thumb__800_0_0_0_auto

Η νόσος των ούλων, κλινικά γνωστή ως περιοδοντική νόσος ή περιοδοντίτιδα, επηρεάζει σχεδόν το 50% των ενηλίκων ηλικίας 30 ετών και άνω. Ερευνητές από το Κολέγιο Οδοντιατρικής του NYU, έχουν επινοήσει την πλέον μη επεμβατική επιλογή θεραπείας για την ασθένεια των ούλων -ένα τοπικό τζελ-.

Προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως η συσσώρευση πλάκας και πέτρας που προκαλεί τη νόσο των ούλων, ένας οδοντίατρος συνήθως εκτελεί τεχνικές οδοντικού καθαρισμού. Αυτές οι διαδικασίες, επιτρέπουν στον οδοντίατρο να αφαιρέσει την πλάκα και την πέτρα σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

«Υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου τα τελευταία 40 χρόνια», εξήγησε η Δρ Yuqi Guo, συνεργάτρια ερευνήτρια στο Τμήμα Μοριακής Παθοβιολογίας στο NYU Dentistry και πρώτη συν-συγγραφέας αυτής της μελέτης.

«Ο καθαρισμός της επιφάνειας της ρίζας είναι η πιο κοινή θεραπεία, η οποία είναι επώδυνη και συχνά απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις στο οδοντιατρείο. Η μη επεμβατική μας θεραπεία για την ουλίτιδα, στοχεύει να προσφέρει στους ανθρώπους μια εναλλακτική επιλογή στο σπίτι για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ουλίτιδας».

Σύμφωνα με τη Δρ Guo, το τοπικό τζελ που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα, λειτουργεί στοχεύοντας και μπλοκάροντας τον υποδοχέα ηλεκτρικού οξέος -ένα φυσικό μόριο που παράγεται κατά τον μεταβολισμό-.

«Το επίπεδο του ηλεκτρικού οξέος αυξήθηκε σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα και μας έκανε να ανακαλύψουμε ότι η αύξηση του ηλεκτρικού, οδήγησε στην ενεργοποίηση του υποδοχέα του ηλεκτρικού για την τόνωση της φλεγμονής και της οστικής απώλειας», είπε η Δρ Guo στο Medical News Today. «Αυτά τα ευρήματα, κατέστησαν τον υποδοχέα ηλεκτρικού έναν ελκυστικό στόχο για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της απώλειας οστικής μάζας και ενδεχομένως να σταματήσει την ασθένεια των ούλων στα πρώτα της στάδια».

Για τη μελέτη, η Δρ Guo και η ομάδα της, χορήγησαν την τοπική ένωση γέλης σε κύτταρα ανθρώπινων ούλων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Οι επιστήμονες , ανέφεραν ότι η ένωση μείωσε τη φλεγμονή και τις διαδικασίες που οδηγούν σε απώλεια οστού.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν επίσης, το τοπικό τζελ στα ούλα ποντικών με ουλίτιδα. Παρατήρησαν μείωση της τοπικής και συστηματικής φλεγμονής των ούλων, καθώς και απώλεια οστικής μάζας, σε λίγες μέρες.

«Όταν το τζελ εφαρμόστηκε στα ούλα ποντικών με ουλίτιδα κάθε δεύτερη μέρα για τέσσερις εβδομάδες, η απώλεια οστού μειώθηκε κατά 50%,» προσέθεσε η ερευνήτρια. «Τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία με το τζελ, είχαν επίσης σημαντικά λιγότερη φλεγμονή και εμφανείς αλλαγές στη βακτηριακή σύνθεση στο στόμα τους».

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε σκευάσματα γέλης και στοματικές ταινίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, καθώς και μια ισχυρότερη σύνθεση βραδείας αποδέσμευσης που μπορούν να εφαρμόσουν οι οδοντίατροι σε θύλακες που σχηματίζονται σε τα ούλα κατά τη διάρκεια της ουλίτιδας», κατέληξε.

Πηγή:ygeiawatch.com.cy

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…