
Η αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία του Αρκτικού Κύκλου αποτέλεσε το θέμα μίας ενδιαφέρουσας συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς από 9 έως 12 Απριλίου.
Ο Frederiksen σημείωσε ότι η Αρκτική υπήρξε πάντοτε στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη Ρωσία και, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει αυξηθεί. Ανέφερε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική αλλαγή έχουν διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή, κάνοντάς την πιο ελκυστική για τις μεγάλες δυνάμεις. Όπως εξήγησε, ενώ παλαιότερα οι χώρες του Αρκτικού Κύκλου ήταν αποφασισμένες να κρατήσουν την περιοχή αποκλειστικά για τον εαυτό τους, πλέον η αυξημένη αμερικανική παρουσία και η επιθετικότητα της Ρωσίας τις αναγκάζουν να επανεξετάσουν τις συμμαχίες τους. Δεν είναι τυχαίο, όπως ανέφερε, ότι η Φινλανδία αποχώρησε από τη Συμφωνία για τις Νάρκες κατά Προσωπικού μόλις μία εβδομάδα πριν.
«Ιδανική τοποθεσία για μία βαλλιστική επίθεση»
Από την πλευρά του, ο Tomas Nagy, Senior Fellow στο GLOBSEC, τόνισε ότι η σημασία της Αρκτικής ήταν πάντα δεδομένη, αλλά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το ζήτημα ήταν εν μέρει «διευθετημένο». Υπογράμμισε ότι για τεχνικούς λόγους η περιοχή του Αρκτικού Κύκλου αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για μία βαλλιστική επίθεση. Με αφορμή την κλιματική αλλαγή, η οποία διευκολύνει τη διέλευση από τον Αρκτικό Ωκεανό, και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την εκμετάλλευση των πηγών της περιοχής, οι ισχυρές χώρες του πλανήτη προσπαθούν να τοποθετηθούν στρατηγικά στην Αρκτική.
Ο κ. Nagy εκτίμησε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτη μία διένεξη στο μέλλον για την περιοχή, ενώ επεσήμανε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η σύγκρουση θα καταλήξει σε στρατιωτική αντιπαράθεση ή αν θα βρεθούν τρόποι για να επιλυθεί μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: topontiki.gr