Laografiko Elatis

Ξεκίνησε τη λειτουργεία του το Λαογραφικό Μουσείο Ελάτης, αρχικά δοκιμαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Κ. Μπρίζη, έως ότου γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, ημερομηνία που υπολογίζεται να ανακοινωθεί με το πέρας της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Στο εν λόγω Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό & κτίριο που φιλοξενούσε το αστυνομικό κλιμάκιο της Κοινότητας της Ελάτης, φιλοξενούνται & θα εκτίθενται στο ευρύ κοινό  εκθέματα  ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας που αφορούν & αναβιώνουν στην ουσία τον, λαογραφικό, τεχνολογικό & όχι μόνο τομέα της καθημερινής ζωής της παραδοσιακής κοινωνίας του τόπου.

Και αυτή η συλλογή, ανήκει στον βασικό εκθέτη και του Λαογραφικού Μουσείου του Αγ. Βησσαρίωνα, κ. Νίκου Μαρδάνη, η οποία, όπως και γ πρώτη, δεν περιλαμβάνει απλά τα υλικά  & κινητά αντικείμενα & τα ήσσονος & ελάσσονος σημασίας τεχνουργήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας, αλλά κάτι πιο ευρύ & άυλο…

…Περιλαμβάνει την πολιτισμική έκφραση της οικονομικής συμπεριφοράς, τις αξίες, τις σημασίες, τις λειτουργίες που εμπεριέχουν τα υλικά αυτά αντικείμενα(χρηστικές, αισθητικές, επικοινωνίας, συμβολικές, κλπ.), τις ιδέες, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, ήχους, ήθη & έθιμα, συνήθειες & εθιμικές πράξεις, που χαρακτηρίζουν την κοινωνική οργάνωση στο σύνολό της, και σε έναν χώρο 60 περίπου τετραγωνικών μέτρων, τα τρία δωμάτια & το χωλ, από τον εκθέτη γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης όλων παραπάνω, μεταβαίνοντας εξελικτικά και βαθμιαία, από το 1850 έως και το 1950 περίπου, ενώ ταυτόχρονα αναπαρίστανται και παραδοσιακά επαγγέλματα, που πλέον έχουν χαθεί.

Η διαχείριση του Λαογραφικού Μουσείου, μετά και την επίσημη λειτουργία του, που θα εκκινήσει από τα εγκαίνιά του και εντεύθεν, θα περάσει στον Σύλλογο Γυναικών Ελάτης, ο οποίος και θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα λειτουργίας του.

Elati (2)

Elati (3)

Elati (4)

Elati (5)

Elati (6)

Elati (7)

Elati (8)

Elati (9)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσίου, το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα η Α’ Τάξη του, πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Α…