IMG_5645 Arxiki

Sakis   Του Σάκη Γιώτα.

 

 

 

 

Όπως συνήθως, τα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα είναι αυτά που μονοπωλούν το ενδιαφέρον κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.  του Δήμου Πύλης.

Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας, η αντιμετώπιση του «χιονιά», αλλά & περιπτώσεις «ειδικής» μεταχείρισης δημοτών από υπαλλήλους του Δήμου, ήταν τα θέματα που προκάλεσαν «ηλεκτροπληξίες» στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Σώματος στο Δημοτικό Κατάστημα της Πύλης, ανεβάζοντας αρκετές φορές τους τόνους, μεταξύ των συμβούλων, αλλά & των πολιτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Την συζήτηση άνοιξε από πλευράς Αξ/κής αντιπολίτευσης ο δημ. σύμβουλος κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου ο οποίος καταλόγισε στην Δημ. Αρχή, αδυναμία διαχείρισης του «χιονιά», παραμελώντας την δημ. Ενότητα Πινδαίων, όχι μόνο κατά την ένταση του φαινομένου, αλλά & 15 μέρες αργότερα, καθώς απορριμματοφόρα του Δήμου δεν μπορούν να προσεγγίσουν στους κάδους για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Αναφέρθηκε επίσης & στην περίπτωση της Πηγής, που αντιμετώπισε θέμα προσπελασιμότητας, κατά την 2η μέρα του χιονιά, αλλά & στο Βαθύρρεμα που & εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Απάντηση στο θέμα έδωσε ο Δήμαρχος, λέγοντας πως το φαινόμενο ήταν ισχυρό & λογικό ήταν να μην μπορούν να γίνουν όλα τέλεια. Απάντηση δόθηκε & από τον αρμόδιο Αντ/ρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Άρη Τζάνη, ο οποίος δήλωσε πως » Ο Συνοικισμός «Ισιώματα» στα Στουρναρέικα δεν έμεινε 3 μέρες αποκλεισμένος, αλλά δύο κι αυτό λόγω βλάβης του εκχιονιστικού μηχανήματος & αν υπάρχουν ακόμα τώρα κάποια προβλήματα εμείς είμαστε εδώ για να τα λύσουμε». Όσον αφορά το θέμα της Πηγής είπε πως πρώτο μέλημα της Δημ. Αρχής ήταν να δοθεί πρόσβαση στους κεντρικούς δρόμους κι όταν αυτό επετεύχθη, τότε άρχισε ο αποχιονισμός & των παραδρόμων.

Ο κ. Κουτσονάσιος επέρριψε ευθύνη στην Δημ. Αρχή για αμετροέπεια, καθώς τις κρίσιμες ώρες του φαινομένου, είχε ξεμείνει από αλάτι, για να απαντήσει ο Δήμαρχος ότι: «Δεν ήταν κακό που ξεμείναμε, αφού κανείς δεν περίμενε το φαινόμενο να έχει τέτοια ένταση & εκτάκτως κατορθώσαμε να προμηθευτούμε με άλλους 48 τόνους. Και αυτό ήταν προσωπική μου επιτυχία». Απάντηση επ’ αυτού δόθηκε κι από τον κ. Τζάνη ο οποίος είπε πως: «Το κύμα ψύχους ήταν αφύσικο, τα περσινά αποθέματα ήταν λογικό να τελειώσουν & απλά …αναγκαστήκαμε να πάρουμε νέες ποσότητες. Δεν ξεμείναμε. Ανταποκριθήκαμε».

Θέμα «Ηθικής» θεώρησε ο κ. Παναγιώτου τα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από καταγγελίες δημοτών & έχουν να κάνουν με την συμμετοχή υπαλλήλων του Δήμου στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα στην Πηγή κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, φορτηγάκι της πρώην δημ. Ενότητας Γόμφων, ξεφόρτωνε ξύλα σε σπίτι δημ. υπαλλήλου. Επίσης ένα άλλο παρόμοιο θέμα, που κατά τον ίδιο τρόπο, μεταφέρθηκαν & παραδόθηκαν οικοδομικά υλικά σε οικίες δημοτών. Ο κ. Παναγιώτου επ’ αυτών θεώρησε πως δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είτε αυτά είναι σε άγνοια της Δημ. Αρχής, οπότε οφείλετε να το διερευνήσετε, είτε τα γνωρίζετε & θέλετε να τα συγκαλύψετε. Είμαι στη θέση να σας δώσω ονόματα & ό,τι άλλο χρειάζεστε».

Αναγκαζόμενος να απαντήσει ο Δήμαρχος, δήλωσε άγνοια, χωρίς να έχει «εικόνα» για τα συγκεκριμένα ζητήματα, λέγοντας: » Κε Παναγιώτου, αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Τα διασταυρώσατε ή μήπως είναι μόνο κουτσομπολιά;». Θέση πήρε & ο Αντ/ρχος Καθαριότητας κ. Μπόμπορας ο οποίος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας πως στην Πηγή & στην θέση «Σκαμνιές» τις τελευταίες ημέρες γίνονται εργασίες εν όψει του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανωμάλου Δρόμου & ενδεχομένως κάποιοι να μπερδεύτηκαν.

«Φωτιές» άναψαν όταν στο Σώμα ήρθε για άλλη μια φορά το θέμα για το φράγμα της Μεσοχώρας, ύστερα & από την επικείμενη επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα(σήμερα Τετάρτη 1/2) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, στις 11:30 και θέμα συζήτησης  το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Μεσοχώρας κ. Αθ. Σακκάς ο οποίος ρώτησε τον Δήμαρχο εάν έχει στα χέρια του την τελευταία μελέτη που αφορά στο φράγμα κι αφού δεν την έχει πώς περιμένει να μείνει το χωριό. Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτου της Αξ/κής Αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στον Δήμαρχο, πώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο πρόεδρος του χωριού, δεν κλήθηκε να μεταβεί & αυτός στην Αθήνα, ανεξαρτήτως αν αυτός εξελέγη με τον συνδυασμό «Κουφογάζου». Ευθύνη επίσης επέρριψε για το γεγονός ότι η δημ. Αρχή δεν έφερε στο Σώμα προς γνώση, την μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη όμως που ψηφίστηκε & από μέρος της Αντιπολίτευσης, με τον ίδιο & τον κ. Λέφα παλαιότερα να διαφοροποιούνται σχετικά.

Μετά από έναν λεκτικό διαπληκτισμό μεταξύ Παναγιώτου & Γιαννοτάκη επί της διαδικασίας, τον λόγο πήρε ο δημ. σύμβουλος κ. Βύρων Κατσίβελος, ο οποίος εξήγησε πως η μελέτη για την οποία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΤΚ Μεσοχώρας, είναι αυτή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κομοδρόμου & δεν έχει καμία σχέση με την ΜΠΕ η οποία ήρθε σε διαβούλευση & πήρε τέσσερις θετικές γνωμοδοτήσεις από Περιφέρεια Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτ. Ελλάδας & του Δήμου Πύλης.

Αυτή η μελέτη ήρθε σε γνώση του προέδρου. «Δυστυχώς εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις & απόψεις σχετικά με το θέμα. Επομένως δεν παίρνουμε μαζί μας τον πρόεδρο στην Αθήνα όχι γιατί δεν σεβόμαστε το θεσμό του προέδρου, αλλά γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Άρα κανέναν πρόεδρο δεν αποκλείουμε & γνωρίζοντας ποια είναι η θέση του προέδρου, εμείς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πάμε…όχι για διαβούλευση…πάμε να διεκδικήσουμε με συγκεκριμένη θέση την λειτουργία του υδροηλεκτρικού στην Μεσοχώρα»,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελος, δίνοντας στη συνέχεια συνολικές εξηγήσεις σχετικά με το έργο.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν & δημότες με τον κ. Τριγώνη να παίρνει το λόγο υποστηρίζοντας την διαφορετική με τον Δήμο άποψη, ότι το υδροηλεκτρικό δεν πρέπει να λειτουργήσει γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Μεσοχώρα, αλλά & για άλλους οικισμούς της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Αρματωλικού κ. Τεντολούρης από την πλευρά του τόνισε ότι για το φράγμα δεν έχει μόνο λόγο η Μεσοχώρα, αλλά & άλλοι οικισμοί, θεωρώντας «προσχήματα» θέματα που ανακύπτουν περί Μεσοχώρας & κατοίκων, ενώ το φράγμα πρέπει  απαραίτητα να γίνει διαφορετικά «χανόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τεντολούρης, μιας & το φράγμα θα δώσει ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή.

Θέση στο θέμα πήρε & ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Γιώργος Σπαθής, που βρέθηκε & παρακολούθησε την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. . Κατά την τοποθέτηση του κ. Σπαθή τα πνεύματα «άναψαν», μιας & στην συνεδρίαση παρευρίσκοντο & κάτοικοι της Μεσοχώρας με αντίθετη άποψη, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Δ.Σ. να επιβάλει την τάξη, ζητώντας από έναν κάτοικο ή να ζητήσει συγγνώμη ή να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Ο κ. Σπαθής κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως το έργο της Μεσοχώρας δεν αφορά μόνο τον Δήμο Πύλης, αλλά & το Νομό γενικότερα, ο οποίος μαζί με άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, θα μπορούσαν να τον καταστήσουν μοναδικό, όσον αφορά την αναπτυξιακή του πορεία. Θεωρώντας το έργο τεράστιας σημασίας για τον Δήμο, τους κατοίκους & το Νομό, κάλεσε το Σώμα να δώσει τη συγκατάθεσή του, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί, ευχόμενος στο τέλος «Καλή Επιτυχία» στην αποστολή με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κατά την σημερινή του συνάντηση στο Υπουργείο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα 30 θέματα  ημερησίας διατάξεως που συζητήθηκαν, τα 29 πέρασαν ομόφωνα, ενώ το θέμα της ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ κατά πλειοψηφία, αποφασίζοντας προς το παρόν την παραπομπή του θέματος σε ειδική επιτροπή, η απόφαση της οποίας θα ξανασυζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση το Δ.Σ. του Δήμου Πύλης, έκοψε & την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του, με το φλουρί να πετυχαίνει ο δημ. σύμβουλος της Αξ/κής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παναγιώτου, το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα τάμπλετ.

 

 

IMG_5639 IMG_5640 IMG_5644 IMG_5660 IMG_5661

IMG_5638

IMG_5647

IMG_5665

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…