5

Η φετινή εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στην αίθουσα του παλιού χαμάμ του Μουσείου Τσιτσάνη.

Η εκδήλωση, η οποία είχε τον τίτλο «Η στάση του Ελληνικού Κράτους στις πολιτικές της γενοκτόνου Τουρκίας. Οι περιπτώσεις του Πόντου και της Κύπρου», πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Κυπρίων Ν. Τρικάλων δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο.

Η πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, Μαργαρίτα Κυριαζίδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Τρικάλων, Χρίστος Μοδέστου απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο πρώτος ομιλητής, ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Η κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη μνήμη», όπου μας παρέθεσε πολλά σημαντικά και άγνωστα προς το κοινό στοιχεία για τη «διαδρομή» μέχρι την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ελληνικό κοινοβούλιο, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, όπως πρόσωπα που συνετέλεσαν στην προώθηση της αναγνώρισης αλλά ακόμη και εμπόδια από την Ελληνική πολιτεία. Το κοινό παρακολούθησε με πραγματικό ενδιαφέρον και προσήλωση τη συγκεκριμένη ομιλία.

Ο δεύτερος ομιλητής Χρίστος Μοδέστου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Τρικάλων, με θέμα ομιλίας «Ελλάδα: Μητέρα ή μητριά;» με λόγο απλό και συγκινητικό εξιστόρησε όλα τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, που έχουν σχέση με την εισβολή και την Κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου, καθώς και τη στάση της Ελλάδος απέναντι σε όλα τα γεγονότα, καθηλώνοντας πραγματικά το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια του Πόντου και της Κύπρου, ενώ η αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Μαρία Ηλιάδου ανάγνωσε με ιδιαίτερα συγκινητικό ύφος τον Ποντιακό θρήνο.  

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, η εντεταλμένη σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων Έφη Λεβέντη, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, εκπρόσωπος του αστυνομικού διευθυντή Τρικάλων, μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Αλέξης Στεφανίδης στην ποντιακή λύρα και στο τραγούδι, ο μαθητής του μουσικού σχολείου Τρικάλων Άγγελος Μακουτίδης στο νταούλι και ο Χρίστος Μοδέστου στα Κυπριακά τραγούδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό Σέρρα, τον οποίο χόρεψαν οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης, Δημήτρης Γρεασίδης και Θανάσης Ξάνθος.

Το γενικό συντονισμό είχε η γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης, Νόπη Παπαδοπούλου.

2

6

19

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Νέα σελίδα σε όλα τα επίπεδα για τον Α.Σ.Καρδίτσας

Ενισχυμένος σε όλα τα επίπεδα, με γνώση των απαιτήσεων, με ρεαλισμό αλλά και φιλοδοξία, ο …