kedikoglou

Το αγροτικό επάγγελμα αποκαθίσταται σταδιακά, αποκτά δυναμική και παίρνει τη θέση που του αξίζει στις επιλογές των νέων, επισήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του 28ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στην Αιδηψό.

«Είναι απαραίτητο και αναγκαίο, να αναζωογονηθεί η ελληνική ύπαιθρος και να τονωθεί με νέους και καταρτισμένους ανθρώπους στο αγροτικό επάγγελμα, που αγαπούν και στηρίζουν τον τόπο τους», συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, το ΥΠΑΑΤ με στοχευμένες και έγκαιρες παρεμβάσεις στέκεται στο πλευρό και τους στηρίζει με δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση και το μετριασμό των επιπτώσεων από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών.

Αναφέρθηκε στην πάγια θέση του Υπουργείου ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πρωταρχικό μοχλό ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας μας και σημείωσε ότι οι αγροτικές περιοχές αποτελούν βασικό ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας μας και έχουμε χρέος και αποστολή να επενδύσουμε στο μέλλον τους.

«Είναι δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά προς τους νέους αγρότες, τους νέους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να δημιουργήσουν την δική τους αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην ελληνική περιφέρεια που τους έχει τόσο πολύ ανάγκη», τόνισε. O κ. Κεδίκογλου επικεντρώθηκε και στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών λέγοντας ότι «αυτή την περίοδο υλοποιείται το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών που έγινε ποτέ στη χώρα.

Είναι ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αυξήθηκε κατά 105 εκατομμύρια ευρώ και έφτασε συνολικά τα 525 εκατομμύρια ευρώ, κατόπιν στοχευμένης αξιοποίησης και απορρόφησης διαθέσιμων κονδυλίων από το ΠΑΑ». Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι στο εν λόγω πρόγραμμα έχει ήδη δοθεί το 70% του ποσού της ενίσχυσης, ως προκαταβολή, στους δικαιούχους νέους αγρότες στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με την ετοιμότητα που είχαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

Υπενθύμισε ότι κατά τις προηγούμενες προσκλήσεις του προγράμματος (2016 – 2018), το συνολικό ποσό δεν υπερέβη τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά διπλασιάστηκε το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο (από 17-22.000 € σε 35-40.000 €).

Είπε επίσης ότι αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία και η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων (ομάδες – οργανώσεις – συνεταιρισμοί), πρέπει να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας του αύριο.

Κλείνοντας, συνεχάρη την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών για την ενεργό δράση της, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τη στήριξη που παρέχει στα μέλη της και συνολικά στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της χώρας και ευχαρίστησε τους νέους αγρότες λέγοντας ότι «στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον. Ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής γης, όταν αυτή καλλιεργείται με όραμα, αναπτυξιακό στόχο και σχέδιο».

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Κ. Πιερρακάκης: Χρεαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς ετησίως και οι Σχολές παράγουν τους μισούς

Μόνο οι μισοί φοιτητές Πληροφορικής αποφοίτησαν την τελευταία επταετία-Ωστόσο οι επιχειρήσ…