DP Adesp (1)

Μία σημαντική σύσκεψη με πρωτοβουλία της δημ. Αρχής και επιθυμία των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στη 1:00 στο Δημαρχείο της Πύλης, επ’ αφορμής των απανωτών κρουσμάτων από επιθέσεις αδέσποτων, σκύλων κατά κύριο λόγο, αλλά & σε κάποιες περιπτώσεις & δεσποζόμενων, σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πύλης, εκ των οποίων & σε κάποιες εξ αυτών, πολίτες οδηγήθηκαν με τραύματα είτε στο ΚΥ Πύλης, είτε στο ΓΝ Τρικάλων.

Στην σύσκεψη πήρε μέρος η συντριπτική πλειοψηφία των δημ. συμβούλων που απαρτίζουν το παρόν ΔΣ, παρουσία του Δημάρχου κ. Κ. Μαράβα, της Προϊσταμένης του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & μέλος της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων του Δήμου κας Ευθ. Φωτάκη, του Κτηνιάτρου κ. Κων/νου Καψιώτη επίσης μέλους της ιδίας Επιτροπής &  υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά & της Νομικής Συμβούλου του Δήμου κας Τριανταφύλλου.

DP Adesp (2)

Σκοπός της σημερινής σύσκεψης ήταν η πάταξη του φαινομένου των αδέσποτων σκύλων στην επικράτεια του Δήμου, βάζοντας έτσι «φρένο» σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, η επιθετική συμπεριφορά, παράλληλα όμως η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας και άλλων ενδεδειγμένων μέτρων,  με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, από πλευράς Δήμου με ομόφωνη απόφαση, κάτι το οποίο προβλέπεται και από το νέο Νόμο (ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4830/2021), που θέτει & το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Αρχικά και από την κα Φωτάκη η οποία πολύ εμπεριστατωμένα παρουσίασε τα πιο σημαντικά σημεία του νέου Νόμου για τα τα ζώα συντροφιάς, αποκωδικοποιοιώντας αρκετά σημεία που θα διευκόλυναν στη συνέχεια την συζήτηση, όπως όροι όπως ‘επικίνδυνο ζώο», υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, στειρώσεις, εντοπισμός & περισυλλογή, επανένταξη, σήμανση «τσιπάρισμα» κλπ, ενώ στο τέλος απάντησε σε απορίες των παραβρισκομένων, προτείνοντας λύσεις εντός κανονιστικού πλαισίου του του νέου Νόμου.

Ο κ. Καψιώτης αναφέρθηκε στις κυριότερες «πληγές» του φαινομένου των αδέσποτων με βασικότερες την εγκατάλειψη ζώων από ασυνείδητους ιδιοκτήτες, πράξη που αποτελεί ποινικό αδίκημα, τα «ξαμολυμένα» δηλ. τα δεσποζόμενα σκυλιά που ο ιδιοκτήτης τους εις γνώση του, αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθερα σε δημόσιο χώρο, ο ανεπαρκής έλεγχος βασικά σε ποιμνιοστάσια, στα οποία τα ζευγαρώματα κινούνται με γοργούς και ανεξέλεγκτους ρυθμούς, αλλά και η μεταφορά αδέσποτων ζώων από άλλες περιοχές.

DP Adesp (3)

Ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας, ανέφερε πως το Κυνοκομείο Δ. Πύλης έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται από τον εργολάβο να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής.

Δήλωσε ακόμη πως άμεσα θα πρέπει να ληφθεί κάθε αναγκαίο, αλλά προβλεπόμενο μέτρο, ώστε το φαινόμενο των αδέσποτων να αρχίσει να μειώνεται αισθητά, έως ότου εξαλειφθεί τελείως, ενώ αμέσως χρονικό διάστημα, πιθανώς, την ερχόμενη Τρίτη, θα κληθούν σε ανάλογη σύσκεψη και οι πρόεδροι του συνόλου των ΤΚ του Δήμου, των οποίων ο ρόλος θα είναι επιτελικός, καθώς θα είναι αυτοί στους οποίους θα ανατεθεί η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων στα όρια της κοινότητάς τους, ώστε η αρμόδια πενταμελής επιτροπή & οι Αστυνομικές Αρχές, να προβαίνουν στους νόμιμους ελέγχους, διαπιστώνοντας εάν τα ζώα διαθέτουν σήμανση (τσιπ), από την οποία θα προκύπτει ότι είναι καταχωρημένα στον Δήμο, και στο ΕΜΖΣ(Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς), αλλά και έγκυρο βιβλιάριο Υγείας.

Κατόπιν από Αξιωματική & Ελάσσονα Αντιπολίτευση κατατέθηκαν προτάσεις στο Σώμα, που μαζί & με αυτές της δημ. Αρχής, έτυχαν ομόφωνης αποδοχής!

Από πλευράς του κ. Χήρα προτάθηκε α) Ενδελεχής καταγραφή από την αρμόδια 5μελής επιτροπή του Δήμου, όλων των δεσποζόμενων, αφού πρώτα υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο ενημέρωσης με κάθε μέσο στους ιδιοκτήτες. Στην καταγραφή & ενημέρωση σημαντική βοήθεια, θα προσφέρουν ο πρόεδρος με τα μέλη του κάθε ΤΣ.

β)Από πλευράς Δήμου κι όσο αυτό είναι εφικτό, την διάθεση κονδυλίου για την στείρωση ζώων, ακόμα και ιδιωτών.

γ) Να περισυλλεγούν άμεσα τα «επιθετικά» αδέσποτα σκυλιά, όπως αυτά ορίζονται από την κείμενη Νομοθεσία, υπό την αρμοδιότητα της 5μελούς επιτροπής.

Εδώ να αναφέρουμε πως στο κεφάλαιο ΣΤ’, άρθρο 10, εδάφιο 9, πως μεταξύ των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης 5μελούς Επιτροπής είναι και τα κάτωθι…:

(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

(β) Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

(γ) Χορηγεί την άδεια της παρ. 4 του άρθρου 8.

(δ) Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Ο κ. Τσιούτσιας από την πλευρά του πρότεινε…:

α) Άμεση λειτουργία του Κυνοκομείου

β) Η 5μελής Επιτροπή να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της, επιβάλλοντας & εφαρμόζοντας κατά γράμμα το Νόμο, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν τα  χαρακτηριζόμενα «επικίνδυνα σκυλιά», αλλά & την υποχρεωτική σήμανση (τσιπάρισμα).

γ) Ίδρυση Φιλοζωικής Εταιρείας στον Δ. Πύλης.

δ) Σαφής ενημέρωση του κόσμου για την συμπεριφορά τους & τις υποχρεώσεις απέναντι στα αδέσποτα.

ε) Διαφημιστική καμπάνια για «Υιοθεσία αδέσποτων».

Τέλος, έκκληση έγινε από όλες τις πλευρές προς τους πολίτες & φιλόζωους και μη, να τηρούν όλους εκείνους τους κανόνες που προβλέπονται απόν κείμενη Νομοθεσία για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, ενώ όσον αφορά τα αδέσποτα, όσοι τα ταϊζουν να μην επιλέγουν δημόσιους χώρους με αυξημένη κίνηση κι όπου υπάρχουν παιδιά, όπως Σχολεία, Παιδικοί Σταθμοί, Νοσοκομεία, δημόσιες Δομές κλπ.

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Κατανυκτική απόδοση των ύμνων της Μ. Εβδομάδας σε εκδήλωση στα Τρίκαλα

Τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας έψαλαν ιεροψάλτες στα Τρίκαλα το βράδυ της Παρασκευής 26…