ch arbea

Απόγνωση, θλίψη, απομόνωση, μοναξιά…Λέξεις σκληρές, άγνωστες για τις αθώες παιδικές ψυχές. Μπορεί εν μέρει να αποτελούν βιώματα για τους ενήλικες και τους μεγάλους, όμως για τα παιδιά, δεν παύει να είναι μια άγνωστη κι αφιλόξενη χώρα, για την ψυχή τους, η μοναξιά.

Ένα παιδί, μπορεί να βιώσει τη μοναξιά, είτε είναι μόνο του ή με τους γονείς και τους φίλους του. Γιατί, η μοναξιά, είναι συναίσθημα που το ζει κάποιος κάτω από την επιφάνεια, κάτω από την σάρκα, βαθιά μέσα στην ψυχή του, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η συναισθηματική κατάσταση από τον περίγυρο.

Κι όμως, η μοναξιά, μπορεί να νικηθεί. Μπορεί να πολεμηθεί και να εξαλειφθεί. Το ύψιστο αγαθό της ζωής, η αγάπη, ένα χάδι, ένας λόγος καλός και συμπονετικός, ένα βλέμμα γεμάτο γαλήνη που να εγγυάται την σιγουριά για το αύριο, μια αγκαλιά, είναι μερικά μόνο από τα “κοινωνικά γιατρικά” που ο γονιός μπορεί να προσφέρει για να καταπολεμήσει τη μοναξιά.

Και όταν οι λέξεις, γίνονται τραγούδι, τότε η μοναξιά, χάνεται μέσα στην χαρά που γεννά η παιδική ψυχή. Και γίνονται όλα φωτεινά. Μακριά από το σκοτεινό σκηνικό, μια ξέφρενη λάμψη παρασύρει το παιδί στην χώρα της χαράς. Πριν λίγες μέρες, έφτασε στο e-Charity.gr, το ποίημα-τραγούδι μιας καλής αναγνώστριάς μας, που έγραψε για την παιδική μοναξιά.

Η κοινωνιολόγος Χαρμπέα Ιωάννα, ψυχογραφεί τη μοναξιά όπως την βιώνει το παιδί και την εκφράζει η ψυχή του.  

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Μιχαλάκης: Επενδύουμε μαζί σε αυτή τη νέα αφετηρία!

Η Θεσσαλία και ο Νομός Τρικάλων βρίσκονται μπροστά σε μία καθοριστική περίοδο, με την επόμ…