54324

Να είμαστε ξεκάθαροι. Όταν κάποιος είναι συμβασιούχος, είναι συμβασιούχος. Η σύμβαση αρχίζει και τελειώνει όπως ορίζεται κάθε φορά από το νόμο. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από την πίσω πόρτα και εκτός ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να είναι αποδεκτές το 2024”:

 Με αυτό τον τρόπο απαντά ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος στο β΄ μέρος της συνέντευξής του στο aftodioikisi.gr, στο ερώτημα αν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της «διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις στους συμβασιούχους που δικαιώνονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ΟΤΑ.

Προσθέτει, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες να καλύπτονται από μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό και γι’ αυτό το λόγο αφενός “εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο όλες οι θέσεις που ζήτησαν οι δήμοι και αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες”, ενώ “με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να ολοκληρώνεται εγκαίρως”.

 Ο υπουργός Εσωτερικών απαντά και στην κριτική της ΑΔΕΔΥ για αυξήσεις μισθών – “κοροϊδία” στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι “φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δόθηκαν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ “ταυτόχρονα, με μία σειρά μέτρων, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύθηκε το πραγματικό εισόδημα τους”. 

Για τις εκλογές, σημειώνει ότι “απέχουν 2,5 χρόνια, οπότε δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πολιτικό σκηνικό της άνοιξης του 2027″, ενώ για το αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής δηλώνει ότι είναι κάτι που “δεν τον απασχολεί αυτή τη στιγμή”, αλλά σε κάθε περίπτωση “ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που κρίνει ποιους και με ποιον τρόπο αξιοποιεί”. 

Το πλήρες κείμενο του β΄ μέρους της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου στο aftodioikisi.gr είναι το εξής:

– Ένα από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, το οποίο αποτελεί πρώτης προτεραιότητας και για τους αιρετούς και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, είναι η έλλειψη προσωπικού. Είναι ένα πρόβλημα που μισο-λύνεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη συμβασιούχων. Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση της «διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις στους συμβασιούχους που δικαιώνονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ΟΤΑ;

Να είμαστε ξεκάθαροι. Όταν κάποιος είναι συμβασιούχος, είναι συμβασιούχος. Η σύμβαση αρχίζει και τελειώνει όπως ορίζεται κάθε φορά από το νόμο. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από την πίσω πόρτα και εκτός ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να είναι αποδεκτές το 2024.

Αντιθέτως, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο όλες οι θέσεις που ζήτησαν οι δήμοι και αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να ολοκληρώνεται εγκαίρως. Θα σταθώ, ιδίως, στην ενίσχυση της εντοπιότητας, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις θέσεις που προκηρύσσονται από τους Δήμους να καταλαμβάνονται από μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και το προσωπικό των Δήμων της χώρας αλλά και η τοπική απασχόληση ιδίως σε ορεινούς, νησιωτικούς και μικρομεσαίους Δήμους.

-Ωστόσο, ο αντίλογος είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μόνο κατ’ όνομα συμβασιούχοι, καθώς στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δηλαδή, αντί το κράτος να προσλαμβάνει εργαζόμενους αορίστου χρόνου για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, συνεχίζει να προσλαμβάνει συμβασιούχους .

– Ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εσείς ως αναλυτής ερευνών κατανοείτε σε βάθος, το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα δεν οδηγεί σε σταθερές κυβερνήσεις, με την έννοια ότι μοιάζει αδύνατο κάποιο από τα κόμματα να φτάσει το 37-38% και να κατακτήσει (ισχνή) αυτοδυναμία. Δεν είναι αυτό ένα σημαντικό πρόβλημα για την διακυβέρνηση της χώρας;

Οι εκλογές απέχουν 2,5 χρόνια, οπότε δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πολιτικό σκηνικό της άνοιξης του 2027. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εργάζεται για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα κριθεί συνολικά για τα πεπραγμένα της.

– Θα ήθελα να τελειώσω με μία προσωπική ερώτηση. Παρότι βρίσκεστε στoν δημόσιο βίο από το μακρινό 2010 και στην πρώτη γραμμή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ήδη από το 2019, δεν έχετε εκτεθεί στη λαϊκή ψήφο, όντας, σήμερα, εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Είναι κάτι που σκέφτεστε για τις επόμενες εκλογές, και μάλιστα στη Δυτική Αττική, απ’ όπου έλκετε την καταγωγή σας;

Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που κρίνει ποιους και με ποιον τρόπο αξιοποιεί. Από εκεί και πέρα, δεν με απασχολεί αυτή τη στιγμή το ζήτημα, ιδίως όταν έχουμε τόση δουλειά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 Μα αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας. Να γίνονται πολύ πιο γρήγορα οι προσλήψεις μόνιμου και αορίστους χρόνου προσωπικού, προκειμένου να στελεχώνονται μέσω μιας αντικειμενικής διαδικασίας που είναι το ΑΣΕΠ. Και εκεί έχουμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις για να επιταχύνουμε τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

-Σύμφωνοι. Αυτοί όμως που ήδη εργάζονται ως συμβασιούχοι αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για ποιο λόγο δεν τους αντιμετωπίζει με ένα διαφορετικό τρόπο το κράτος, από τη στιγμή που δικαιώνονται και από τα δικαστήρια; 

Υπάρχουν διάφορες αποφάσεις δικαστηρίων σε αυτό, η Δικαιοσύνη κρίνει, όπως κρίνει την κάθε περίπτωση και τώρα αυτό που εμείς λέμε είναι ότι δεν στερούμε την δικαστική προστασία από κανέναν, έχουν το δικαίωμα να πάνε να δικαστούν και από το Πρωτοδικείο αλλά και στη συνέχεια και από το Εφετείο. Αυτό που προέχει, όμως, είναι να στελεχωθεί ο δημόσιος τομέας με το προσωπικό που χρειάζεται με αντικειμενικό τρόπο και, κυρίως, με ίσες ευκαιρίες για όλους. 

– Προαναγγείλατε ότι ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για το 2025 θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και εντός της άνοιξης του ερχόμενου έτους. Πόσους υποψήφιους αναμένετε σε αυτό τον διαγωνισμό και πόσες θέσεις υπολογίζετε να καλυφθούν, προφανώς για το 2026 και το 2027;

Ο ακριβής αριθμός των θέσεων θα καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου του 2025, και πάντα με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη διαδικασία επιλογής του προσωπικού και ιδίως του προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

– Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τις αυξήσεις μισθών, 12 ευρώ το μήνα, που δίνει η κυβέρνηση από 1/4/25. Τι απαντάτε εσείς ως συναρμόδιος υπουργός σε αυτή την κριτική;

Φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δόθηκαν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, με μία σειρά μέτρων, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύθηκε το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι δε εξαιρετικά σημαντική η σύνδεση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο τομέα.

– Είναι αλήθεια, όπως παραποιούνται και οι εργαζόμενοι, ότι στο Δημόσιο οι μισθοί είναι 12 και όχι 14, όπως στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα; Και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Νομίζω ότι αυτό έχει απαντηθεί απολύτως ικανοποιητικά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο χαράσσει τη δημοσιονομική πολιτική με υπευθυνότητα και με γνώμονα τους κανόνες που ισχύουν αλλά και την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Εγκρίθηκε η 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Κώστας Τσιάρας: Οι αλλαγές στο ΣΣ ΚΑΠ είναι προς όφελος των παραγωγών και συμβάλλουν στην …