Ένα νέο στέλεχος του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά βακτηρίου hvKp (Klebsiella pneumoniae) εξαπλώνεται παγκοσμίως και προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις τη στιγμή που ο πλανήτης, όπως φαίνεται, διανύει ένα ακόμα κύμα έξαρσης της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI), κάνουν λόγο για «επόμενη πανδημία» και καλούν τα κράτη να προετοιμαστούν, τονίζοντας τη σημασία της επέκτασης των επιστημονικών ερευνών και της συμπερίληψης στις διάφορες μελέτες ολόκληρων οικογενειών παθογόνων (ιών, βακτηρίων) που μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους.
Ο ΠΟΥ, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, έλαβε μεγάλο αριθμό αναφορών για αυξανόμενα περιστατικά μολύνσεων από το «υπέρ -βακτήριο», το οποίο είναι ανθεκτικό στα διαθέσιμα αντιβιοτικά και συνήθως βρίσκεται στο περιβάλλον, στο λαιμό και στο γαστρεντερικό σωλήνα διαφόρων ζώων αλλά και του ανθρώπου.
Στον άνθρωπο προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού και νευρικού συστήματος κ.α. Το βακτήριο αυτό μεταλλάσσεται και η ανησυχία των επιστημόνων διεθνώς, επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στα νέα, πιο ισχυρά στελέχη του τα οποία άρχισαν να εξαπλώνονται στον πληθυσμό.
Σε ό,τι αφορά το νέο κύμα κορωνοϊού ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα διεθνώς και έκανε λόγο για «ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».
Ο ιός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει, κάτι που μας εκθέτει όλους στον κίνδυνο ενός εν δυνάμει πιο ισχυρού ιού που μπορεί να διαφεύγει του εντοπισμού μας και/ή των ιατρικών επεμβάσεών μας, περιλαμβανομένου του εμβολιασμού».
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αναφέρθηκε εξάλλου ότι «και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται αυτή την περίοδο, τουλάχιστον 40 αθλητές έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικοί».
Η προειδοποίηση και οι συστάσεις για «επόμενη πανδημία»
Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο CEPI, τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας παγκοσμίως, ώστε η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για την επόμενη πανδημία.
Η σχετική έκθεση συστάσεων εκδόθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Παγκόσμια Ετοιμότητα για πανδημία η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Βασική σύσταση η διερεύνηση των πρωτότυπων παθογόνων (ιών και βακτηρίων) ώστε να αποκτηθεί γνώση για τις «οικογένειες» τους.
Όπως τονίστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη «αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσει στην καθοδήγηση και τον συντονισμό της έρευνας σε ολόκληρες οικογένειες παθογόνων, μια στρατηγική που στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα του πλανήτη, να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απρόβλεπτες παραλλαγές».
Η έκθεση στηρίζεται από πέραν των 200 επιστημόνων από περισσότερες από 50 χώρες οι οποίοι έχουν ήδη διερευνήσει 28 «οικογένειες» ιών και μια βασική «οικογένεια» βακτηρίων η οποία περιλαμβάνει 1652 παθογόνα.
Ο CEPI και ο ΠΟΥ ζήτησαν «παγκόσμια συντονισμένη, συλλογική έρευνα για την προετοιμασία για πιθανές πανδημίες. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα πότε και όχι αν. Μας διδάσκει επίσης τη σημασία της επιστήμης και της πολιτικής αποφασιστικότητας για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπό της».
Πηγή:philenews.com