Ppapageorgiou Nikos

Του Νικολάου Ι. Παπαγεωργίου

…Πριν λίγα χρόνια, όποιος ήθελε να πάρει την πολιτική εξουσία σε μια χώρα, δεν είχε πάρα να αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας. Σήμερα μόνο στις υποανάπτυκτες χώρες οι φασίστες στρατηγοί για να κάνουν πραξικοπήματα χρησιμοποιούν ακόμα τα τανκς. Σήμερα μια χώρα ανήκει σ’ αυτόν που ελέγχει τα Μ.Μ.Ε. (Ουμπέρτο Έκο).

Μ.Μ.Ε. (Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας) λοιπόν, οι καταλύτες της εποχής. Δηλαδή ο τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση κ.τ.λ. 

Αυτά τα μέσα πληροφορούν, ενημερώνουν, διαπαιδαγωγούν, επηρεάζουν, τις ευρύτερες μάζες. Πόλεμοι, αντιδικίες, συρράξεις, πολιτικές συναντήσεις, πράξεις βίας και εγκληματικότητας, τρομοκρατικές ενέργειες, επιστημονικά επιτεύγματα, αθλητικές συναντήσεις, δραστηριότητες σελέμπριτις και ινφλουένσερς είναι κατηγορίες γεγονότων που καθημερινά προκαλούν συζητήσεις απασχολώντας την κοινή γνώμη. 

Οι πάντες συμφωνούν πως η ενημέρωση πρέπει να είναι σωστή και να διακρίνεται από αντικειμενικότητα, υπευθυνότητα, πληρότητα, να είναι έγκυρη και ακριβής, να μη δέχεται παρεμβάσεις από κάθε είδους “κέντρα” και να έχει κατάλληλη οργάνωση. (Ειδικευμένο προσωπικό, γνώση θεμάτων).

Ωστόσο, προβάλλονται αμφιβολίες για το πόσο ανταποκρίνονται τα σύγχρονα αυτά μέσα πληροφόρησης στον σκοπό και την αποστολή τους και για το αν αυτοί που τα υπηρετούν έχουν την παιδευτική και ηθική υποδομή, ώστε να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία. Τούτο γιατί τα Μ.Μ.Ε συχνά ξεφεύγουν από τις βασικές αρχές λειτουργίας και από τα πλαίσια της δεοντολογίας τους. Ανάλογα με τον βαθμό που ελέγχονται οικονομικά ή πολιτικά, γίνονται κέντρα παραπληροφόρησης ή διαστρέβλωσης των γεγονότων. Ενδεχομένως να εκμεταλλεύονται και τα γνωρίσματα μας, που δεν είναι άλλα από τον έντονο καταναλωτισμό, τα προσωπικά προβλήματα, τον ατομικισμό και τον ωφελιμισμό.

Δεν είναι εύκολο να ξεπερασθούν τα δημιουργούμενα από τις αμφιβολίες αυτές προβλήματα, παρά το γεγονός όπου όλοι γνωρίζουμε πως η ενημέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ελευθερία και την στήριξη της δημοκρατίας.

Ο μη ενημερωμένος, ή ο ελάχιστα ενημερωμένος πολίτης, καθίσταται πιο εύπιστος και εύκολα μπορεί να ετεροκατευθυνθεί και να υποταχθεί. Βέβαια για το κατάντημα ευθύνονται εξ ίσου πολιτεία και πολίτες. Αποτελούν, βλέπετε, τους βασικούς άξονες της κοινωνίας όπου πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, με σπουδαιότερο αυτό της απαιδευσίας.

Η συνοπτικότατη, κατά την άποψή μου, περιγραφή της πραγματικότητας που εξέθεσα, ασφαλώς και δεν θα παρακινήσει την όποια κατσαρίδα να μπει σε αφτιά ταγών, να τους ενοχλήσει και να τους οδηγήσει σε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, όπου μαζί μ’ αυτούς θα ιαθούν και τα συνεπακόλουθα.

Εδώ είναι που ήρθε στο μυαλό μου μια παλιά συνεργάτιδα, η κ Βάσω, η οποία μου έλεγε συνεχώς πως “ενυμφεύθην την επιστήμην”. Μέρα – νύχτα την έβλεπα στο καθήκον.

Την θυμήθηκα γιατί κάποια μέρα, φουριόζα καθώς είναι, με επισκέφθηκε στο γραφείο ζητώντας την βοήθειά μου για την επίλυση προσκαίρου υπηρεσιακού προβλήματος. Έλεγε – έλεγε, πλην ο υποφαινόμενος, λόγω άλλων αιτιών, ούτε την άκουγα ούτε την έβλεπα. 

Απελπίστηκε και αποχωρώντας ψιθύρισε: “Ξέρω ότι δεν με ακούσατε. Εγώ πάντως σας τα είπα”. 

Και κουνώντας το κεφάλι της: ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ”

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…