Mixalakis Logarakos (10)

Στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων των Γόμφων, στοχεύουν Περιφέρεια Θεσσαλίας & Εφορεία Τρικάλων, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη & την Δ/ντρια της ΕφΑ Τρικάλων κα Κρυσταλλία Μαντζανά, συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο του τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ΕφΑ Τρικάλων, κ. Γεωρ. Κολομπότσιο, να μεταβαίνουν σήμερα στους Γόμφους, προβαίνοντας σε αυτοψία των χώρων, όπου επρόκειτο να γίνουν ανασκαφές, από την ερχόμενη Άνοιξη.

Για τον λόγο αυτό, δρομολογείται η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας & το Υπουργείο Πολιτισμού, που εκπροσωπείται από τη ΕφΑ Τρικάλων, πενταετούς διάρκειας, αρχικού ποσού 150.οοο€ και θα αφορά στην ανασκαφή-συνέχιση της ανασκαφής που είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στον τεχνητό λοφίσκο «Λογγαράκος, που είχε φέρει στο φως περίοπτα κτερίσματα μεγάλης Αρχαιολογικής & Ιστορικής αξίας & σημασίας, γεωφυσική διασκόπηση σε άλλες θέσεις στα νεκροταφεία των Αρχαίων Γόμφων και ανάδειξη τμήματος του τείχους της αρχαίας πόλης των Γόμφων, στα όρια της ΠΕ Τρικάλων, στην οποία ανήκουν οι σημερινοί Γόμφοι.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά του Δ. Πύλης, κοπή δέντρων & καθαρισμός της άγριας αυτοφυούς βλάστησης που βαραίνουν τον χώρο στη θέση «Λογγαράκος» απ’ όπου και θα ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα και από την ερχόμενη Άνοιξη, θα ξεκινήσει πλέον επισταμένως η ανασκαφή.

Κατά την σημερινή του επίσκεψη στους Γόμφους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Μιχαλάκης, κόμισε νέα & για μια σειρά έργων που αφορούν σε βασικές υποδομές της Κοινότητας και πλέον έχουν δρομολογηθεί, με την έναρξή τους να υπολογίζεται σε κοντινό ορίζοντα.

Έτσι, αναφορικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των Γόμφων στο ρέμα που διέρχετο εκ Παλαιομοναστήρου & διατρέχει περιμετρικά την Κοινότητα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε πως κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, έχουν ετοιμασθεί τεχνικά δελτία συνοδευόμενα & με φωτογραφικό υλικό, με τις λεπτομερείς παρεμβάσεις επί του ρέματος, προκρίνοντας εν πρώτοις τον καθαρισμό, εμβάθυνση & ανύψωση των αναχωμάτων σε αυτό, ενώ προβλέπεται & η κατασκευή ενός τεχνικού έργου, που θα περιλαμβάνει την κατασκευή χειροκίνητου θυροφράγματος, με σκοπό την αλλαγή κατεύθυνσης της ροής των νερών, σε έτερο ρέμα απορροής, που διατρέχει περιμετρικά την Κοινότητα από την βόρεια πλευρά του οικισμού, με σκοπό την εκτόνωση του κεντρικού ρέματος και την αποφυγή πλημμυρικού φαινομένου.

Ένα άλλο έργο βαρύνουσας σημασίας, όχι μόνο για την Κοινότητα, αλλά & τους διερχόμενους οδηγούς, είναι η κατασκευή κυκλικού κόμβου στην είσοδο του χωριού από Παλαιομονάστηρο, σημείο, όπου διασταυρώνεται η διακοινοτική οδός Γόμφων – Παλ/ήρου με την Περιφερειακή οδό Τρικάλων – Μουζακίου και έχει δώσει μέχρι στιγμής πλείστα τροχαία ατυχήματα και από καθαρή τύχη και μόνο, δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε επίσης & στην υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του Γόμφων, μήκους 8 χιλιομέτρων, για το οποίο, όπως & τα εναπομείναντα του Νομού, είπε πως «βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα έχει επιτευχθεί στο σύνολό του για το Νομό, έως του χρόνου, τέτοια περίπου εποχή».

Ακόμη ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε & στην άμεση τοποθέτηση δύο νέων μπασκετών στο γήπεδο των Γόμφων, που αποτελούν συνέχεια του έργου της κατασκευής του αντικραδασμικού(ελαστικού) τάπητα, που παραδόθηκε πριν λίγους μήνες σε χρήση μαζί με άλλα δύο στον Δ. Πύλης, κάτι το οποίο επιβάλλει & το γεγονός της συμμετοχής της ομάδας των Γόμφων στην Γ’ Εθνική κατηγορία και το χρησιμοποιείται, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, κι από την μεγάλη ομάδα

default

Άποψη του λόφου από ψηλά, μετά τις ανασκαφές του 2000

Mixalakis Logarakos (16)

Mixalakis Logarakos (14)

Mixalakis Logarakos (12)

Mixalakis Logarakos (8)

Mixalakis Logarakos (7)

Mixalakis Logarakos (4)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…