Capture-671

(Φωτ. gein.noa.gr)

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Θήβα. 

Σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα, σημειώθηκε στις 08:05 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα, με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Θήβα.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.

Θήβα: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε την περασμένη εβδομάδα η «Κ», η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα προβληματίζει τους επιστήμονες.

Αυτό που διερευνάται είναι κατά πόσον οι εκατοντάδες σεισμοί που έχουν γίνει στην περιοχή εντάσσονται με μια «σμηνοσειρά» και επομένως το φαινόμενο θα εκτονωθεί, ή αποτελούν προάγγελο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Η σεισμική σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε προ περίπου 10 ημερών. Όπως εξήγησε την περασμένη εβδομάδα στην «Κ» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έκτοτε έχουν συμβεί εκατοντάδες μικροσεισμοί, με μεγαλύτερο τα 4,3 Ρίχτερ. «Κοντά στην πόλη της Θήβας υπάρχει ένα ρήγμα με προσανατολισμό από ανατολή προς δύση, το οποίο φθάνει μέχρι το χωριό Ελαιώνας.

Αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα εστιάζεται σε ένα κομμάτι του ρήγματος κοντά στη Θήβα, σε μια ακτίνα 5 χλμ. από την πόλη», ανέφερε. Οπως εξήγησε, οι σεισμοί γίνονται ρηχά στον φλοιό της γης και γι’ αυτό γίνονται τόσο αισθητοί από τους Θηβαίους. «Ουσιαστικά, το επίκεντρο είναι “κάτω από τα πόδια τους”. Το βουητό που πολλοί αναφέρουν ότι ακούγεται οφείλεται στην τριβή των πετρωμάτων εκατέρωθεν του ρήγματος».

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε επιπλέον σεισμογράφους στην περιοχή, για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανωμαλία στη σεισμική ακολουθία. Εξετάζουμε λοιπόν δύο ενδεχόμενα», λέει ο κ. Γκανάς.

«Το πρώτο είναι να πρόκειται για μια “σμηνοσειρά”, που θα συνεχίσει να δίνει σεισμούς μεσαίου ή μικρού μεγέθους και σταδιακά θα εκτονωθεί. Το δεύτερο είναι να πρόκειται για μια προσεισμική ακολουθία, δηλαδή να έπεται ένα ισχυρότερο γεγονός. Αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ο χώρος εκδήλωσης των σεισμών ούτε το μέγεθός τους».

Πηγή:kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Αναρτήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα και η έκθεση ESG του 2022 της Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Την υγιή ανάπτυξη, που επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο της εγχώριας γαλακτοβι…