
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για να αποδώσουμε τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη που αξίζει σε κάθε πατέρα. Σε εκείνον που στηρίζει, προστατεύει, εμπνέει και διαμορφώνει με τη στάση του την πορεία της οικογένειας και της κοινωνίας.
Στην εποχή μας, ο ρόλος του πατέρα έχει μεταμορφωθεί. Δεν περιορίζεται πια στον παραδοσιακό ρόλο του «κουβαλητή», αλλά αναδεικνύεται ως ενεργός φροντιστής, σύντροφος, παιδαγωγός και συνοδοιπόρος. Ο σύγχρονος πατέρας διεκδικεί, και με κόπο κερδίζει, τον χώρο του στην καθημερινότητα των παιδιών, στην ανατροφή και την ψυχική τους στήριξη.
Ως υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΔΕΕΠ Τρικάλων, επισημαίνω τη σημασία να στηρίζουμε θεσμικά τους πατέρες που επιλέγουν να συμμετέχουν ενεργά στην οικογενειακή ζωή:
* Μέσω πολιτικών όπως η γονική άδεια και για τους δύο γονείς,
* Η ευέλικτη εργασία και η εξ αποστάσεως απασχόληση,
* Η ενίσχυση κοινωνικών δομών που διευκολύνουν τη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα των παιδιών.
Επίσης θέλω να τονίσω πως η ισότητα των φύλων δεν σημαίνει περιθωριοποίηση του ανδρικού ρόλου. Αντιθέτως, σημαίνει αλληλοκατανόηση, συνεργασία και κατανομή των ευθυνών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.
Ο πατρικός ρόλος εξελίσσεται και εμπλουτίζεται, όπως εξελίσσεται και η ίδια η κοινωνία μας.
Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από κάθε παιδί που μεγαλώνει με ασφάλεια, βρίσκεται συχνά και ένας πατέρας που αγαπά σιωπηλά, εργάζεται σκληρά και προσφέρει δίχως φανφάρες. Ας μην είμαστε αχάριστοι απέναντι σε αυτόν τον καθημερινό αγωνιστή.
Αξίζει τη δημόσια ευγνωμοσύνη μας, όπως και η μητέρα.
Χρόνια πολλά σε όλους τους πατέρες: σε εκείνους που είναι δίπλα μας, σε όσους είναι μακριά αλλά παρόντες με την καρδιά τους, και σε όσους δεν είναι πια κοντά μας, αλλά ζουν μέσα μας.
Με εκτίμηση,
Γιαννοτάκη Μάνη
Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
ΔΕΕΠ Τρικάλων