skrekas

Πλέον η διαχείριση των αποβλήτων θα περνάει μέσα από την ανακύκλωση; Δίνετε οικονομικά κίνητρα σε όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα;

 Κεντρικός πυλώνας του νέου μας νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση και εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων που παράγουμε. Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα που κυριαρχεί για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα απορρίμματα τα οποία δεν είναι «σκουπίδια». Είναι φυσικοί πόροι που, εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Γι’ αυτό, με τη σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση, που καταθέσαμε τη Δευτέρα στη Βουλή, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στις καθημερινές μας συνήθειες, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους. Και για να τους επιτύχουμε έχουμε σχεδιάσει συγκεκριμένα μέτρα, στοχευμένες δράσεις και ισχυρά κίνητρα και αντικίνητρα. Χωριστή συλλογή στα σχολεία χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων, με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών.

Καθιερώνουμε την υποχρεωτική χωριστή συλλογή σε τουλάχιστον επτά νέα ρεύματα αποβλήτων, ενώ θέτουμε ως στόχο τη μείωση των αποβλήτων με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά των αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση. Σημαντική, επίσης, είναι η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους τους πολίτες που παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο.

Και αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις πρωτοβουλίες στον δρόμο που δημιουργούμε, ώστε όλοι μαζί – Πολιτεία, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες – να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και να συμμαχήσουμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Διότι μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τα νέα μέτρα που πήρατε με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες και την λειτουργία των εσωτερικών χωρών της εστίασης μόνο για εμβολιασμένους θα οδηγήσουν σε περισσότερους εμβολιασμούς; Θα επιτευχθεί ο στόχος να χτιστεί το τοίχος ανόσιας ή θα απατηθούν περαιτέρω μέτρα; Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως σας κατηγορεί ότι σπέρνετε το διχασμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, Πολιτεία και πολίτες, μαζί, έχουμε ήδη καταφέρει πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Σήμερα, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, 2 στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Είναι σημαντικό το πρόγραμμα των εμβολιασμών να συνεχιστεί με την ίδια δυναμική μέσα από ένα σύστημα που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Από την ανακοίνωση του freedom pass για τους νέους, μέσα σε δύο εβδομάδες, κλείστηκαν περισσότερα από 430.000 νέα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού.

Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθεια, γιατί πια γνωρίζουμε καλά ότι μόνο με το εμβόλιο μπορούμε να είμαστε προστατευμένοι και ελεύθεροι. Και όταν οι κανόνες είναι κοινοί για όλους τότε όχι απλώς δε διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αυτό είναι κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ξεχνάνε. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει ευθέως αν είναι ή όχι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και υπέρ της επαναλειτουργίας κλειστών χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους.

Τα σφάλματα που υπήρξαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών πριν λίγο καιρό διορθώνονται; Οι ιδιοκτήτες μπορεί να καταθέσουν αντιρρήσεις;

Με συνέπεια και με σταθερά βήματα προχωράμε στην επίλυση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της περιουσίας των πολιτών. Μετά την ομόφωνη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εκτάσεις με ασπάλαθους, οι οποίες πλέον δεν χαρακτηρίζουν δάση ή δασικού χαρακτήρα τις εκτάσεις που καλύπτουν,  προχωράμε στην έκδοση κοινής απόφασης με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για τη μείωση του τέλους αντιρρήσεων κατά 50%.

Στο σχέδιο νόμου για τα απόβλητα, το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενσωματώνουμε ρύθμιση για τα ζητήματα που άπτονται του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιοχές που δεν αναγνωρίζεται το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως είναι η Κρήτη. Σύντομα θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση και για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που στερούνται νόμιμων διοικητικών πράξεων. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις, ωστόσο καλό είναι να περιμένουν δεδομένου ότι έχουμε δρομολογήσει τη διόρθωση των σφαλμάτων εσωτερικά από τις υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για αισχροκέρδεια από την πλευρά της ΔΕΗ. Τι λέτε; Γιατί αυξήθηκαν οι λογαριασμοί; Η ΔΕΗ διευκολύνει τους οικονομικά αδύναμους;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας που οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και τη μειωμένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ορισμένες ημέρες ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, αναπόφευκτα σημειώθηκαν αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή.

Τα παραπάνω, φυσικά, αφορούν σε ολόκληρη την αγορά ρεύματος και όχι αποκλειστικά τη ΔΕΗ, η οποία μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρε μέτρα ελάφρυνσης και προχώρησε σε εκπτώσεις που έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Και σήμερα, ακολουθώντας την οδηγία της ΡΑΕ να ενσωματώσει από τις 5 Αυγούστου τη ρήτρα χονδρικής, προχωράει σε εκπτώσεις 30% στα νοικοκυριά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια, απορροφώντας η ίδια σε μεγάλο βαθμό τους, όποιους, κραδασμούς ενδεχομένως δημιουργηθούν.

Επίσης, διατηρεί τις εκπτώσεις έως 75% για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ έχει δημιουργήσει από τον Οκτώβριο του 2019 ένα ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, με μικρότερη προκαταβολή και έως 24 δόσεις για όλους τους οικιακούς πελάτες. Και, βέβαια, έχουμε ανακοινώσει ότι ετοιμάζουμε ένα ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των πιο αδύναμων, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ήδη αξιοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών τα οποία θα ηλεκτροδοτήσουν πάνω από 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά με σχεδόν μηδενικό κόστος. Για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα πρωτοπορούν στην Ευρώπη και στο πεδίο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα.

Η σύνταξη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων πότε θα ξεκινήσει; Θα μπει «φρένο» στην εκτός σχεδίου δόμηση;

 Μια τεράστια μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός στο 80% περίπου της ελληνικής Επικράτειας. Και βέβαια αυτό θα δώσει μια τεράστια αναπτυξιακή ώθηση τις επόμενες δεκαετίες. Μετά την προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει το ΥΠΕΝ με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι αναθέσεις από το ΤΕΕ για τις πρώτες δώδεκα μελέτες και θα ακολουθήσουν για όλη την Επικράτεια έως τον Ιανουάριο του 2022.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας που θα βάλει τέλος στην άσκοπη και άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση, βασικές υποδομές, ζώνες υποδοχής συντελεστή, όρια οικισμών, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται στις προδιαγραφές στοιχεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το εμβληματικό αυτό πρόγραμμα ανήκει στα δώδεκα πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκαν και ξεκινούν, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 345,2 εκατ. ευρώ.  Ο συντονισμός του σχεδιασμού σε αυτήν την κλίμακα μαζί με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εγγυώνται την ταχύτητα ολοκλήρωσής του.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Η ήρεμη Δύναμη! του Κώστα Μαράβα & σε αυτή την εκλογική Σύγκριση!

  «Προχωράμε μαζί & πάλι με πολιτικό ήθος & εντιμότητα», είναι το κεντρικό σύ…