
Μια σημαντική και εποικοδομητική-διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος «Διατροφή των Αγίων» που υλοποιούν, αλλά και της Θεματικής Ενότητας «Δημιουργώ-Καινοτομώ» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Με τη συνοδεία του Διευθυντή της σχολικής τους μονάδας κ. Αθανασίου Φασούλα και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους κ. Πάνου Δημητρίου και κ. Ευαγγελίας Κατσάρου, πέρασαν γεμάτα ενδιαφέρον και χαρά το κατώφλι του υπέροχου Οινοποιείου Τσιαρδάκα, το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική τους Κοινότητα. Εκεί τους υποδέχθηκαν καλωσορίζοντάς τους με μια ολόζεστη αγκαλιά αγάπης και άπλετη τρυφερότητα ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και παραγωγός κ. Γεώργιος Τσιαρδάκας με την αξιότιμη οικογένειά του.
Τα παιδιά, αφού κάθισαν στο υπέροχο μαρμάρινο τραπέζι της αυλής, ήρθαν σε επαφή με τη γλυκύτατη γιαγιά Πολυξένη. Προετοιμασμένα κατάλληλα της έθεσαν σειρά ερωτημάτων για τα παλαιά χρόνια στο χωριό και οι απαντήσεις που πήραν προκάλεσαν συγκίνηση και θύμισες από εκείνα τα χρόνια και ιδιαίτερα της σκληρής Κατοχής. Με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο η κ. Πολυξένη τους μετέφερε στις συνθήκες της καθημερινότητας, που ήταν πολύ δύσκολες, τους μίλησε για τη διατροφή των οικογενειών τότε, αλλά και για συνταγές που έχουν παραμείνει ακόμη, για την έλλειψη του ηλεκτρικού και των ευκολιών που σήμερα δίνουν τις ανέσεις στα νοικοκυριά μας, αλλά και αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένη σε διάφορες «περιπέτειες» των ντόπιων κατοίκων με τους ξένους κατακτητές.
Μετά το αυθεντικό ιστορικό ταξίδι στο παρελθόν που συνεπήρε τα συναισθήματα των παιδιών και ευχαριστώντας τη σεβαστή κ. Πολυξένη, οι μικροί μαθητές απήλαυσαν πλούσια φιλοξενία, που επιμελήθηκε με φροντίδα η οικοδέσποινα κ. Αμαλία.
Κατόπιν ο κ. Τσιαρδάκας ανέλυσε με έναν υπέροχο και κατανοητό τρόπο για την ηλικία των παιδιών τη διαδικασία καλλιέργειας και συγκομιδής του καρπού της Αμπέλου, τη λειτουργία του οινοποιείου και την παραγωγή του οίνου και του τσίπουρου, που σημειωτέων έχουν βραβευθεί σε πάμπολλες εκθέσεις ανά την επικράτεια.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση σε αυτό το θεωρητικό στάδιο της επίσκεψης και μετέπειτα οδήγησε τα παιδιά στις εγκαταστάσεις για να δουν από κοντά τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό της επιχείρησης, παρατηρώντας έμπρακτα τους τρόπους συλλογής, απόσταξης και εμφιάλωσης των προϊόντων.
Τέλος είχαν την τύχη να παρατηρήσουν από κοντά πολλά παλαιά αντικείμενα, τα οποία διαθέτει και εκθέτει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του ο κ. Τσιαρδάκας, που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες των εργασιών των ανθρώπων της γης, όπως η δοκάνα, το δρεπάνι, το φυσερό, η τάβλα, η σκάφη κ.α.
Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική όσο και ιδιαίτερη ημέρα αυτή για τους μεγάλους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Γόμφων. Με γεμάτες τις φαρέτρες τους από συναισθήματα και πολύτιμες γνώσεις αποχώρησαν φανερά ενθουσιασμένα και ανταποκρινόμενα θετικά στο κάλεσμα του κ. Τσιαρδάκα, υποσχέθηκαν να ξανανταμώσουν από κοντά για να δούνε το οινοποιείο στη ενεργό του λειτουργία κατά το προσεχές Φθινόπωρο.