Untitled-1-1024x698

Πώς και γιατί η επαφή με ζώα κάνει καλό όχι μόνο στην ψυχική, αλλά και στην σωματική μας υγεία.

Όσοι έχουμε κατοικίδιο ξέρουμε ήδη πως η καθημερινή επαφή με ένα ζώο και το δέσιμο που απαπτύσσουμε είναι κάτι μοναδικό. Πολλές φορές μάλιστα, έχουμε δει πως το παιχνίδι για λίγα λεπτά διώχνει το στρες και μας φτιάχνει τη διάθεση. Εάν είμαστε τυχεροί, τα βασικά προβλήματά μας περιορίζονται σε μια κακή συναναστροφή ή σε μια αναποδιά στη δουλειά. Όμως δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πόσο ευεργετική μπορεί να γίνει η επαφή ενός ασθενή με ένα ειδικά εκπαιδευμένο ζώο θεραπείας.

Τι είναι λοιπόν η Ζωοθεραπεία;

Με μια γρήγορη αναζήτηση, βρίσκουμε πως Ζωοθεραπεία είναι η ευεργετική επαφή ενός εκπαιδευμένου ζώου με έναν άνθρωπο, με τη διαμεσολάβηση ειδικού. Στόχος είναι μέσα από τη φροντίδα, το παιχνίδι και τον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται, η υγεία κάποιου ασθενή με αναπηρία, ψυχική ή παθολογικές ασθένεια να βελτιωθεί. Όλα αυτά φυσικά, δεν είναι μόνο θεωρία.

 Η επιτυχία της Ζωοθεραπείας ως θεραπευτική μέθοδος, στηρίζεται από εμπειρικές μεθόδους και έρευνεςπου δείχνουν πως κάνει καλό στην πνευματική και σωματική μας υγεία. 

Ας μην ξεχνάμε και τα Ζώα Συναισθηματικής Υποστήριξης, που είναι κάτι πολύ παραπάνω από κατοικίδια. Τα ζώα αυτά μας βοηθούν να ξεπεράσουμε αγχώδεις διαταραχές και φοβίες, όπως π.χ. οι πτήσεις με αεροπλάνο. Η έννοια μπορεί να είναι σχετικά καινούργια, όμως η θετική επίδραση των ζώων και σε αυτό το κομμάτι μετρά εκατοντάδες χρόνια.

Ποια είναι τα ζώα της Ζωοθεραπείας;

Εάν το πρώτο που σκεφτήκατε είναι ο σκύλος, τότε πέφτετε μέσα. Τα συμπαθή μας τετράποδα είναι ό,τι πιο κοντινό στον άνθρωπο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το γεγονός ότι είναι τόσο εκπαιδεύσιμα, τα κάνει ιδανικούς συμμάχους για την υγεία μας. Ειδικοί για το θεραπευτικό έργο των σκύλων είναι ομάδες όπως η Therapy Dogs, η Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής Sapt Hellas και η Ζω.Ε.Σ.

Επίσης, λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει για την ιπποθεραπεία, δηλαδή την θεραπεία με την βοήθεια αλόγου. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί πως η ιπποθεραπεία βελτιώνει σημαντικά την υγεία ανθρώπων με νοητική υστέρηση. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παθήσεις. Μέσω της ιπποθεραπείας, τα άτομα αυτά αυξάνουν την κινητικότητα, την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία τους. Στην Ελλάδα, θεραπευτική ιππασία γινεται στον Ιππικό Όμιλο Βαρυπόμπης από το Διεθνές Ινστιτούτο Hi.K.E.R., την Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος.

 Όμως η Ζωοθεραπεία δεν περιορίζεται μόνο στους παραδοσιακούς “θεραπευτές”. Τις υπηρεσίες τους προσφέρουν εν δυνάμει και άλλα ζώα, όπως γάτες, κουνελάκια, ινδικά χοιρίδια, πουλιά ή ακόμα και φίδια!
Πηγή:monopoli.gr
Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Λουλούδια: Tips για την φύτευση και την φροντίδα τους

Σε ποιον δεν αρέσει ένας ανθισμένος κήπος ή ένα μπαλκόνι στολισμένο με γλάστρες όμορφων φυ…