Mitsiakis

Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες & αναγνώστες του PyliNews.gr

» Κατά τη διάρκεια των θερινών μου διακοπών στην γενέτειρα μου την Πιαλεία, πληροφορήθηκα ότι έχει εγκριθεί η τοποθέτηση αγάλματος του Ασκληπιού στο Πρίνος.

Κατά τη γνώμη μου, εάν τοποθετηθεί άγαλμα του Τεράστιου Γιατρού της αρχαιότητας εκτός της πόλης των Τρικάλων πρέπει να τοποθετηθεί στην Πιαλεία. Υπάρχουν ειδικοί που γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το θέμα, εγώ απλώς παραθέτω μερικά σημεία /ενδείξεις που καταδεικνύουν τη σύνδεση Πιαλείας και Ασκληπιού…:

Α) Η πίστη των συγχωριανών μου ότι ο Ασκληπιός έζησε και έδρασε στο χωριό μας. Η πίστη αυτή μεταδίδεται από γενιά σε γενιά εδώ και 33 αιώνες (ο Ασκληπιός έζησε τον 13αι π. Χ). Είναι γνωστό ότι η Ιστορία πριν αρχίσει να αποτυπώνεται γραπτώς διαδίδονταν από από γενιά σε γενιά προφορικώς. Αυτό δείχνει ότι η πίστη αυτή των Πιαλειωτών έχει βάση και συνδέεται με την ιστορική πραγματικότητα.

Στην Πιαλεία διατηρούσε ο Ασκληπιός τα φαρμακοτριβεία του και τα φάρμακα /ιάματα που παρασκεύαζε τα χρησιμοποιούσε στα ξακουστά θεραπευτήρια της Τρίκη(α)ς, το πασίγνωστο Ασκληπιείο. Αυτό δεν το λέει μόνο η παράδοση, αλλά είναι και θέση πάρα πολλών ιστορικών και αρχαιολόγων.

Β) το 1902 ο αρχαιολόγος Π. Καστριώτης έκανε ανασκαφές στην Πιαλεία και έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα (μεταγενέστερα της εποχής του Ασκληπιού) που δείχνουν ότι η Πιαλεία ήταν σημαντική πολιτεία της αρχαίας Εστιαιώτιδας. Ο ίδιος έγραψε αργότερα : [… «Η λατρεία του Ασκληπιού ανέκαθεν εν τη Θεσσαλίαν (Τρίκκη) εκ τινος παραβύστου φάραγγος της Πίνδου (Πιαλεία, στη θέση παλαιό κάστρο) εις τον Ελληνικόν ορίζοντα…» Την ίδια άποψη έχει και ο έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλίας κ. Θεοχάρης καθώς και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές.]

Επίσης αρκετές σημαίνουσες προσωπικότητες του Νομού μας έχουν αναφερθεί κατά το παρελθόν προφορικά (ομιλίες) η γραπτά (βιβλία, δημοσιεύσεις κ. λ. π.) στη σύνδεση του Ασκληπιού με την Πιαλεία. Αναφέρω δύο :ο αρχαιολόγος κ. Ζιάκας και ο επί σειρά ετών δήμαρχος δήμαρχος Τρικάλων κ. Κ. Παπαστεργίου.

Γ) Το 1975 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά εκτός της πόλης των Τρικάλων _στην ΠΙΑΛΕΙΑ οι εκδηλώσεις «Ασκληπιεία Τρίκκης» .(Είχα την τύχη να τις παρακολουθήσω, μαθητής του δημοτικού σχολείου τότε). Επειδή όμως η κατασκευή του αγάλματος στο Πρίνος έχει δρομολογηθεί η μόνη λύση για την αποκατάστασή της _κατά τη γνώμη μου _αδικίας σε βάρος του χωριού μου είναι η ΑΝΈΓΕΡΣΗ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΎ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΑΛΕΙΑ.

Είμαι βέβαιος ότι η τοπική Aρχή του χωριού μας σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους υπό την αιγίδα της Δημοτικής Aρχής θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για το σοβαρό αυτό θέμα».

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…