elga_1107

. Κατετέθη από Αυγενάκη – Χατζηδάκη η τροπολογία για τη χρηματοδότηση και το
ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι πληγέντες αγρότες

Τη διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, δρομολογεί η κατάθεση τροπολογίας, χθες στη Βουλή, από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η τροπολογία διασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά από αίτημα των ιδίων των παραγωγών και τοπικών φορέων, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες, μετετέθη χρονικά για ένα επί πλέον δεκαήμερο, και έληξε στις 20 Οκτωβρίου. Κατετέθησαν 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και  2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία αφορά, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias και όπως αναφέρεται η δαπάνη για τις αποζημιώσεις «βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό»Προβλέπει επίσης ότι «για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ».

Η τροπολογία πρόκειται να ψηφισθεί στις 2 Νοεμβρίου, καθώς έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», το οποίο είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί από τη Βουλή, μετά την διακοπή των εργασιών της για την 28η Οκτωβρίου.

Αυθημερόν εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, η οποία έχει ήδη προετοιμασθεί και είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.

Ευθύς αμέσως γίνεται η μεταφορά από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατ’ αρχάς, 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων τις οποίες ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων– μελισσοκόμων,  εντός τριών εργασίμων ημερών.

Αντιστοίχως οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Λαμβανομένου υπ’ όψιν του τεραστίου όγκου υποβολής δηλώσεων ζημίας από τους πληγέντες, τις οποίες επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, τα χρονοδιαγράμματα είναι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στον ταχύτερο δυνατό χρόνο που έχουν καταβληθεί προκαταβολές μέχρι σήμερα, υπό βάρος των συνεπειών μιας τόσο εκτεταμένης καταστροφής η οποία προκάλεσε πρωτοφανείς ζημίες.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί , σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας από την  Κρατική Αρωγή, που διαχειρίζεται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, συνολικά 19,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, περιλαμβάνονται σειρά  διατάξεων που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και υποδομές στην περιοχή, καθώς και μια σειρά ακόμα ρυθμίσεων που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η τροπολογία έχει ως εξής:

«Ενίσχυση για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 

1. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ως αντιστάθμισμα για ζημιές στην φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Δικαιούχοι είναι φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η δράση υλοποιείται από τον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.

2. Η ενίσχυση της παρ. 1 είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/ 2013 (Α΄ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. 

3. Με απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, εξειδικεύονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης και η μεθοδολογία προσδιορισμού του, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ν. Κεραμέως από Βρυξέλλες: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν, πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

Την πολύτιμη συμβολή του Εργαλείου Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI) στη…