sitira-1

– Πρωτοφανές είναι το ράλι στην τιμή του σκληρού σιταριού, που ετοιμάζεται να σπάσει ακόμα και το φράγμα των 50 λεπτών το κιλό, τιμή ρεκόρ όλων των εποχών.

Η ιλιγγιώδης αύξηση στην τιμή των σιτηρών πυροδοτεί σοβαρές ανατιμήσεις σε ψωμί, μακαρόνια και αρτοσκευάσματα, της τάξης του 20%-25%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές που βλέπουν να έρχεται ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας πωλούν το σκληρό σιτάρι σε τιμή σχεδόν υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι, από 0,24 ευρώ το κιλό σε 0,53 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στον συνεταιρισμό της Χάλκης Λάρισας και σε μία ομάδα παραγωγών της Γλαύκης προσφέρονται τιμές από τους εμπόρους στα 47 λεπτά το κιλό τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο δείκτης Φότζια οδεύει προς τα 500 ευρώ ο τόνος.

Όσο βλέπουν αυτό το ράλι τιμών οι παραγωγοί, που το έχουν αποθηκεύσει εν τω μεταξύ, δεν λένε να πουλήσουν και έτσι συνεχίζει η ζήτηση να υπερισχύει της προσφοράς και οι τιμές να εκτινάσσονται.

Ο αιτίες του ράλι στα σιτηρά

 Πολλές είναι οι αιτίες για τη φρενήρη άνοδο των σιτηρών. Η πρώτη όμως είναι η χαμηλή παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (Γαλλία και Ιταλία, όπου είχαμε ξηρασία). Η δεύτερη είναι η πολύ χαμηλή παραγωγή εφέτος στον Καναδά. Από τα 6,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, έπεσε εφέτος λόγω ξηρασίας και καύσωνα στα 3,8 εκατομμύρια τόνους. Πάντως ο ίδιος ο Καναδάς καταναλώνει ετησίως περί τους 600.000 τόνους μόλις και οι υπόλοιπες ποσότητες πάνε για εξαγωγή.

Ωστόσο εφέτος έχουν εκτοξευθεί και τα μεταφορικά κόστη από τα ναύλα, γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη μεταφορά σιτηρών από τον Καναδά στην Ευρώπη και στην Αφρική. Έτσι η ζήτηση υπερισχύει κατά πολύ της προσφοράς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τιμές ρεκόρ, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν. Μεγάλα πολυπληθή κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αίγυπτος ζητούν από την αγορά πολύ μεγάλες ποσότητες. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, βγαίνει στην αγορά αναζητώντας 550.000 τόνους σκληρού σιταριού.

 Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο Rosetown του Καναδά η χονδρική αγορά υποχώρησε κατά περισσότερο από 90 δολάρια (ανά τόνο) Καναδά σε μια εβδομάδα. Αλλά οι τιμές εξαγωγής FOB παραμένουν υψηλές και πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τα 600 ευρώ ανά τόνο.

Οι τιμές του σκληρού σιταριού για σιμιγδάλι πέφτουν στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά επειδή η αγορά δεν πιστεύει στην περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη συγκομιδή 2021-2022 και λόγω των αναγκών πραγματοποίησης των εμπόρων χονδρικής αγοράς, η οποία πρέπει απαραιτήτως να πουλήσει για να δημιουργήσει ρευστότητα, αλλά και να αγοράσει σε προσιτές τιμές τώρα για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες θέσεις πώλησης, με τις υψηλές τιμές να έχουν κλείσει πριν από εβδομάδες.

Αυτό το πτωτικό κερδοσκοπικό κύμα, ωστόσο, δεν επηρεάζει τις τιμές fob (free on board=δωρεάν επί του σκάφους), του Cwad 1 που αναχωρεί από τον Καναδά, το οποίο πράγματι αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας τα 592,86 ευρώ ανά τόνο.

 Από την άλλη στην Ιταλία, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια κατάσταση προσδοκίας για το σκληρό σιτάρι (ποιότητας fino). Οι τιμές χονδρικής την περασμένη εβδομάδα ήταν είτε σταθερές (Χρηματιστήρια Foggia, Μιλάνο, Μπολόνια) ή ελαφρά μειούμενες (-5 ευρώ ανά τόνο τόσο στη Ρώμη όσο και στην Altamura). Οι πιο ορατές μειώσεις καταγράφηκαν στο Μπάρι και τη Νάπολη, όπου τα δημητριακά για ζυμαρικά είχαν φτάσει στις υψηλότερες τιμές.

Οι ανατιμήσεις στη λιανική αγορά

Το κύμα ανατιμήσεων αυξάνει τις τιμές στα ράφια των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου. Από το νέο κύμα ακρίβειας πλήττονται το ψωμί, τα ζυμαρικά,τα δημητριακά και το ρύζι που έχουν ως βασική πρώτη ύλη το σιτάρι.

 Οι ανατιμήσεις αυτές αποτυπώνονται ήδη τόσο στο ψωμί όσο και στα ζυμαρικά. Ενδεικτικά, σε κάποια αρτοποιεία το ψωμί πωλείται έναντι 1,20-1,40 ευρώ το κιλό από 0,80 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλη Μούσιο, πέρα από τις ανατιμήσεις στο σιτάρι, αυξημένες κατά 40% είναι και οι τιμές σε μαργαρίνες, λάδια και υλικά συσκευασίας.
Παράλληλα, κάνει λόγο και για ληστρική επιδρομή από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνοντας ότι η αύξηση στην τιμή του ρεύματος αγγίζει το 120%. «Τα συμβόλαια που έχουμε με τους παρόχους προβλέπουν 0,6 ευρώ την κιλοβατώρα, όμως έχουν ρήτρα προσαρμογής με καπέλο 0,9 ευρώ την κιλοβατώρα φτάνοντας σε 0,15 ευρώ την κιλοβατώρα. Αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ τον μήνα», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Μούσιος.

Σε ό,τι αφορά τα είδη ζυμαρικών, ήδη στο ράφι πωλούνται έως και 0,20 ευρώ ακριβότερα, με την τιμή τους να έχει φτάσει στα 0,90 λεπτά η συσκευασία από 0,70 ευρώ.

Σημαντική αναμένεται να είναι η επιβάρυνση και για τον καφέ, καθώς η μακρά περίοδος ξηρασίας στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ, τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά και ο παγετός του περασμένου Ιουλίου επηρέασαν σημαντικά τις φυτείες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης.

Πηγή:agrocapital.gr (Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ – Ελεύθερος Τύπος)

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Μιχαλάκης: Επενδύουμε μαζί σε αυτή τη νέα αφετηρία!

Η Θεσσαλία και ο Νομός Τρικάλων βρίσκονται μπροστά σε μία καθοριστική περίοδο, με την επόμ…