542754

5257

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1967 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ 1973

 

Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η χούντα των συνταγματαρχών διέκοψε βίαια την διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας, καταλύοντας ελευθερίες και δικαιώματα, απομόνωσε την Ελλάδα από το διεθνές περιβάλλον και προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου.

Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο, η Prorata διεξήγαγε πανελλαδικής κάλυψης έρευνα στάσεων και αντιλήψεων σε δείγμα 1000 ατόμων, με στόχο την αποτύπωση της συλλογικής μνήμης σε σχέση με την περίοδο μεταξύ του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 και των εξεγερσιακών γεγονότων της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 75% της κοινής γνώμης προσλαμβάνει την επταετή δικτατορία ως μια σκοτεινή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, ενώ σε συνάφεια με το παραπάνω εύρημα, περίπου 3 στους 4 διατηρούν αρνητική άποψη για τον πραξικοπηματία, Γεώργιο Παπαδόπουλο. Αντικείμενο, ωστόσο, της έρευνας αποτέλεσαν και ορισμένα γεγονότα και αντιλήψεις που κινούνται άλλοτε στη σφαίρα του μύθου, άλλοτε της πραγματικότητας.

Ήταν, η περίοδος της χούντας, μια χρυσή εποχή για την οικονομία και τον αγροτικό κόσμο της χώρας; Έγιναν σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας κατά την επταετία; Ήταν η δικτατορία υποκινούμενη από τις ΗΠΑ; Ποιος ευθύνεται για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 32% θεωρεί ότι η επταετής χούντα ήταν μια πολύ καλή περίοδος για την οικονομία της χώρας, μια ελαφρώς μεγαλύτερη μερίδα (37%) συμμερίζεται την άποψη ότι κατά την ίδια περίοδο ευνοήθηκε ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ενώ η πλειοψηφία (56%) εκτιμάει ότι κατά τη δικτατορία έγιναν πολύ σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Επιπροσθέτως, η πλειονότητα (66%) διατηρεί την άποψη ότι η χούντα ήταν υποκινούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 80% θεωρεί πως για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ευθύνεται η δικτατορία των συνταγματαρχών. Καταληκτικά, περνώντας από την ιστορική μνήμη στις προκλήσεις του σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (80%) θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από ένα δικτατορικό καθεστώς.

Δείτε εδώ το σύνολο των ευρημάτων
Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Με σύμπνοια & σύγκλιση απόψεων στα βασικά θέματα, της ειδικής συνεδρίασης Λογοκρισίας της Δημοτικής Αρχής, Αντιπολίτευση & Συμπολίτευση

Με κύριο χαρακτηριστικό την σύμπνοια & σύγκλιση απόψεων πάνω στα βασικά θέματα, που ετ…