
Ακόμη και έναν κρίκο στην αλυσίδα των στοχευμένων ενεργειών της ΕΣΕΕ για την ενημέρωση της Πολιτείας επί των μεγάλων θεμάτων της αγοράς και των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας τη Δευτέρα 5 Μαΐου, στην οποία συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ . Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ς .
Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μία αναλυτική παρουσίαση των πολυδιάστατων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, στη βάση και των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών του κλάδου το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025, που αποκαλύπτεται ότι χιλιάδες μικρομεσαίες μικρές επιχειρήσεις δεν αποκομίζουν πολύ οικονομία από τη θετική πορεία της. Αντίθετα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης, το αυξημένο λειτουργικό κόστος εξελίσσεται σε δυσεπίλυτη εξέταση για τις ΜΜΕ την οποία η κυβέρνηση οφείλει να λύσει, ανταποδίδοντας στο ελληνικό εμπόριο τα όσα έχει προσφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας σε σειρά ετών ο κλάδος – πρωταγωνιστής στη συμμόρφωση. με τις διατάξεις της νομοθεσίας για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση.
Η ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση του Προεδρείου και των μελών του Δ.Σ με τον κ. Αναγνωστόπουλο ανέδειξε τις προτεραιότητες που θέτει το ελληνικό εμπόριο σε θέματα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κυριάρχησαν το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες τρίτων χωρών, το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει η υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων για ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών των προϊόντων, η ανάγκη στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών ΜΜΕ, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ΕΣΕΕ για την ενημέρωση και καταναλωτών.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ . Ο Σταύρος Καφούνης δήλωσε:
«Το ελληνικό εμπόριο πρέπει να πάρει από την Πολιτεία τουλάχιστον αυτά που προσφέρει ο μεγαλύτερος εργοδότης και ο πλέον συνεπής και διασυνδεδεμένος κλάδος. Αντι-αναπτυξιακές ρυθμίσεις, όπως το τεκμαρτό εισόδημα και το τέλος επιτηδεύματος πρέπει να καταργηθούν. Η ΕΣΕΕ επικαιροποιεί διαρκώς το ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που έχει εκπονήσει, το οποίο με τη στήριξη της Πολιτείας μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις στα μείζονα οικονομικά, φορολογικά, και αναπτυξιακά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, πολλά από τα οποία έχουν ευρωπαϊκή διάσταση».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε:
«Επιζητάμε τη συνεργασία με την ΕΣΕΕ, που είναι ο θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου, καθώς είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία μέσω του διαλόγου μπορούν να επέλθουν βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διευκολύνουν το οικονομικό περιβάλλον για τον ελληνικό εμπόριο. Η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξετάσει λύσεις ανακούφισης και στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ένα πεδίο στο οποίο θέλουμε τη συμβολή της ΕΣΕΕ είναι η ενημέρωση του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών για τις διατάξεις του νέου Κώδικα Δεοντολογίας».