2024-06-29 094512

 

  Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες , συντοπίτες της ευρύτερης περιοχής, δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρη την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας στη  λαϊκή συνέλευση πλημμυροπαθών , που οργανώθηκε την Πέμπτη 27 Ιούνη, στον υπαίθριο  χώρο του Δημαρχείου, μετά από κάλεσμα της Κίνησης Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.

Πέρα του ότι θεωρούμε χρήσιμο η τοποθέτησή μας να διαδοθεί και εκτός των ορίων της Φαρκαδόνας, ώστε να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η τραγικότητα της κατάστασης των κατοίκων της περιοχής, είναι απαραίτητο να γίνει γνωστή και στους ίδιους τους συμμετέχοντες  στη συνέλευση, αφού στη διαδικασία της συνέλευσης δεν κατέστη δυνατό να την ακούσουν ολοκληρωμένα! Κι αυτό διότι, τελείως αντιδημοκρατικά, μας αφαιρέθηκε ο λόγος εν μέσω της τοποθέτησής μας!

Παρότι είχαμε κληθεί, όπως και κάθε δημοτική παράταξη, να τοποθετηθούμε στη συνέλευση! 

Παρόλο που σε πολλούς συνδημότες μας δόθηκε , από το προεδρείο της συνέλευσης, αρκετός χρόνος- διπλάσιος απ’ ότι δόθηκε σ εμάς – για να τοποθετηθούν.

Παρόλα αυτά το προεδρείο μας αφαίρεσε το λόγο στη μέση της τοποθέτησης , «ενδίδοντας» σε αντιδημοκρατικές απόψεις και μεθόδους κάποιων από το ακροατήριο, οι οποίοι με τυφλές λεκτικές επιθέσεις, κραυγές και ουρλιαχτά, δημιουργούσαν κατάσταση όχλου και όχι συνέλευση , απαιτώντας  τη διακοπή της τοποθέτησής μας! Δυστυχώς αυτό επαναλήφθηκε και σε τοποθετήσεις άλλων συνδημοτών μας!  Εντός του πολυπληθούς σώματος, ορισμένοι δημιουργούσαν τέτοιες συνθήκες, εντελώς αντιδημοκρατικές, απαιτώντας την  φίμωση όποιας φωνής δεν εύρισκαν συμβατή με τις απόψεις και κρίσεις τους. Προφανώς σε κάθε ανάλογη διαδικασία μπορεί να εμφανιστούν και τέτοιες συμπεριφορές .

Ποιος ο ρόλος όμως του προεδρείου; Δε θα έπρεπε να διασφαλίσει τη συλλογική δημοκρατική διαδικασία, απομονώνοντας τέτοιες πρακτικές; Αντίθετα, το προεδρείο τάχθηκε υπέρ αυτών των αντιδημοκρατικών πρακτικών, ζητώντας τη διακοπή κάθε τοποθέτησης που δε συμφωνούσαν οι  πρωταίτιοι της οχλαγωγίας. Έτσι χάθηκε κάθε έννοια δημόσιας συζήτησης και κάθε περιθώριο λήψης απόφασης για κοινή συντονισμένη δράση. Μάλιστα, ακόμη κι όταν προτάθηκε από πλημμυροπαθείς το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου ως μορφή διαμαρτυρίας , το προεδρείο είπε πως αυτό θα το συζητήσουν μόνοι τους οι  εκπρόσωποι της Κίνησης Ανασυγκρότησης και θα μας ανακοινώσουν την απόφαση. Άραγε μετά γιατί κάλεσαν τόσο κόσμο σε συνέλευση; Αν είναι υπόθεση «προσωπική» τους  ας μας το ανακοίνωναν εξ αρχής, μια και καλή ! 

Δεν είναι καθόλου τιμητική προς  την αξιοπρέπεια των συνδημοτών μας η στάση  της  Κίνησης Ανασυγκρότησης  που  διεύθυνε τη συζήτηση και την οδήγησε σε αντιδημοκρατικό κατήφορο  και ουσιαστική αποτυχία. Ακόμη χειρότερη είναι η στάση του κ. Δημάρχου και αντιδημάρχων που ήταν στο προεδρείο και υιοθέτησαν με τη στάση τους όλα όσα συνέβησαν, ενώ δεν απάντησαν σχεδόν σε καμιά από τις  ερωτήσεις  που τους έθεσαν οι δημότες, που ρωτούσαν όλο αγωνία για την πορεία αποκατάστασης της περιοχής μας.

  Μετά απ’ όλα αυτά που έντονα καταδικάζουμε, είναι αναγκαίο να δημοσιοποιήσουμε την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε κάθε συμπολίτη μας που θα ήθελε να την γνωρίζει και δεν είχε αυτήν την δυνατότητα.:

« Αγαπητοί συνδημότες 

Είμαστε εδώ 10 μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα και όλες οι  πληγές μας ανοιχτές. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι γνωστή, όλοι τη βιώνουμε, δε χρειάζεται πολλές περιγραφές. Συνοπτικά αναφέρουμε κάποια πράγματα για να έχουμε ένα μέτρο αναφοράς και σύγκρισης. Η Φαρκαδόνα,  το Κεραμίδι, οι Γεωργανάδες  είναι  ολοκληρωτικά ή σχεδόν ολοκληρωτικά χτυπημένα.  Αλλά και τα άλλα χωριά έχουν μικρότερες ζημιές, αλλά όχι όμως ασήμαντες .

Ενδεικτικά : 

Οι σχολικές μονάδες στη Φαρκαδόνα είναι κατεστραμμένες μαθητές της δευτεροβάθμιας όλη τη χρονιά στριμώχτηκαν στο Λύκειο Φαρκαδόνας με διπλή βάρδια, ενώ τα μικρότερα μεταφέρονταν στο Νεοχώρι με ότι συνεπάγεται στην λειτουργία και απρόσκοπτη μάθηση των παιδιών. Εκατοντάδες σπίτια διαλυμένα απ’ τα νερά και τις λάσπες. Τα καταστήματα και ο εξοπλισμός τους, το οδικό δίκτυο, γέφυρες, τα αναχώματα είναι ακόμα ανοιχτά ή πρόχειρα μπαζωμένα. Τεράστιες ζημιές σε αγροτική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ήδη οι περισσότερες σπορές φέτος πήγαν χαμένες, χρειάστηκε επανασπορά  αλλά και πάλι το αποτέλεσμα και το τι παραγωγή θα υπάρξει είναι πολύ αμφίβολο. Τα χτυπημένα χωριά μετράνε λιγότερους κατοίκους πλέον, μια απώλεια που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια καθώς απειλούνται από ερήμωση. Και δεν ξεχνάμε τους εγκλωβισμένους πληγέντες στη δομή του Κουτσόχερου που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος των επισκευών του σπιτιού τους. 

Οι αποζημιώσεις, για όσους πήραν, αποτελούν πραγματικά ψίχουλο μπροστά στις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα. Ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων δεν πήρε τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι πήραν τα 6600€ της πρώτης αρωγής για το σπίτι και 10.000€ για την επιχείρηση που είχαν, ενώ το κόστος της καταστροφής είναι πενταπλάσιο, δεκαπλάσιο, δεκαπενταπλάσιο  και βάλε, ανάλογα με την περίπτωση.  

Σχεδόν ότι έγινε από αποκατάσταση είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των κατοίκων, της αλληλεγγύης, της βοήθειας που δεχτήκαμε, ενώ ότι έγινε από το κράτος, που ήταν πολύ μικρό, έγινε μετά από έντονη πίεση και διεκδίκηση των πλημμυροπαθών …αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας…

Αυτό που συνέβη στην περιοχή μας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία  δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της κλιματικής αλλαγής, ούτε της ακρότητας του φαινομένου… Μπορεί  το φαινόμενο να ήταν «ακραίο» αλλά ακραία ήταν εδώ και χρόνια η εγκατάλειψη των υποδομών προστασίας από φυσικά φαινόμενα. Άλλωστε εδώ η περιοχή πλημμυρίζει κάθε χειμώνα ή είχαμε μεγάλες καταστροφές και το 2010, το 2016, το 2017, το 2018, που σημαίνει ότι λείπουν έργα προστασίας, ενώ κι αυτά που υπάρχουν είναι εγκαταλελειμμένα και ασυντήρητα.. Μοιραία τώρα, που έριξε περισσότερο νερό, έγινε και η ολοκληρωτική καταστροφή! Κι αν σκεφτούμε  το σχεδόν τίποτα που έχει γίνει  για αποκατάσταση  στους 10 μήνες τώρα: και το μισό νερό απ’ ότι στο Daniel να ρίξει φέτος, θα πνιγούμε πλέον οριστικά και αμετάκλητα 

Γι’ αυτό λέμε ότι η καταστροφή έχει κύρια αιτία μια εφαρμοζόμενη πολιτική και όχι τον κακό μας τον καιρό.

Γιατί και η πολιτική του λεγόμενου κεντρικού κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης και των υπουργείων, όσο και η πολιτική της περιφέρειας, αλλά και η στάση των δημοτικών αρχών, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έδειχνε ενδιαφέρον και προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα  

Πόσες φορές οι εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, το συνδυασμό της  Λαϊκής Συσπείρωσης, τόσο στο  δήμο όσο  και περιφέρεια δεν βάλαμε τα ζητήματα της ιεράρχησης έργων και μέτρων που θα θωρακίσουν από πλημμύρες, σεισμούς, φωτιές, το λαό μας και απορρίφθηκαν απ’ όλες τις άλλες παρατάξεις είτε αντιμετωπίστηκαν χλευαστικά. Πόσες φορές δεν έφερε τα ζητήματα αυτά δεν τα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ για να απορριφθούν με την αιτιολογία ότι είναι εκτός των ορίων της οικονομίας. Εκτός ορίων οικονομίας  μας έλεγε και η περιφέρεια και ο δήμος ..ας μη γελιόμαστε τώρα…όλοι λέγανε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια πράγματα, γιατί αυτά γίνονται μία στο τόσο, γίνονται σπάνια ή σχεδόν ποτέ, οπότε δε έχουμε χρήματα να τα χαλάμε εκεί. 

Όμως στη Φαρκαδόνα πλημμύρες είχαμε κάθε χειμώνα, καταστροφές είχαμε κάθε λίγα χρόνια και τώρα είχαμε τη μεγάλη καταστροφή . Που το είδαν αυτοί  γραμμένο ότι στη Φαρκαδόνα δε γίνονται αυτά;  Μέχρι και σεισμός έγινε, όχι επειδή μας καταράστηκε κάποιος, αλλά επειδή βρισκόμαστε λίγα χιλιόμετρα από το ρήγμα στο Δαμάσι Τυρνάβου. Αυτά είναι γνωστά σε κάθε δημοτική αρχή, σε κάθε περιφερειάρχη, αλλά αυτοί επιλέγουν να δίνουν αλλού σημασία.

Και τελικά, ποιες είναι οι προτεραιότητες του κράτους –από την κορυφή ως τα νύχια –δηλαδή από την κυβέρνηση έως και την τοπική διοίκηση; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που είναι εντός ορίων της οικονομίας , εντός των αντοχών της οικονομίας ;;;;

Μας λένε αυτές που φέρνουν ανάπτυξη! Λες και τα έργα προστασίας, τα εγγειοβελτιωτικά, τα φράγματα που προστατεύουν και αποθηκεύουν νερό, η αγροτική οδοποιία και τόσα άλλα  δε φέρνουν ανάπτυξη στους αγρότες της περιοχής, στο λαό της περιοχής; λες και τα σύγχρονα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι και χώροι πολιτισμού, οι στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και ένα σωστά εξοπλισμένο και στελεχωμένο Κέντρο Υγείας, δεν είναι ανάπτυξη και ευημερία για το λαό της περιοχής μας!! Αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά θα δούμε ότι δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του λαού, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών της περιοχής –που έχουν και άμεση εξάρτηση από την αγροτική οικονομία. Δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των πολλών, αλλά για την ανάπτυξη, τα κέρδη δηλαδή κάποιων λίγων , για τα κέρδη κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων.    

Γιατί, ενώ δεν έκαναν τίποτα σχεδόν για την αποκατάστασή μας από την πλημμύρα κλπ, λένε «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», «το βαρέλι έφτασε στον πάτο», «δεν βγάζει τίποτα όσο και να ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», λένε πως «χρειάζεται χρόνος», δεν προλάβανε κλπ …. Την ίδια ώρα προλάβανε να κάνουν πάρα πολλά για τα συμφέροντα κάποιων λίγων, βρήκαν λεφτά για κάποιους λίγους. Βλέπετε αυτούς τους έδωσαν από την κορυφή του βαρελιού, απ’ τον αφρό ενώ εμάς μας έχουν για τον πάτο…

Έτσι λοιπόν, την ίδια ώρα που εμείς καθαρίζουμε ακόμη λάσπες, που ζούμε ακόμη στα σπίτια της υγρασίας και τόσα άλλα δεινά,  αυτοί  κοιτάξτε τι έκαναν: 

  • Έφεραν στον Θεσσαλικό κάμπο ως σωτήρες  τους Ολλανδούς, μια μεγάλη δηλαδή πολυεθνική εταιρεία .

Η αμοιβή της εταιρείας για τη μελέτη είναι ακόμη αδιευκρίνιστη  – δεν ανέβηκε ούτε καν για ενημέρωση στη λεγόμενη Διαύγεια και ουδείς γνωρίζει το ακριβές κόστος. 

  Οι «Ολλανδοί», στους οποίους ανέθεσε η κυβέρνηση να καταρτίσουν το σχέδιο για την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας, δεν είναι κάποιοι τυχαίοι, ούτε βέβαια κάποια «επιστημονική ομάδα» ή κρατική υπηρεσία με «τεχνογνωσία» γενικά και αόριστα επί των πλημμυρών, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Αντίθετα, είναι από τα μεγαλύτερα ολλανδικά μονοπώλια, «η παλαιότερη επιχειρησιακή εταιρεία γεωργικών συμβούλων και ανάπτυξης έργων στον κόσμο» και μια «παγκοσμίως αναγνωρίσιμη γεωργική εταιρεία και διαχειριστής κεφαλαίων με μακρά ιστορία στην ανάπτυξη αγροτικών σχεδίων σε τροπικές περιοχές, επικεντρωμένη κυρίως στην Αφρική και τη ΝΑ Ασία», όπως αυτοσυστήνεται. Είναι οι περιοχές που ήταν υπό την ολλανδική αποικιοκρατία, αφού η εν λόγω εταιρεία  υπάρχει από το 1879. Το 1928 η εταιρεία αυτή  ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποικιακές εταιρείες στον κόσμο, με 36 «παραρτήματα» στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (οι σημερινές Φιλιππίνες και η Ινδονησία) και περίπου 200.000 εργαζόμενους!

Από τότε μέχρι σήμερα ο όμιλος «κατέχει, κατασκευάζει και διαχειρίζεται χιλιάδες έργα σε περισσότερες από 100 χώρες». Κοινώς, αποτελεί τον «διαχειριστή» τεράστιων κεφαλαίων που επενδύονται στην αγροτική παραγωγή, στην εκμετάλλευση γεωργικών και άλλων εκτάσεων, παίζοντας ρόλο «υπερμεσάζοντα» άλλων επιχειρηματικών ομίλων και μονοπωλίων της αγροδιατροφής. Μάλιστα, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιλτιάδης Γκουζούρης, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη (επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ το διάστημα 2012 – 2014) και είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας- με στόχο τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Γι’ αυτό , το  συγκεκριμένο «ευαγές ίδρυμα» λέει να καταργήσουμε το βαμβάκι ή άλλες καλλιέργειες –επειδή λέει είναι υδροφόρες – και να τις αντικαταστήσουμε πχ με Αβοκάντο – που  η πείρα της Κρήτης που καλλιεργεί αβοκάντο- λέει ότι είναι η πιο υδροβόρα καλλιέργεια. Από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδικής εταιρείας λέει ότι: «εμείς μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις  για αβοκάντο, προσφέροντας τη δυνατότητα για ψύξη κομματιών του φρούτου σε σακουλάκια» Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η εταιρεία αυτή δεν ήρθε να μας ανασυγκροτήσει αλλά να μας εκμεταλλευτεί με τις επενδύσεις της….Πατώντας πάνω στην καταστροφή, προχωράνε στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προωθούν  την συγκέντρωση της παραγωγής και της γης προς όφελος την μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του χώρου του εμπορίου και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά και των μεγάλων επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων.

  • Πέρασαν νόμο που δημιουργεί την Ανώνυμη Εταιρεία για την διαχείριση του νερού και στην ουσία βάζουν μπρος την ιδιωτικοποίησή του. Με το πρόσχημα του περιορισμού της κατανάλωσης, η κυβέρνηση θα επιβάλει αυξήσεις στην τιμή του νερού για άρδευση και στη συνέχεια και για ύδρευση, θα κατασκευάσει ορισμένα έργα με ΣΔΙΤ και τελικά θα παραδώσει την εκμετάλλευση των υδάτων στους ιδιώτες. 
  • Προχωράνε την  επέλαση των εταιρειών ΑΠΕ με εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών στον κάμπο – σε εδάφη υψηλής παραγωγικότητας., δηλαδή καταργούν τις καλλιέργειες και βάζουν τα περίφημα «λαμπόγυαλα», δίνοντας αβέρτα άδειες σε εταιρείες, ενώ πάρα πολλές είναι οι αιτήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους για παραχώρηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων. Για παράδειγμα στο δήμο μας προχωρά ο σχεδιασμός κατασκευής Φωτοβολταϊκού ισχύος 255 MW στη θέση «Κορυφή», στην τοπική κοινότητα της Πηνειάδας. Η εγκατάσταση αυτή θα καλύψει μια τεράστια περιοχή αφού προβλέπεται μόνο τα πάνελ να καταλάβουν έκταση άνω των 1200 στρεμμάτων. Η προαναφερθείσα περιοχή χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για κτηνοτροφία και αγροτικές χρήσεις (ξηρικές και αρδευόμενες). Να σημειωθεί ότι μεγάλος μέρος της προβλεπόμενης έκτασης (στενά Καλαμακίου και όρη Ζάρκου) είναι χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή NATURA και ένα τέτοιο έργο θα σημάνει την καταστροφή για τον μεγάλο αριθμό ειδών που προστατεύονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία ενώ η κάλυψη μιας τόσο μεγάλης έκτασης ενδέχεται να προκαλέσει και μεταβολή του επιφανειακού συντελεστή απορροής. Και το ρεύμα θα το πωλούν πανάκριβα σε αγρότες και στα νοικοκυριά. έτσι έγινε όπου κι αν χτίστηκαν τέτοιες επενδύσεις. Αυτήν είναι η ανάπτυξή τους, η ανασυγκρότηση! Επιζήμια και πανάκριβη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους για τους πολλούς αλλά εξαιρετικά κερδοφόρα για μεγαλοεπιχειρηματίες , για τους λίγους.  
  • Αυτές τις μέρες συζητιέται νομοσχέδιο στη βουλή που προωθεί ταχέως την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλισης των σπιτιών, ώστε να απαλλαγεί η κάθε κυβέρνηση από την υποχρέωση των αποζημιώσεων. Η ατομική ευθύνη σε όλο της το μεγαλείο.  Αφενός να μεταφερθεί το δυσβάσταχτο κόστος των ασφαλίστρων και της ευθύνης των συνεχιζόμενων καταστροφών στους ίδιους τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών και αφετέρου να πλουτίζουν με τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης κοράκια – ασφαλιστικές εταιρείες. 

Όλα αυτά που προλαβαίνει και τα κάνει η κυβέρνηση, συμφωνούν η περιφέρεια, ακολουθεί κι ο δήμος σε ότι του πούνε οι «από πάνω». Για όλα αυτά η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις, διευκολύνσεις, άδειες φαστ τρακ χωρίς εμπόδια, ενώ εμείς βουλιάζουμε στη γραφειοκρατία για να αποδείξουμε ότι πνιγήκαμε, μαζεύοντας ακριβοπληρωμένα σε μηχανικούς έγγραφα και αποδεικτικά που δεν τελειώνουν ποτέ…  Για αυτά βρίσκουν χρήματα, όπως και για εξοπλιστικές δαπάνες, για όπλα στη Ουκρανία και το Ζελένσκι, για φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα για να αντιμετωπίσουν τους Χούθι ..άραγε για τίνος τα συμφέροντα; Γι’ αυτά βρίσκουν… για μας ..ούτε ξεροκόμματο .

  Επίσης  να σημειωθεί ότι με κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη όπως και επιστήμονες δηλώνουν ότι θα πρέπει να αναμένουν ξανά πλημμύρες. Αλλά τα έργα που πραγματικά θα μας θωρακίσουν από τις επικείμενες καταστροφές απορρίπτονται εν χορώ από ΕΕ, κυβέρνηση και περιφέρεια ως μη επιλέξιμα, γιατί δεν θα αποφέρει κέρδος η χρήση τους  σε κάποιους, όπως για παράδειγμα η κατασκευή δρόμων για την χρήση των οποίων οι παραχωρησιούχες  εταιρείες εισπράττουν διόδια. 

Αλλά και τα μικρότερα έργα στην περιοχή μας,  για τα έργα αποκατάστασης και φράγματα που δεν χρειάζονται τέτοια ποσά για την κατασκευή τους, πχ το φράγμα – ταμιευτήρας του ποταμού Νεοχωρίτη, (που υπάρχουν μελέτες από παλιά –έχουν δοθεί λεφτά-άραγε η δημοτική αρχή η περιφέρεια γιατί δεν το έχουν στο πρόγραμμα;), η ενίσχυση και υπερύψωση των αναχωμάτων, ο καθαρισμός καναλιών και ρεμάτων, μένουν ως συνεχής υποσχεσιολογία για το απώτερο μέλλον. 

. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σεισμογενή περιοχή μας και τους σεισμοπαθείς που βρίσκονται ξεχασμένοι από δημοτική, περιφερειακή αρχή και από την κυβέρνηση, αφημένοι μόνοι τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες που βρίσκονται εκτός της ευθύνης τους. Οι κρατικές αποζημιώσεις και η στήριξη που δόθηκε μόνον ως τραγικό αστείο μπορεί να θεωρηθούν και αρκετές οικογένειες συνεχίζουν να ζουν στις ανυπόφορες συνθήκες των κοντέινερς. Αλλά και η δημοτική αρχή δεν εκτιμάμε ότι μπορεί να επαίρεται για το έργο της.  Για παράδειγμα γιατί κύριοι της δημοτικής αρχής από την ισχνή κρατική ενίσχυση για τους σεισμοπαθείς των 600.000 ευρώ δεν αξιοποιήσατε και  επιστρέψετε 82.000 ευρώ ως αδιάθετα ενώ στο χώρο των κοντέινερς στο Ζάρκο χρόνια μετά το σεισμό εξακολουθείτε να μην έχετε τοποθετήσει γεννήτρια που θα ενεργοποιείται σε διακοπή ρεύματος προκειμένου να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ασθενών ηλικιωμένων που χρήζουν υποστήριξης με οξυγόνο; Άραγε αυτήν την μοίρα να αναμένουν και οι άστεγες πλημμυροπαθείς οικογένειες;

Απέναντι στις τεράστιες ανάγκες και στα ανοιχτά μέτωπα η στάση και δράση της δημοτικής αρχής είναι πολύ πίσω.. Βέβαια την πρωταρχική ευθύνη και δυνατότητα έχει το κράτος, η κυβέρνηση, η περιφέρεια. Όμως και η δημοτική αρχή μπορούσε και έπρεπε να κάνει αρκετά περισσότερα πράγματα. Μπορούσε να πάρει κάποια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που δεν τα πήρε ποτέ, όπως απαλλαγή δημοτικών τελών κ.α. Για παράδειγμα στο Κεραμίδι γύρισε κόσμος να μείνει μετά από δικό τους αγώνα, άνοιξε και το καφενείο αλλά απέναντι στην πλατεία ο δήμος δεν αποκατέστησε ούτε το φωτισμό! 

 Ρωτάμε ξεκάθαρα τη δημοτική αρχή: 

Εσείς τι ιεραρχείτε κύριοι της δημοτικής αρχής μπροστά στις πάμπολλες ανάγκες του λαού της περιοχής μας; Ποια είναι τα έργα σας εκτός απ’ το να υποδέχεστε τα κυβερνητικά κλιμάκια και να ακούτε σιωπηλά την ατζέντα τους; Τι σχεδιάζετε και τι προωθείτε για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σας σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων και θωράκισης, διεκδίκησης χρηματικών πόρων, κάλυψης αναγκών στέγασης πληγέντων, υγείας, πρόνοιας, υποδομών, σχεδιασμού, εξοπλισμού και αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστρεπτικών φαινομένων; Ποια είναι τα σχέδιά σας που έχετε καταθέσει και διεκδικείται; Σε ποια πορεία, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Η δημοτική αρχή οφείλει να καταγράφει, να ιεραρχεί τις ανάγκες και τις δράσεις της, να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα σε επίπεδο υπηρεσιών, ανθρώπινου δυναμικού, παρακολούθησης και ελέγχου των κυβερνητικών και πολιτικών σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι να περιμένει ήσυχα τα κυβερνητικά μέτρα, που όπως αναφέρθηκε μόνο υπέρ του λαού δεν είναι. Να στηρίζει τους αγώνες των δημοτών της. Γιατί όποιος ισχυρίζεται ότι μόνο με παρακάλια και περιμένοντας ήσυχα στη γωνιά του θα πείσει την κυβέρνηση να αλλάξει την αντιλαϊκή, αντεργατική της πορεία, τρέφει αυταπάτες ή λέει ψέματα.  

Συνδημότες & συνδημότισσες , φίλοι – φίλες

Εμείς στη Λαϊκή Συσπείρωση βλέπουμε και κρίνουμε την πραγματικότητα υπό το πρίσμα της ιεράρχησης, διεκδίκησης και επίλυσης των λαϊκών αναγκών, δηλαδή των αναγκών των πολλών. Δεν αρκεστήκαμε να καταγγέλλουμε, να προειδοποιούμε και να παρακολουθούμε να εξελίσσεται η παραπάνω ζοφερή πραγματικότητα. Άλλωστε στο συνδυασμό μας είχαμε πολλούς πλημμυροπαθείς αλλά και σεισμοπαθείς .

Απ’ την πρώτη στιγμή μπήκαμε μαζί με άλλους πλημμυροπαθείς στην πάλη για την κάλυψη των αναγκών μας. Μαζί με τα εργατικά σωματεία από τα Τρίκαλα , τους μαζικούς  φορείς οργανώσαμε την αλληλεγγύη που ερχόταν σε τόνων υλικών για μήνες μετά την πλημμύρα και ανακούφιζαν τους πληγέντες στις καθημερινές τους ανάγκες. Με την βοήθεια των εργαζόμενων συναγωνιστών που ήρθαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οργανώσαμε το ξελάσπωμα σπιτιών. Οργανώσαμε την ιατρική παρακολούθηση των συγκεντρωμένων πλημμυροπαθών στο χώρο του δημαρχείου.Πιέσαμε στην Υγειονομική Περιφέρεια να στείλει κλιμάκιο γιατρών κάτι που επιτέυχθει με τη βοήθεια του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών

  Ενθαρρύναμε στην οργάνωση των πληγέντων,  συμμετείχαμε-πρωτοστατήσαμε στη συγκρότηση  Επιτροπής Πλημμυροπαθών, στηρίξαμε και θα στηρίζουμε το σύνολο των αιτημάτων της γιατί τα κρίνουμε ως δίκαια και τα προωθήσαμε στους εκλεγμένους μας σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και σε κεντρικό μέσω του ΚΚΕ, γιατί ήταν το μόνο κόμμα που τα δέχτηκε και τα στήριξε αυτούσια, όπως τα βάζουμε .Συμμετείχαμε στην πανθεσσαλική κινητοποίηση πλημμυροπαθών στη Λάρισα μαζί με ένα ολόκληρο λεωφορείο ανθρώπων από τη Φαρκαδόνα . Συμμετείχαμε στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα – στηρίζοντας και προβάλλοντας τα αιτήματα αγροτών-πλημμυροπαθών Έχουμε συμμετάσχει μαζί με τους πλημμυροπαθείς σε παραστάσεις –συναντήσεις στην αντιπεριφέρεια κλπ Έχουμε συνεισφέρει στη συνάντηση πλημμυροπαθών κι από άλλες περιοχές των Τρικάλων και στη δημιουργία συντονιστικού όλων των Επιτροπών Πλημμυροπαθών ώστε να ενισχύσουν οργανωμένα από κοινού τη δράση τους εκτιμάμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και τη στηρίζουμε.  

Από την πείρα μας ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος της καθημερινής πάλης, της διεκδίκησης των αναγκών μας είναι δύσκολος και μακροχρόνιος, αλλά είναι αυτός που μπορεί να έχει κέρδη για το λαό.

Παρά την όποια  επιφανειακή τους επιχειρηματολογία και υποσχσεολογία  κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προβάλλοντας πάντα την ανάγκη της συναίνεσης και πάντα εξυπηρετώντας τις κεντρικές πολιτικές και ιεραρχήσεις τους. Εμείς και οι ανάγκες μας δεν είμαστε στις προτεραιότητές τους Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες ότι από μόνοι τους θα αλλάξουν την πορεία τους.. Γι’ αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο απ’ το να τους τις επιβάλλουμεΜε τον τρόπο που ξέρουμε, δυναμικά, με ανυποχώρητο αγώνα και δράση σε κάθε μέτωπο. 

Το πληρώσαμε ήδη πολύ ακριβά. Είναι η ώρα να εντείνουμε την δράση μας και απαιτήσουμε την ασφάλεια των χωριών μας, της ζωής μας, της περιουσίας μας. Να μην ανεχτούμε άλλο το «πάμε και όπου βγει». Να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτησή μας για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. 

Να απαιτήσουμε:  

Απόδοση αποζημιώσεων για το 100% της ζημιάς σε σπίτια, βοηθητικών χώρων, αποθηκών, επιχειρήσεις, υλικά μέσα, μηχανολογικός εξοπλισμός, σε πλημμυροπαθείς των περιοχών μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Αποκατάσταση υποδομών (γέφυρες, οδοποιία, κ.α.), έλεγχος, καθαρισμός, αναβάθμιση καναλιών, ρεμάτων.

Αποκατάσταση, αναβάθμιση των αναχωμάτων των περιοχών μας με μόνιμο χαρακτήρα καθώς οι ως τώρα παρεμβάσεις είναι πρόχειρες και με αμφίβολη δυνατότητα μπροστά σε μελλοντικές ισχυρές βροχοπτώσεις. 

Άμεση αποκατάσταση των σχολικών μονάδων προκειμένου να μην μετακινούνται οι σε σχολεία όμορων χωριών και άμεση αποκατάσταση του χώρου του παιδικού σταθμού.

Απαλλαγή των πλημμυρισμένων σπιτιών (πράσινα, κίτρινα, κόκκινα) και των επιχειρήσεων από φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες -εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. 

Δωρεάν εξετάσεις , φάρμακα) του πληθυσμού των πλημμυρισμένων περιοχών. Να συνεχιστεί εδώ και τώρα και για όσο χρειαστεί  η σχετική  ρύθμιση .

Εξασφάλιση διαμονής, σίτισης για όσους τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Εξασφάλιση καθαρισμού των καταστραμμένων σπιτιών, υγειονομικά μέτρα (απολυμάνσεις, ψεκασμοί 

Προκήρυξη  των άμεσα αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων  (καθαρισμοί, αποκαταστάσεις αναχωμάτων). 

Υλοποίηση σχεδιασμού και έργων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας που θα θωρακίζουν ουσιαστικά και οριστικά τη ζωή και περιουσία των κατοίκων των περιοχών μας από το φόβο της πλημμύρας. Θα συγκρατούν και θα ελέγχουν τη ροη των υδάτων με αξιοποίηση σε άρδευση και ύδρευση (πχ φράγμα Νεοχωρίτη)  

Διαμόρφωση οργανωμένου και επιστημονικά καταρτισμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση αντίστοιχων καιρικών φαινομένων. Ενίσχυση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό, χώρους ασφαλούς συγκέντρωσης του πληθυσμού, συνεχή επιστημονική παρακολούθηση των δεδομένων κινδύνου, έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού, λήψη και υλοποίηση μέτρων προετοιμασίας για τον πληθυσμό σε τόπους κατοικίας, χώρους δουλειάς (σχέδια έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση, μέσα κλπ).

Συζητώντας πάνω στα βασικά αιτήματα προτείνουμε να καταλήξουμε σε κοινή απόφαση ως Λαϊκή Συνέλευση, να καταλήξουμε σε κοινό ψήφισμα, το οποίο θα αποτυπώνει την πυγμή μας, την αποφασιστικότητά μας ως πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας και το οποίο να είναι όπλο διεκδίκησης για το μέλλον. Με το ψήφισμα αυτό μπορούμε να συνεχίσουμε την άσκηση πίεσης στην αντιπεριφέρεια, στην περιφέρεια στην Λάρισα, σε μελλοντικές μας διεκδικητικές δράσεις». 

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

 Ηλ. Γιαννακόπουλος: Ευρωπαϊκή  Ένωση και Πολίτης

 Ηλ. Γιαννακόπουλος/Φιλόλογος            “Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει να προσπαθείς να …