N Pallantzas

Γράφει ο Παναγιώτης Κ. Νταλούκας

Με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του δημάρχου Πύλης κ. Κωνσταντίνου Μαράβα με τον πρόεδρο Παλαιομοναστήρου κ. Θωμά Μπουτζιώλη στον χώρο όπου εξελίσσονται οι εργασίες για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στην Κοινότητα Παλαιομοναστήρου, ας μου επιτραπούν οι παρακάτω σκέψεις:

Κατά την αναγγελία ενάρξεως των εργασιών το όνομα του αειμνήστου Νικολάου Παλλαντζά, πρώην δημάρχου Γόμφων, αναφέρθηκε και απ’ τους ομιλητές αλλά και μεταξύ των παρευρισκομένων. Η τιμή που αποδόθηκε στο πρόσωπό του ήταν η προσήκουσα.

Είχα την τιμή να με θεωρεί ο αείμνηστος κ Παλλαντζάς ως έναν απ’ τους έμπιστους συνεργάτες του και να με αξιοποιήσει ως υπεύθυνο αλλά και ως μέλος Δ.Σ. οργανισμών του δήμου. Συνεπώς γνωρίζω όσο ελάχιστοι τα όσα οραματίστηκε, τα όσα σχεδίασε, τα όσα κατόρθωσε να υλοποιήσει και τα όσα δεν πρόλαβε.

Πρέπει να ομολογήσω ότι οραματίστηκε αλλά και υλοποίησε έργα, δράσεις και εκδηλώσεις που ανέδειξαν τον δήμο Γόμφων μεταξύ των κορυφαίων καποδιστριακών δήμων της χώρας. Το έργο του συνεχίζει ο δήμος Πύλης στον οποίον εντάχθηκε ο δήμος Γόμφων..

Ανασύρω απ’ το αρχείο μου και παραθέτω την ομιλία του κατά την ένταξη του έργου «λιμνοδεξαμενή Παλαιομοναστήρου». Η ομιλία του είναι επίκαιρη όσο ποτέ επειδή άρχισαν ήδη να υλοποιούνται, πέραν της λιμνοδεξαμενής, η υπογείωση του αρδευτικού συστήματος και η συντήρηση αγροτικής οδοποιίας που οραματίστηκε και αναφέρει σ’ αυτήν. Απομένουν τα υπόλοιπα δύο. Η υλοποίηση και αυτών θα αποτελέσει την απόλυτη δικαίωσή του.

Ας είναι η δημοσίευση αυτή ένα μνημόσυνο στη μνήμη του.

Η ομιλία του αειμνήστου Νικολάου Παλλαντζά

«Κύριε Υπουργέ, κύριε γενικέ γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας, κύριε νομάρχα, κύριε πρόεδρε της ΤΕΔΚ και δήμαρχε Τρικκαίων, κύριοι δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, αγαπητοί συνδημότες.

Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και παρευρίσκεστε στην αναγγελία υλοποίησης της λιμνοδεξαμενής Παλαιομοναστήρου.

Ενός έργου το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή του Παλαιομοναστήρου, στην σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για την σύλληψη και την προώθηση του έργου πρέπει να ευχαριστήσω τον Νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη Ηλία.

Για την επεξεργασία και την ολοκλήρωση της μελέτης συνέβαλε τα μέγιστα ο διευθυντής της ΥΕΒ κ Γκαγκαστάθης Παναγιώτης.

Χωρίς όμως την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Χατζηγάκη Σωτηρίου ο οποίος προέβη στην ένταξη του έργου, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για υλοποίηση του έργου.

Επιτρέψτε μου κ Υπουργέ με την ευκαιρία αυτή να σας αναφέρω και μερικές αναγκαίες για την περιοχή μας παρεμβάσεις.

  1. Υπογείωση του αρδευτικού συστήματος. Μεγάλες ποσότητες νερού δεν καταλήγουν στις καλλιέργειες για λόγους άσχετους με την θέληση των αγροτών και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Δ.Σ. των ΤΟΕΒ του δήμου μας. Η υπογείωση του αρδευτικού συστήματος θα συμβάλει στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και στην πλήρη διαχείριση των υπογείων υδάτων.
  2. Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας. Οι αγροτικοί δρόμοι σήμερα είναι σε αρκετά σημεία σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ακόμη και στα τρακτέρ η πρόσβαση αποτελεί πρόβλημα. Η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας θα συμβάλει σημαντικά την εύκολη πρόσβαση των αγροτών μας στις καλλιέργειές τους.
  3. Γέφυρες μεταξύ των αγροκτημάτων των χωριών. Είναι απορίας άξιο γιατί η μετάβαση απ’ τα αγροκτήματα του ενός χωριού στα αγροκτήματα του άλλου είναι από δύσκολη μέχρι αδύνατη. Μόνο μία γέφυρα για απόσταση πάνω από χιλιόμετρο υπάρχει στα κανάλια που χωρίζουν τα αγροκτήματα των γειτονικών χωριών.
  4. Αξιοποίηση των δασών της περιοχής. Αρκετά μικρά ή μεγαλύτερα δάση στολίζουν το δήμο μας. Πνεύμονες αναψυχής όχι μόνο των κατοίκων του δήμου μας, αλλά και πολλών κατοίκων της πόλεως των Τρικάλων και άλλων περιοχών. Όλοι θυμόμαστε τις εκδρομές των σχολείων όλων των βαθμίδων στα δάση μας και την κοσμοπλημύρα της Πρωτομαγιάς και των πανηγυριών. Η αξιοποίησή τους θα συμβάλει στην μεγαλύτερη προσέλευση εκδρομέων και γιατί όχι στην ανακάλυψη νέων προορισμών.

Τελειώνοντας σας ευχαριστώ και πάλι όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και ευελπιστώ στην ικανοποίηση και κάποιων άλλων απ’ τα αιτήματά μας.»

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Απόλαυση η βαρκάδα στον Ληθαίο…

Για βαρκάδα στον Ληθαίο, ξανά, μετά τις πλημμύρες. Η e-trikala ΑΕ ανακατασκεύασε την προβλ…