Arxiki

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΠΟΠ(Ορειβατικός, Περιηγητικός Όμιλος Πύλης), χθες το απόγευμα, Κυριακή 9/2/2020, στις 5:30 στο γεμάτο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης, με θέμα:  θέμα «Αιολικά Πάρκα – Μύθοι και Πραγματικότητα», κατά την οποία έγινε εκτενής ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη και τις ζημιές που τα αιολικά πάρκα μπορούν να επιφέρουν στην τοπική κοινωνία , σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι :

  • Γκαραγάνης Μ. – Τοπογράφος Μηχανικός –MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής
  • Κοπανάκης Μ. – Μηχανολόγος Μηχανικός (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου)
  • Φωκάς Π. – Δικηγόρος (μέλος του Δικτύου προστασίας των Αγράφων)
  • Φασούλας Χρήστος – Οικονομολόγος (μέλος του Δικτύου προστασίας των Αγράφων)

Ο λόγος της ημερίδας ήταν ενημερωτικός και σκοπό είχε μια είδους διαδικασία προ-διαβούλευσης, εν όψει της επερχόμενης εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ν. Τρικάλων, αναδεικνύοντας μια διαφορετική πτυχή της όλης διαδικασίας των αιολικών σταθμών, για το πώς ενδεχομένως μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας από τη φύση της, μέσα από την πρακτική αξιοποίησης της εγκατάστασης, να μην μπορεί εν τέλει να είναι ανανεώσιμη.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ομιλητών, αυτές οι εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας, μπορούν να έχουν δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη και μάλιστα επιπτώσεις που είναι πρακτικά μη αναστρέψιμες. Γι΄αυτό και θα ήταν φρόνιμο να γίνει μια συνολική αναθεώρηση για την πραγματική αξία αυτής της μορφής ενέργειας και κυρίως να τροποποιηθεί το ειδικό χωροταξικό σχετικά με τις περιοχές εγκατάστασης και να είναι σε ήδη τροποποιημένες ζώνες.

Επίσης αναφορά έγινε για το είδος του ρεύματος που παράγεται μέσω των αιολικών εγκαταστάσεων, το οποίο είναι «στοχαστικό», πράγμα που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων αυτό παρουσιάζει κάποια αστάθεια στο δίκτυο, με αποτέλεσμα αυτό να μην αποτελεί τελικά μία εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

Ακόμη όσον αφορά για την θεωρία της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί το σοβαρό επιχείρημα για την στροφή σε πράσινες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, διευκρινίστηκε πως όντως υπάρχει κλιματική αλλαγή, όμως αυτή αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει στον πλανήτη μας,. Όντως ο άνθρωπος έχει μια επιβαρυντική λειτουργία στο περιβάλλον, αλλά το ανθρωπογενές διοξείδιο δεν είναι αυτό που αλλάζει από μόνο του.

Λόγος επίσης έγινε και για το θέμα της αδειοδότησης των αιολικών και της αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού, το οποίο σε σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, έχει επιτρέψει, μετά από οχτώ χρόνια (2012-2020), την αδειοδότηση περίπου 24.000 mw ισχύος αιολικών, με εθνικό στόχο για την ενέργεια και το κλίμα το επόμενο διάστημα έως το 2030, να είναι τα 7.000mw.

Σύμφωνα λοιπόν με τον εισηγητή του θέματος, αυτή η υπερ-αδειοδότηση, δημιουργεί ουσιαστικά συνθήκες μιας «φούσκας» και δείχνει, ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα περιθώρια στο να περιοριστούν οι περιοχές εγκατάστασης των αιολικών, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση ως προς τους στόχους της συμμετοχής αυτών στο τελικό μείγμα ενέργειας. Άρα μπορούν υπάρχει τρόπος να προστατευθούν οι προστατευόμενες περιοχές καλλίτερα, λαβαίνοντας σοβαρά υπόψιν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του τοπίου και σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να παραλλαχθούν οι στόχοι εγκατάστασης αιολικών για το 2030.

Με το πέρας των εισηγήσεων μεταξύ εισηγητών και κοινού, αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος, κατά τον οποίο απαντήθηκαν ερωτήσεις και διελευκάνθηκαν απορίες.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΟΠΟΠ κ. Αλέξανδρος Σχορτσιανίτης, ενώ παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν και αρκετοί δημ. σύμβουλοι του Δ. Πύλης.

DSC07254

DSC07255

DSC07256

DSC07257

DSC07258

DSC07260

DSC07261

DSC07262

DSC07263

DSC07265

DSC07269

DSC07279

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Αγοραστός στη Λάρισα:  Όλα από την αρχή, καλύτερα. Μαζί μπορούμε. Δώστε  δύναμη  στη δύναμή σας για να περάσουμε όλοι μαζί, δυνατά, μπροστά στην επόμενη μέρα για τους ανθρώπους της  Θεσσαλίας 

Η Λάρισα έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη και τη στήριξή της στον …