IMG-78d5abf0bb392cc5cd26aff95f1bc31d-V

Τα συνταξιουχικά σωματεία του Ν. Τρικάλων πήραμε την πρωτοβουλία και οργανώσαμε  μια σειρά κινητοποιήσεων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας,  λειτουργία των 4  Κ.Υ. των Πειφερειακών Ιατρείων του Νομού μας καθώς και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις μας.

Μέχρι στιγμής έχουμε συμμετάσχει μαζικά, διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας σε δυο κινητοποιήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων μαζί με τους Συλλόγους: Εργαζομένων του Γ.Ν. – Εργαζομένων των Κ.Υ. και των Νοσοκομειακών Γιατρών. 

Στις 22 Φλεβάρη στα πλαίσια της απεργίας των υγειονομικών υπαλλήλων,  καθώς και στις 8 Απρίλη με αφορμή την παγκόσμια μέρα υγείας, όπου εναντιωθήκαμε την εμπορευματοποίηση της υγείας, των φαρμάκων, την προσπάθεια εφαρμογής απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

 • Οργανώσαμε κινητοποίηση  στο Κ.Υ. ΠΟΛΗΣ Τρικάλων (πρώην ΙΚΑ), βρεθήκαμε έξω από το Κ.Υ. Καλαμπάκας, το Κ.Υ Πύλης με την συμμετοχή Εργαζόμενους & Φορείς της περιοχής.
 • Οργανώσαμε κινητοποίηση στο Κ.Υ.  Φαρκαδόνας μαζί με την ΕΠ. Αγώνα των  Πλημμυροπαθών όλης της περιοχής. 

Ως Συνταξιουχικά Σωματεία απορρίπτουμε την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, των φαρμάκων, τις δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο και τα  κέντρα υγείας του Νομού μας. 

Δεν ανεχόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την εγκληματική λογική που λέει ..¨όποιος έχει χρήματα θα ζει και όποιος όχι θα πεθαίνει¨

Γιατί δεν αντέχουμε τη θανατηφόρα ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις εξοντωτικές περικοπές που επέβαλαν στις πληρωμένες συντάξεις μας, που τις κατέστησαν προνοιακά βοηθήματα.  

Γιατί δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας» αν δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στις Συντάξεις μας και η «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.

Τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις θα πληρώσουν απευθείας στους ομίλους της Υγείας οι ασθενείς από την τσέπη τους.  

Γιατί δεν ανεχόμαστε  οι συντάξεις μας να μην επαρκούν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μας, παρότι για 10ετίες από τα χέρια μας φτιάχτηκε ο πλούτος αυτής της χώρας!

Γιατί δεν ανεχόμαστε  οι κοινωνικές ανάγκες να λογαριάζονται σαν πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών: Της υγείας, Του φάρμακου, Της παιδείας, ενώ η εργατική τάξη να μετρά καθημερινά νεκρούς από την έλλειψη ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις υποδομές και στις μετακινήσεις. 

 

Με τις κινητοποιήσεις μας αυτές διατρανώνουμε ότι η υγεία είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό!

Απαιτούμε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ταλαιπωρούν τον λαό της περιοχής μας. 

Εν τω μεταξύ, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παραμένει αποψιλωμένη από Ιατρικό-Υγειονομικό  προσωπικό, υποδομές και Τεχνολογικό εξοπλισμό. Αντί να ενισχυθούν επαρκώς τα Κ.Υ.  αποδυναμώνονται από το Υπουργείο Υγείας, μετακινώντας Γιατρούς προς το Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων &  την καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση, μετακινούνται γιατροί  για  την κάλυψη αναγκών  στις Βόρειες Σποράδες. Όμως, την καλοκαιρινή περίοδο είναι αυξημένη η κίνηση στα ορεινά των δήμων  Καλαμπάκας και  Πύλης  λόγω παραθεριστών, όπου διαμένουν πολλοί συνταξιούχοι.  

 

Σε όλα τα Κ.Υ. του Νομού μας ΔΕΝ λειτουργούν αυτόνομα τα Μικροβιολογικά – Ακτινολογικά  Εργαστήρια. 

Ταυτόχρονα,  οι γιατροί των  Κ.Υ.  ενισχύουν επί πολλά χρόνια την εφημέρευση του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων  και της Παιδιατρικής κλινικής και Παιδιατρικού Ιατρείου, λόγω ελλείψεως προσωπικού και στο  Γ. Νοσοκομείο του νομού μας.

ΔΕΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν οι  αυξημένες ανάγκες της κάθε περιοχής, όταν υπάρχει ένας Παιδίατρος για τις πρωινές ώρες και όχι όλο το 24ωρο για όλη την εβδομάδα! Όταν Γιατροί άλλων ειδικοτήτων  επισκέπτονται….τα Κ.Υ. κάθε 15 μέρες ή μία φορά το Μήνα!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Κ.Υ. Πύλης, Δερματολόγος- Πνευμονολόγος το  επισκέπτονται  μία φορά το μήνα- ο Οδοντίατρος  επισκέπτεται  κάθε 15 ημέρες ή μια φορά  τον μήνα, από το Κ.Υ Μουζακίου.  

Από Υγειονομικό προσωπικό ΔΕΝ μπορούν  να καλυφθούν οι ανάγκες των  Κ.Υ.  όλης της περιοχής, αφού σε κάθε Κ.Υ υπηρετούν: Από  μία παρασκευάστρια, μία Κοινωνική Λειτουργός και μία Επισκέπτρια Υγείας. Οι 1 ή  2 Μαίες,  στα Κ.Υ.   δεν μπορούν να καλύψουν τον γυναικολογικό έλεγχο του γυναικείου πληθυσμού της κάθε περιοχής και μάλιστα χωρίς την παρουσία Γυναικολόγου! Ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό αφού και λόγω συνταξιοδότησης των νοσηλευτών  δεν γίνεται αντικατάσταση τους με νέες προσλήψεις..

Έτσι, με όλα αυτά, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην περιοχή αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο. 

Οι εκπρόσωποι των Συνταξιούχων και Φορέων απαιτούν ΑΜΕΣΑ να μπουν σε λειτουργία τα Μικροβιολογικά εργαστήρια με ταυτόχρονη πρόσληψη Γιατρών και Παραϊατρικού προσωπικού, την  πρόσληψη Ακτινολόγων, ώστε να δοθούν λύσεις για την λειτουργεία  του Κ.Υ.  με επισφαλή εφημέρευση  σε 24 ωρη βάση.  

 

*** Η  Δημόσια Υγεία με την λειτουργεία της Π.Φ.Υ., του  Κ.Υ.Φαρκαδόνας, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες,  όσο και  των Περιφερειακών  Ιατρείων της περιοχής, πλησιάζει στην πλήρη διάλυση εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων, σε εξοπλισμό, υποδομές και σε Ιατρικό- Υγειονομικό προσωπικό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των  κατοίκων της περιοχής.   

Απευθυνόμαστε  στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Δημοτική Αρχή Φαρκαδόνας:  

 • Ποια μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας σε Υγειονομική επιτήρηση για την αποφυγή της αύξησης νοσηρότητας των πλημμυροπαθών από ασθένειες  που προέρχονται από την αύξηση κουνουπιών και σκνιπών αλλά και από λιμνάζοντα νερά-φερτά υλικά και άλλες λοιμώξεις; 
 • Κι αυτό γιατί πολλοί από τα μέλη μας Συνταξιούχοι, ευπαθείς ομάδες της περιοχής,  για μεγάλο διάστημα νοσηλεύονται με λοιμώξεις και πολλοί από αυτούς που ΔΕΝ έχουν κατοικία η διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας, χρειάζονται καθημερινή ιατρική παρακολούθηση.  

 

Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι , μέλη μας που μένουν μόνιμα στα ορεινά χωριά των Δήμων Καλαμπάκας και  Πύλης, γιατί: 

ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας τους λόγο και της ηλικία τους, με την επίσκεψη ενός  Γεν. Γιατρού  στο Περιφερειακό Ιατρείο μία φορά την εβδομάδα η και σε μερικά Περιφερειακά Ιατρεία,  κάθε 15 ημέρες!!.   

ΔΕΝ  μπορεί να  παρακολουθείται η υγεία  και τα χρόνια προβλήματα που έχουν,  ΜΟΝΟ σε μια επίσκεψη γιατρού, μια μέτρηση της  Αρτηριακής Πίεσης και την συνταγογράφηση  φαρμάκων.  

Να μην μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από το Κ.Υ. στο Γ.Νοσοκομείο   με το  ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρώματος και Ασθενοφόρων και στο τέλος να καταφεύγουμε για αιματολογικές  η ακτινολογικό έλεγχο  στο ιδιωτικό εργαστήριο, να πληρώνουμε από την πενιχρότατη σύνταξή μας, γιατί  και η συγκοινωνία στα ορεινά χωριά της περιοχής είναι δύσκολη.   

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από τους επιστήμονες παραμέληση της υγείας του πληθυσμού,  με αποτέλεσμα επιδείνωση των χρόνιων νοσημάτων λόγω ελλείψεως τακτικών ιατρικών-εργαστηριακών ελέγχων, η οποία προφανώς χτυπάει πρώτα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.  

Εκ μέρους των Συνταξιούχων τονίσαμε ότι:  Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, για την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει «απογειώσει». Οι όποιες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση   είναι κυριολεκτικά στον αέρα!!

 

Αρκετά πληρώσαμε και πληρώνουμε με τις εισφορές μας τόσα χρόνια και τώρα ως απόμαχοι της εργασίας μας,  να μην έχουμε ΔΩΡΕΑΝ Υγεία!! 

 

Όπως αγωνιστικά, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε την επίθεση σε βάρος μας, υπερασπιστήκαμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, έτσι θα συνεχίσουμε.

Απαιτούμε Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό!

Πληρώσαμε και πληρώνουμε για να έχουμε ΟΛΑ αυτά ΔΩΡΕΑΝ!

Διεκδικούμε:

 

 • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Φαρμάκου, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος, για όλους.
 • Λειτουργία των Κέντρων Υγείας εξοπλισμένα με όλες τις ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών, εργαστηρίων, με σύγχρονες υποδομές, καθ΄ όλο το 24ωρο.
 • Να στελεχωθούν τα 3 Κέντρα Υγείας του Νομού μας και το Κ.Υ. της ΠΟΛΗΣ, με μόνιμους γιατρούς από ΟΛΕΣ τις ειδικότητες.
 •  ΑΜΕΣΑ να ενισχυθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στα 4 Κ.Υ. του νομού μας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες Υγείας με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους.
 • Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.

 

 

 

 • Να ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία με Γιατρούς και Νοσηλευτές που να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

 

ΔΕΝ αντέχουμε τη θανατηφόρα ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις εξοντωτικές περικοπές που επέβαλαν στις πληρωμένες συντάξεις μας, που τις κατέστησαν προνοιακά βοηθήματα.

Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις όπως:

 • Κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού,  
 • Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016
 • Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες  συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ)
 • Η  σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή, και ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης, η  «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις. 

 

Όλοι ΜΑΖΙ πιο Μαζικά και Δυναμικά στο δρόμο του Αγώνα!!

 Γιατί άλλος δρόμος για την καλυτέρευση της ζωής μας δεν υπάρχει!

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές του Δ. Τρικκαίων

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…