dendias

(φωτ. από την επίσκεψή της στην Αθήνα, πριν από ένα μήνα). (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ)

Δύο βασικούς στόχους έχει για το επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική διπλωματία, με πλέον προβεβλημένο εκείνο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η επέκταση της οποίας αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Νίκος Δένδιας βρεθεί στην Ουάσιγκτον για τον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο δεύτερος στόχος είναι η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας σε όλες τις περιφερειακές συζητήσεις, από τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα της Λιβύης μέχρι την κατάσταση που μορφοποιείται ακόμα σε αυτή τη φάση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Μετά τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ξανά με την ομόλογό του της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, θα παραβρεθεί στην τριμερή σύνοδο κορυφής με την Αίγυπτο, θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης που διοργανώνεται στην Τρίπολη από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ στις 25 και 26 Οκτωβρίου αναμένεται και η υπογραφή αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, ως προς την MDCA φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στην πενταετή επέκταση, η οποία συμπαρασύρει και διετή παράταση σε περίπτωση που για κάποιον λόγο αποφασιστεί διακοπή της συνεργασίας. Αυτή τη στιγμή η τρέχουσα MDCA (λήγει στις 6 Νοεμβρίου) είναι μονοετούς διάρκειας, με 17 μήνες περίοδο αποχώρησης. Η πενταετία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης για ακόμα μια αντίστοιχη περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι η νέα MDCA πρακτικά δημιουργεί συνθήκες για δεκαετή απρόσκοπτη ισχύ, γεγονός που θα συμπαρασύρει ένα εντελώς διαφορετικό επενδυτικό πλάνο από πλευράς των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι στις τοποθεσίες όπου θα σταθμεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις (Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Βόλος και ενδεχομένως στην Ξάνθη) θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις βελτίωσης των υποδομών. Βέβαια, από την ελληνική πλευρά είχε κατατεθεί λίστα 23 τοποθεσιών, περιλαμβανομένης της Σκύρου, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν προχωράει.

Αντιθέτως, η Αθήνα επικεντρώνεται στην ανάγκη να υπάρξει ένα κείμενο που θα συνοδεύει ή θα ακολουθεί την υπογραφή της νέας MDCA, μια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Οι δύο προηγούμενες, από τον Μάικ Πομπέο τον Ιανουάριο του 2020 και τον Χένρι Κίσινγκερ το 1975, αποτελούν σημεία αναφοράς για την ελληνική εξωτερική πολιτική και η Αθήνα επιθυμεί ένα αντίστοιχο κείμενο που θα υποδηλώνει την αμερικανική δέσμευση στην ελληνική ασφάλεια.

Η Αθήνα περιμένει ένα κείμενο του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σαν τα αντίστοιχα του Μάικ Πομπέο το 2020 και του Χένρι Κίσινγκερ το 1975, που να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας.

Πρακτικά, με τη νέα MDCA η Αθήνα θα κλείσει έναν κύκλο ο οποίος ξεκίνησε με την ελληνογαλλική συμφωνία και αφορά, κατά κύριο λόγο, την προσπάθεια συγκρότησης ενός τεχνοκρατικού πλαισίου ανάπτυξης των αμυντικών συνεργασιών της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία που θα υπογραφεί στα τέλη Οκτωβρίου με το Ηνωμένο Βασίλειο που, βεβαίως, δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των συμφωνιών με τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ, ωστόσο θα κλείνει μια εκκρεμότητα που δημιουργήθηκε μετά το Brexit. Νωρίτερα ο κ. Δένδιας θα παραβρεθεί στην Τρίπολη, όπου θα συμμετάσχει στην εγχώρια προσπάθεια για τη δημιουργία διεθνούς κλίματος για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Η, εκτός απροόπτου, αναβολή των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκεμβρίου εκλογών στη Λιβύη, οι εσωτερικές διεργασίες αλλά και η αποτυχία των γερμανικών πρωτοβουλιών (διαδικασία Βερολίνου) πρακτικά επιβάλλει την αυξημένη ελληνική παρουσία στη χώρα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ήταν παρών στην Τρίπολη, επικεφαλής της πρώτης επιχειρηματικής αποστολής στη Λιβύη, όπου διερεύνησε τις δυνατότητες επιστροφής ελληνικών κεφαλαίων στη χώρα και αποπληρωμής παλαιών χρεών. Η λογική της θετικής ατζέντας που προωθείται μέσα από τον κ. Φραγκογιάννη δεν θα περιοριστεί στη Λιβύη, αλλά τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί και στο Ομάν, όπου θα έχει σειρά επαφών, ενώ στο μενού των συζητήσεων, κυρίως με την Αίγυπτο, βρίσκεται πολύ ψηλά η ενεργειακή συνεργασία.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν αποκλίνει και της ατζέντας της στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σλοβενία και την επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, προετοιμάζεται σειρά νέων διπλωματικών επαφών.

Ξεκινώντας από τη μετάβαση αυτή την εβδομάδα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Πηγή:kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός: Πάμε μαζί να κάνουμε την Θεσσαλία τον τόπο που θέλουμε. Έχω καταλάβει τι πρέπει να αλλάξω(βίντεο)

Με μήνυμα προς όλες τις Θεσσαλές και όλους τους Θεσσαλούς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ε…