Στις 3, 4, 5, 6, Ιουλίου 2024 η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων πραγματοποιεί το 8ο Εθνολογικό Συνέδριο του 8ου Καραγκούνικου Ανταμώματος.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, την Παρασκευή 5 Ιουνίου και ώρα 13:15 έως 14:15 ,θα παρουσιαστεί η έκδοση του συλλόγου μας
ΤΡΙΚΚΑΙΑ, Α΄ 1959 – Β΄ 1960
ΜΕΓΆΛΗ ΑΝΟΙΞΙΆΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΤΟΠΊΟΥ, ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟΝ ΘΈΑΜΑ
του Παναγιώτου Κ. Νταλούκα
Στο 176 σελίδων βιβλίο υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες των δύο εκδηλώσεων, που είναι γνωστές ως «φεστιβάλ». Εμπλουτίζεται με 82 φωτογραφίες και διηγήσεις συντελεστών των εκδηλώσεων, ατόμων που έλαβαν μέρος, αλλά και απλών θεατών.
Το βιβλίο παρουσιάζουν:
Ο πρόεδρος της αμφικτιονίας Καραγκούνηδων Απόστολος Φιρφιρής.
Η φιλόλογος Ναυσικά Μουλά-Αγγελάκη.
Στις δύο εκδηλώσεις και την απήχηση τους στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων θα αναφερθεί ο συγγραφέας.
Θα προβληθεί φιλμ από την πρόβα της εκδηλώσεως του 1960, που μας παραχώρησε η ΕΡΤ ειδικά για την παρουσίαση.
Το βιβλίο προλογίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαλίζος καθηγητής ιατρικής ο οποίος γράφει:
«Αποδέχτηκα την τιμή να προλογίσω την Β΄ έκδοση του βιβλίου με ιδιαίτερη χαρά. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω για πρώτη φορά την περιοχή όπου εκτυλίχθηκαν τα περιγραφόμενα, καθώς το 1981 βρέθηκα να υπηρετώ, για δυο περίπου χρόνια, σε τρία αγροτικά ιατρεία του νομού Τρικάλων.
Η αξιοποίηση του πλούσιου αρχειακού υλικού, των φωτογραφιών και οι γλαφυρές περιγραφές και επεξηγήσεις από τον συγγραφέα, επιτυγχάνουν την δημιουργία μιας σχεδόν “ζωντανής” παράστασης στον αναγνώστη, μεταφέροντάς τον εξήντα χρόνια πριν, στο “Θεσσαλικό τοπίο» της εποχής.
Τα “ΤΡΙΚΚΑΙΑ” αποτέλεσαν μια ιστορική για τον τόπο και εμπνευσμένη πρωτοβουλία του κυρίου Ιωάννη Παπαϊωάννου, σε έναν τόπο που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από την καταστροφική κατοχή και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο. Η ευρύτατη και ενθουσιώδης αποδοχή της ιδέας και η επιτυχημένη κινητοποίηση πολιτών, φορέων και αρχών, στην δική μου ανάγνωση, καταδεικνύει την ανάγκη των ανθρώπων να αφήσουν πίσω το πρόσφατο παρελθόν και να αναδείξουν τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, την παραγωγική δυναμική του τόπου τους, την ελπιδοφόρα νεολαία και την αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.
Εντυπωσιάζει ο σχολαστικός σχεδιασμός και η οργανωτική επάρκεια σε συνδυασμό με την ενθουσιώδη εθελοντική προσφορά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη δε περισσότερο η προσπάθεια τους να επεκτείνουν την εμβέλεια της γιορτής στην ευρύτερη περιφέρεια και στην Αθήνα.
Η αξία του βιβλίου είναι επίσης σημαντική καθώς ο αναγνώστης μέσα απ’ τις σελίδες του και τις φωτογραφίες γνωρίζει πλευρές της καθημερινότητας των κατοίκων στην αγροτική πεδινή δυτική Θεσσαλία, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τις ενασχολήσεις τους, την εξέλιξη των αρχαιοελληνικών παραδόσεων (θεά Δήμητρα και γεωργία), τους χορούς, την οικοτεχνία, τις τελετές και τα μέσα μεταφοράς της εποχής, τα μέσα της αγροτικής παραγωγής και την δημιουργικότητα του αγροτικού πληθυσμού. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιγραφές των “αντιστάσεων” στις εξελίξεις της εποχής όπως ο εξηλεκτρισμός – γιατί “θα φέγγει πολύ και δε ν θα μπορούμε το βράδυ να κατουράμε στο φράχτη”(!), οι δημόσιες μεταφορές – δεν χρειάζεται το λεωφορείο γιατί στα Τρίκαλα πήγαιναν με “τη γουμάρα” (!!).
Ο συγγραφέας καταθέτει μεν ότι: “Οι νεότεροι σίγουρα δεν βγάζουν νόημα με τα παραπάνω. Για όσους, όμως, ζήσαμε εκείνα τα όμορφα χρόνια τα πράγματα είναι απλά ..” αλλά δεν μένει σ’ αυτό και μας χαρίζει αυτό το πολύτιμο λαογραφικό ντοκουμέντο για το πρώτο (ίσως) “φεστιβάλ” του 20ου αιώνα στην Θεσσαλία. Δεν παραλείπει να μας περιγράψει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες και την καταστροφική θεομηνία που έπληξε την δυτική Θεσσαλία τον Μάιο του 1960, τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις συνέπειες της στην παραγωγή και τις “συνήθεις επιτόπιες διαβεβαιώσεις” των πολιτικών. Ο συγγραφέας δεν μένει στο γεγονός ότι ματαίωσε τα Β ΤΡΙΚΚΑΙΑ, αλλά δίνει έμφαση και στις συνέπειες της στον βιοπορισμό των κατοίκων σε μια περίοδο που μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας.
Ο συγγραφέας κύριος Παναγιώτης Νταλούκας είναι άξιος πολλών επαίνων για το συγγραφικό του έργο, αλλά ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ενώ “έζησε” τα περιγραφόμενα ως νεαρός τότε μαθητής, στις περιγραφές του διατήρησε λιτό και συνοπτικό αφηγηματικό ύφος και απέφυγε τις συναισθηματικές διατυπώσεις, που θα ξενίζαν στον σημερινό αναγνώστη και θα περιόριζαν την απήχηση των γραφομένων.
Καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο σας κύριε Νταλούκα.
Κωνσταντίνος Ν. ΜΑΛΙΖΟΣ
Καθηγητής Ιατρικής, Θεσσαλός»