9f382258b2313fffb43a17c12681136c_xl

Τα βουλωμένα αυτιά μπορεί να ανησυχήσουν πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις αιτίες δεν είναι σοβαρές.

Τα βουλωμένα αυτιά είναι μια συχνή ενόχληση σε άτομα όλων των ηλικιών. Η κακή αντίληψη του ήχου και η προσπάθεια να ακούσει κανείς μπορεί να γίνει πραγματική πρόκληση. Ενδιαφέρεστε να μάθετε τις πιο συχνές αιτίες των βουλωμένων αυτιών;

Τα αεροπορικά ταξίδια, οι καταδύσεις και η ορεινή πεζοπορία είναι μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η ενόχληση δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και εξαφανίζεται μετά από μερικά λεπτά. Ομοίως, υπάρχουν κάποιες σπιτικές θεραπείες που φέρνουν γρήγορη ανακούφιση.

Από την άλλη πλευρά, όταν το αίσθημα των βουλωμένων αυτιών συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή πόνος, θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποίηση για μια πιο σοβαρή κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να λάβετε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Οι πιο συχνές αιτίες για τα βουλωμένα αυτιά

Το αυτί είναι ένα πολύπλοκο όργανο που είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του ήχου και της ισορροπίας. Σε γενικές γραμμές, αποτελείται από το πτερύγιο, τον εξωτερικό ακουστικό πόρο, την τυμπανική μεμβράνη, την αλυσίδα των οστράκων και τον κοχλία.

Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτές τις περιοχές μπορεί να κάνει τα αυτιά σας να βουλώσουν.

Η αίσθηση των βουλωμένων αυτιών είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα της απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η τελευταία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία του μέσου ωτός με την οπίσθια περιοχή της μύτης. Με τον τρόπο αυτό, εξισορροπεί και αντισταθμίζει τις πιέσεις μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού του αυτιού.

1. Συσσώρευση κεριού

Οι σμηγματογόνοι και κερατοειδείς αδένες στον έξω ακουστικό πόρο παράγουν συνεχώς κερί. Αυτό το κερί είναι υγρό, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, αναμιγνύεται με άλλες ουσίες, όπως τα νεκρά κύτταρα ή η σκόνη, και στερεοποιείται. Το κερί από το αυτί συνήθως απομακρύνεται με τις κινήσεις της γνάθου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, της μάσησης ή του χασμουρητού.

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτός ο μηχανισμός αυτοκαθαρισμού μπορεί να αποτύχει και το κερί να παγιδευτεί. Μπορεί ακόμη και να σχηματίσει βύσματα.

Η απόφραξη του κεριού του αυτιού είναι μια κοινή αιτία των βουλωμένων αυτιών. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη ακουστική οξύτητα, κνησμό, κουδούνισμα και πόνο στα αυτιά.

Η χρήση μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, συμπιέζοντας το κερί στον ακουστικό πόρο. Ομοίως, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πάθηση αυτή. Άλλες αιτίες είναι η στένωση των αυτιών και η ατροφία των κεραυνοβόλων αδένων.

Η θεραπεία είναι η πλύση του αυτιού από επαγγελματία. Η διαδικασία μαλακώνει το συσσωρευμένο κερί και ευνοεί τη μετέπειτα αφαίρεσή του. Η μέθοδος αυτή αντενδείκνυται σε άτομα με πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο αυτί και διάτρηση του τυμπάνου.

2. Νερό στα αυτιά

Το νερό μπορεί να εισέλθει στον ακουστικό πόρο όταν κάνετε ντους, κολυμπάτε στην πισίνα ή βουτάτε στη θάλασσα. Σε γενικές γραμμές, το νερό εισέρχεται και εξέρχεται εύκολα χωρίς να προκαλεί δυσφορία. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους οι σταγόνες μπορεί να παγιδευτούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το νερό απελευθερώνεται αυθόρμητα με την πίεση και τις κινήσεις του κεφαλιού μέσα σε λίγα λεπτά. Μια σύσταση είναι να γείρετε γρήγορα το κεφάλι προς το πλάι κρατώντας την αναπνοή σας.

Είναι απαραίτητο να απομακρύνετε το παγιδευμένο νερό, καθώς η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μια πάθησης γνωστής ως το αυτί του κολυμβητή. Εάν η αίσθηση επιμένει μετά από αρκετές ημέρες, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

3. Βουλωμένα αυτιά και αλλαγή της πίεσης

Τα αεροπορικά ταξίδια και η ορειβασία μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή απόφραξη των αυτιών. Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της ευσταχιανής σάλπιγγας να εξισορροπήσει και να αντισταθμίσει την ανταλλαγή πιέσεων μεταξύ του περιβάλλοντος και του μέσου ωτός. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε άτομα που καταδύονται σε μεγάλα βάθη.

Η αντίληψη της απόφραξης των αυτιών μπορεί να διαρκέσει για μερικά λεπτά μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός και στη συνέχεια να εξαφανιστεί όταν μετακινηθούμε σε χαμηλότερο υψόμετρο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν ασθένεια του υψομέτρου, η οποία χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, υπνηλία και δύσπνοια.

Μια συμβουλή για την αποφυγή αυτής της δυσφορίας είναι να αναπνέετε από το στόμα ή να μασάτε τσίχλα κατά την απογείωση. Ομοίως, το χασμουρητό και η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της αίσθησης.

4. Κοινό κρυολόγημα και αλλεργική ρινίτιδα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη της μύτης και του λαιμού. Η συμφόρηση και η φλεγμονή των ανώτερων αεραγωγών μπορεί να εμποδίσει την απομάκρυνση των εκκρίσεων και να αυξήσει την πίεση, έτσι ώστε η μύτη και τα αυτιά του ατόμου να αισθάνονται βουλωμένα.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του ρινικού βλεννογόνου μετά από έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο που επηρεάζει μεταξύ 10 έως 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με στατιστικές. Η αντίδραση υπερευαισθησίας προάγει την απελευθέρωση ισταμίνης, προκαλώντας τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Φτέρνισμα
  • Υγρά μάτια
  • Βουλωμένα αυτιά
  • Ρινική καταρροή
  • Μειωμένη αίσθηση της όσφρησης
  • Φαγούρα στη μύτη και το λαιμό

5. Παραρρινοκολπίτιδα

Η παραρρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των ιγμορείων. Πρόκειται για κοιλότητες γεμάτες με αέρα που λειτουργούν ως φίλτρα των ανώτερων αεραγωγών.

Στην ιγμορίτιδα, η συμφόρηση και η συσσώρευση βλέννας θέτουν σε κίνδυνο την ανταλλαγή αέρα της ευσταχιανής σάλπιγγας και προκαλούν την αίσθηση των βουλωμένων αυτιών. Η κατάσταση αυτή προκαλείται συνήθως από ιούς, αν και μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα βακτήρια.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, πόνο στο πρόσωπο, πονοκεφάλους, βήχα και ρινικές εκκρίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιγμορίτιδα εξαφανίζεται αυτόματα μετά από αρκετές ημέρες, οπότε η ιατρική θεραπεία είναι συμπτωματική.

6. Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λοίμωξη και φλεγμονή του αυτιού. Η συνηθέστερη μορφή εμφάνισης είναι η μέση ωτίτιδα, ως αποτέλεσμα απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Η συμφόρηση του αυτιού δημιουργεί την αίσθηση των βουλωμένων αυτιών και άλλα συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

  • Χαμηλός πυρετός
  • Πόνος στα αυτιά
  • Γενική αδιαθεσία
  • Έκκριση πυώδους υγρού
  • Κνησμός στο εσωτερικό του αυτιού

Μελέτες εκτιμούν ότι το 70 έως 80% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών έχουν αναπτύξει ωτίτιδα. Οι πιο συνηθισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι ο Streptococcus pneumoniae και ο Haemophilus influenzae. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ωτίτιδας, με τα αντιβιοτικά να αποτελούν πάντα τον βασικό πυλώνα.

7. Λαβυρινθίτιδα

Η λαβυρινθίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του οστέινου λαβυρίνθου, μιας ανατομικής δομής που βρίσκεται στο εσωτερικό αυτί και είναι υπεύθυνη για την ισορροπία. Τα κύρια αίτια είναι λοιμώδους προέλευσης λόγω τοπικής εισβολής ή μετανάστευσης από το μέσο αυτί. Μπορεί να είναι ορώδης ή πυώδης.

Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, στο οποίο οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν βουλωμένα αυτιά, έντονη ζάλη και ίλιγγο. Μπορεί επίσης να υπάρχουν εμβοές και μερική απώλεια ακοής.

Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη λαβυρινθίτιδα. Ωστόσο, μια έγκαιρη επαγγελματική προσέγγιση και θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

8. Προβλήματα στο λαιμό

Η φλεγμονή του φάρυγγα ή φαρυγγίτιδα είναι μια κοινή ενόχληση που μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση βουλωμένων αυτιών. Οι άνθρωποι συνήθως αναφέρουν πόνο, κνησμό και ξηρότητα στο λαιμό.

Σε ορισμένους ασθενείς, η φαρυγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει δυσφορία στα αυτιά λόγω συμμετοχής των νεύρων ή να προκαλέσει ωτίτιδα κατ’ επέκταση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στις ιογενείς μορφές, χρησιμοποιούνται αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η χρήση αντιβιοτικών γίνεται αποκλειστικά για βακτηριακές λοιμώξεις.

9. Χολοστεάτωμα

Πρόκειται για καλοήθη όγκο ή κύστη που σχηματίζεται στο μέσο αυτί ή στην περιοχή του μαστοειδούς. Το χολοστεάτωμα συνήθως αυξάνεται σταδιακά σε μέγεθος και μπορεί ακόμη και να συμπιέσει τις παρακείμενες δομές και να καταστρέψει το μέσο αυτί.

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μειωμένη ακουστική οξύτητα στο ένα αυτί
  • Αίσθηση φραγμένων αυτιών
  • Εκροή ορώδους υγρού
  • Χρόνιος πόνος
  • Ζάλη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια μέση ωτίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία χολοστεατώματος. Η οριστική θεραπεία είναι χειρουργική, ωστόσο υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη μείωση της συμπτωματολογίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

10. Ακουστικό νεύρωμα

Το ακουστικό νεύρωμα, που ονομάζεται επίσης αιθουσαίο σβάννωμα, είναι ένας καλοήθης όγκος που σχηματίζεται στο αιθουσαίο νεύρο. Το νεύρο αυτό ταξιδεύει από το έσω αυτί στο εγκεφαλικό στέλεχος και είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας. Τα προσβεβλημένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν βουητό στα αυτιά, αίσθημα πνιγμού και αστάθεια κατά το περπάτημα.

Επιπλέον, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει προοδευτική, μονόπλευρη απώλεια ακοής, αδυναμία και μούδιασμα στο πρόσωπο. Η ιατρική εξέταση, η ακοομετρία και οι απεικονιστικές μέθοδοι βοηθούν στη διάγνωση της νόσου αυτής.

Η χειρουργική αφαίρεση συνιστάται σε μεγάλους όγκους επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

11. Βρουξισμός

Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο τρίζει και σφίγγει τα δόντια του ασυνείδητα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, ενώ είναι συχνή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ένταση των μυών της γνάθου μπορεί να κάνει τα αυτιά να αισθάνονται φραγμένα.

Γενικά, ο βρουξισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται από οδοντίατρο. Ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση προς αναζήτηση της βαθύτερης αιτίας.

12. Σύνδρομο Meniere

Το σύνδρομο Meniere είναι μια από τις πιο γνωστές ασθένειες ζάλης παγκοσμίως, αν και όχι η πιο συχνή. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιλίγγου, μειωμένη ακουστική οξύτητα, εμβοές και αίσθηση βουλωμένων αυτιών.

Οι έρευνες εκτιμούν ότι ο επιπολασμός σε μια χώρα όπως η Ισπανία ανέρχεται σε 75 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, ενώ είναι συχνότερος στις γυναίκες ηλικίας 30 ετών. Η πάθηση αυτή δεν έχει θεραπεία, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν πρέπει να αποφεύγουν το άγχος, την έλλειψη ύπνου, την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίσθημα φραγμένων και μπλοκαρισμένων αυτιών είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα που υποχωρεί από μόνο του. Ωστόσο, η επιμονή αυτού του συμπτώματος θα μπορούσε να προειδοποιήσει για μια ασθένεια των αυτιών που απαιτεί επαγγελματική φροντίδα.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια που απαιτούν ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό είναι τα εξής:

  • Ξαφνική απώλεια ισορροπίας
  • Επίμονος πόνος στο αυτί
  • Απώλεια ακοής ή κώφωση
  • Εκροή πυώδους εκκρίματος ή αίματος

Οι αιτίες του αισθήματος των φραγμένων αυτιών ποικίλλουν. Τα εξογκώματα, το κερί των αυτιών και το νερό στα αυτιά είναι τα πιο συνηθισμένα και μπορούν να επιλυθούν εύκολα.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…