301827959_2010299772489093_8341260848571498252_n-1068x712

«Δεν επιλέγει να χρησιμοποιήσει τα χαρίσματα και τις ικανότητές του για τον εαυτό του αλλά τα παραδίδει στην εκκλησία ανεβάζοντας με τη θέλησή του τον εαυτό του στο σταυρό της ιεροσύνης»

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα το πρωί από τους μητροπολίτες Τρίκκης κ. Χρυσόστομο και Λευκάδος κ. Θεόφιλο στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Μυλότοπο Γιαννιτσών, όπου τελέστηκε και η εις διάκονον χειροτονία του κ. Χρυσόστομου Κοτίδη, ο οποίος εντάσσεται στο δυναμικό της μητροπόλεως Τρίκκης και θα διακονεί πλέον δίπλα στον κ. Χρυσόστομο.

302439263_2010302912488779_7507356474183905857_n-1536x1023

Ο κ. Χρυσόστομος, παίρνοντας αφορμή από τη χειροτονία του νέου διακόνου σημείωσε πως «στους δύσκολος χρόνους που ζούμε και στον καιρό αυτό που οι πολλοί μετέτρεψαν την αμαρτία σε μόδα και τα ήθη των ανθρώπων εξετράπησαν, ένας νέος άνθρωπος γεμάτος ζωή και μόρφωση προσφέρεται στην αγία μας εκκλησία για να καταστεί διάκονος και υπηρέτης των μυστηρίων του Θεού».

Όπως τόνισε μάλιστα τον καιρό αυτό που οι άνθρωποι αγωνίζονται για να καταλάβουν θέσεις και αξιώματα, ένας νέος προκρίνει την διακονία και την υπηρεσία του θυσιαστηρίου και του επισκόπου. «Εγκαταλείπει το χωριό του, τον επίσκοπό του που τόσο αγάπησε αλλά και τους γονείς του, για να έρθει στην πόλη των Τρικάλων και να καταστεί διάκονος της τοπικής μητρόπολης. Εγκαταλείπει την ματαιότητα και ματαιοδοξία του κόσμου και αφιερώνεται στο έργο και στην διακονία της εκκλησίας».

Θέλοντας να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του νεοχειροτονηθέντα, ο μητροπολίτης Τρίκκης ανέφερε πως «ο π. Χρυσόστομος ψηλάφησε τη ζωή και τον αγώνα πολλών αξιόλογων μοναχών από τους οποίους διδάχτηκε το ήθος και την τάξη της αγιορείτικης μοναστικής παραδόσεως. Δεν επιλέγει να χρησιμοποιήσει τα χαρίσματα και τις ικανότητές του για τον εαυτό του αλλά τα παραδίδει στην εκκλησία ανεβάζοντας με τη θέλησή του τον εαυτό του στο σταυρό της ιεροσύνης».

Περιγράφοντας ωστόσο το υψηλό υπούργημα της ιερωσύνης και ιδιαίτερα το έργο του διακόνου, ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε πως «ως άλλος άγγελος κυκλώνει το θυσιαστήριο και το ναό του Θεού και προσδίδει μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα στη λατρεία», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως «από σήμερα θα υψώνεις και εσύ τα χέρια σου τα άγια, θα προτρέπεις τον λειτουργό στη θυσία, θα προσφέρεις τη θυσία του θυμιάματος και κατ’ εξαίρεση θα μεταδίδεις τα άχραντα μυστήρια ενώ παράλληλα θα είσαι το στολίδι της λατρείας του τριαδικού Θεού».

Ο ιεράρχης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Λευκάδος κ. Θεόφιλο για την παρουσία του αλλά και τον μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για την άδεια που του παρείχε να ιερουργήσει στην μητροπολιτική του περιφέρεια, κατέληξε υπενθυμίζοντας στο νέο διάκονο πως «η ιερωσύνη δεν είναι επάγγελμα και εμείς οι κληρικοί δεν έχουμε ωράριο εργασίας, ούτε υπαλληλικό χαρακτήρα. Η ιερωσύνη είναι η διακονία αυτοπροσφοράς και αυτοθυσίας χωρίς όρια».

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης

φωτό: Δημ. Καραγιάννης

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Βησσαρίωνας: «Εφυγε» από τη ζωή η Τριανταφυλλιά Κράλλη

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΡΑΛΛΗ ΕΤΩΝ 89 Θανούσα κηδε…