roiters

(φωτό:Ρόιτερς)

Σε μια επίκαιρη χρονικά στιγμή για την χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών του νότου.

Στόχος είναι η κοινή αντιμετώπιση των νέων απειλών που δέχονται πλέον όλες οι χώρες της Μεσογείου, κάτι που φάνηκε ιδιαιτέρως φέτος το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακολούθησαν.

 Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να κυριαρχήσει στην Σύνοδο των «EUMED 9».

Μία κίνηση την οποία στηρίζουν τόσο οι Βρυξέλλες με την παρουσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και οι αρχηγοί των 8 χωρών, παρά την απουσία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι ηγέτες των χωρών του νότου αναμένεται να υιοθετήσουν τη Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και την πολιτική Διακήρυξη της EUMED 9, στις οποίες θα τονίζεται η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών της Μεσογείου όπως επίσης και εντός της Ε.Ε σε ζητήματα οικονομικά, θεσμικά και επιχειρησιακά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Οι εργασίες της συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και θα δώσουν το παρών η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται από χθες στην χώρα μας και ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπελά.

Για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί των χωρών της Σλοβενίας και της Κροατίας μεγαλώνοντας τον αριθμό των χωρών που μετέχουν στην Σύνοδο. «Θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα. Αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε», είχε πει ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Στο τραπέζι το μεταναστευτικό

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις Βρυξέλλες και θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών των χωρών του νότου.

Στόχος είναι η οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να αποφευχθεί η εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού κάτι που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σαφώς το μυαλό του Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στην ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία μετά την στρατηγική συμμαχία που υπήρξε με τις ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γάλλου Προέδρου και δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στις κοινές δηλώσεις των ηγετών που μετέχουν στο EUMED 9. Άλλωστε το θέμα η συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Πηγή:thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…