Gimtsas-Xristos-750x491

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς άρρωστος  για να καταλάβει πως το σημερινό ΕΣΥ, βρίσκεται υπό  κατάρριψη.
Και το χειρότερο είναι πως τα μέτρα που εφαρμόζονται για την διάσωσή του, οδηγούν ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση. 

Κυρίως αυτά που επιβάλλουν  νέες σχέσεις μεταξύ ασθενούς και γιατρού.
Με τα λεγόμενα απογευματινά ιατρεία- χειρουργεία και η δυνατότητα άσκησης  ιδιωτικού, ελεύθερου επαγγέλματος στους γιατρούς του ΕΣΥ, ενισχύεται η νοσοκομειακή παραοικονομία

Κατά το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (21/7/24) για κάθε 10 ευρώ για έξοδα υπηρεσιών υγείας, τα 4 προέρχονται από την τσέπη του ασθενούς. Με τα νέα μέτρα, η αναλογία αυτή , προβλέπεται να επιδεινωθεί.
Αν θέλει κανείς να περιγράψει το αποτέλεσμα των νέων μέτρων , αυτά επιβάλουν ένα εργασιακό αχταρμά με <<ολίγον>> από δημόσιο <<ολίγον>> από ιδιωτική πρωτοβουλία και πολύ κράτος  κομματικά εξαρτώμενο. 

Το ΕΣΥ, εδώ που βρίσκεται , δεν επιδέχεται βελτιώσεις και διορθώσεις, αλλά έχει ανάγκη  από επανίδρυση. 

Πάνω σ΄ αυτήν την αντίληψη μπορούν να προταθούν και να συζητηθούν μερικά ουσιαστικά-βασικά μέτρα απαραίτητα για την διαμόρφωση ενός νέου ΕΣΥ, συμβατό στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. 

Α. Κατάργηση της μονιμότητας  της ιατρικής υπηρεσίας.

Β. Κάθε νοσοκομειακό ίδρυμα 2βαθμιας  περίθαλψης, με βάση τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά  στοιχεία της περιοχής που θα λειτουργεί, θα στελεχώνεται  με ένα βασικό αριθμό γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αριθμός που θα μπορεί να αυξάνεται αναλόγως  των παρουσιαζομένων πραγματικών αναγκών.

Γ.Το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να ελέγχεται και θα προσλαμβάνεται από ανεξάρτητη αρχή με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, και για ορισμένη θητεία.

Δ. Τα διοικητικά συμβούλια θα αποτελούνται από επαγγελματίες στην διαχείριση μονάδων υγείας, θα είναι έμμισθα, θα ελέγχονται  και θα προσλαμβάνονται επίσης με βάση αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια από ανεξάρτητη επίσης αρχή, και για ορισμένη θητεία.

Κάθε Δ.Σ θα λειτουργεί βάσει προγράμματος, με ετήσιους στόχους και θα ελέγχεται  ως προς την επίδοση τους και την επίτευξη των στόχων .Η μη  επιτυχία των παραπάνω, θα είναι λόγος αντικατάστασή του.

Ε. Κάθε γιατρός θα κρίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθένας από τον δ/ντη του τμήματος και όλοι μαζί από το Δ.Σ. του νοσοκομείου.

Κυρίως θα κρίνεται η εργατικότητα, η παραγωγικότητα και η ποιότητα του έργου του καθενός, αλλά και του τμήματος γενικότερα.. Στοιχεία απαραίτητα για την ανανέωση της θητείας τους, αλλά και για  την επιστημονική και βαθμολογική εξέλιξή τους.
Κάθε γιατρός επίσης, υποχρεούται   κατά τακτά διαστήματα να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε  μετεκπαιδευτικά προγράμματα.
Γιατρός που θα κρίνεται αρνητικά, δεν θα δικαιούται ανανέωση της θητείας του.

ΣΤ. Κάθε πάθηση και κάθε ιατρική πράξη , κλινική και εργαστηριακή θα είναι προ κοστολογημένη.
Στην κοστολόγηση , είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό ασθενή,  θα περιλαμβάνονται τα πάντα: Οι μέρες νοσηλείας, η φαρμακευτική αγωγή,  οι εργαστηριακές εξετάσεις, τα αναλώσιμα κλπ.
Ζ .Ολη η δαπάνη θα χρεώνεται στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς- πελάτη υγείας.

Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω, θα βρίσκεται κάτω από τον εποπτεία  των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, αλλά και από  ελεγκτές  των ασφαλιστικών ταμείων.
Υπέρβαση της αρχικής κοστολόγησης (π.χ παράταση των ημερών νοσηλείας, επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις κλπ), θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη. Συχνές και αδικαιολόγητες υπερβάσεις, θα χρεώνονται αρνητικά στην αξιολόγηση της ιατρικής υπηρεσίας.

Η. Στο τέλος της κοστολόγησης της νοσηλείας, θα αναφέρεται ιδιαιτέρως η ιατρική αμοιβή. Που δεν θα έχει χαρακτήρα χαρτζιλικιού, αλλά θα είναι σοβαρή και αξιοπρεπής , και η οποία επίσης θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο.

Η αμοιβή αυτή, κατά  πράξη, και πέρα των βασικών αποδοχών , θα είναι η Λυδία λίθος, η ατμομηχανή, το κίνητρο της αποτελεσματικότητας.
Στην λογική του κέρδους, η ιατρική υπηρεσία θα έχει κάθε λόγο να λειτουργεί και πέραν του τυπικού ωραρίου,μεγιστοποιώντας το εργασιακό αποτέλεσμα, και ελαχιστοποιώντας την λίστα αναμονής και του χρόνου νοσηλείας.

Ενα μέρος της συνολικής ιατρικής αμοιβής ενός τμήματος, θα διοχετεύεται προς το νοσηλευτικό προσωπικό
Ολα αυτά, θα είναι τα σοβαρά κριτήρια  για την αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών του νοσοκομείου από τους πελάτες υγείας ,  και μαζί  το θεμιτό  οικονομικό κέρδος της ιατρικής υπηρεσίας.
Ακόμα και το Δ.Σ  του νοσοκομείου, στο βαθμό που θα επιτυγχάνονται οι στόχοι του , θα δικαιούται ανάλογα μπόνους

Εννοείται πως όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογες διορθωτικές ενέργειες που αφορούν την νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, άλλα και την διαμόρφωση μίας άλλης πολιτικής των ασφαλιστικών ταμείων σχετικά με τα νοσήλια.
Φυσικά,  όλες αυτές οι προτάσεις είναι συζητήσιμες και αποτελούν την βάση ενός στρατηγικού σχεδίου για την δημιουργία ενός νέου  ελκυστικού, αποτελεσματικού και σύγχρονου ΕΣΥ. 

Και αν όλα αυτά αφορούν το μέλλον, υπάρχουν και οι ανάγκες του σήμερα, για να κρατηθεί το σύστημα ζωντανό.
Ψάχνει ο υπουργός να βρει άσπρες μπλούζες να εφημερεύσουν ιδίως σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας, και παρακαλά η και εκβιάζει τοπικούς γιατρούς , κατά κανόνα ανεπαρκείς για δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Κάποιος πρέπει να του πει πως υπάρχουν δεξαμενές  υπέρχειλες σε ιατρικό προσωπικό και αυτές βρίσκονται στα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία.Εκεί μάλιστα που οι γιατροί έχουν χρόνο και άνεση και  για ιδιωτική ιατρική. Αν ψάξουν σίγουρα θα βρουν πλεονάζον προσωπικό , υψηλής μάλιστα ικανότητας, που μπορεί να αποσπαστεί για λίγο διάστημα, βουλώνοντας τις χαίνουσες τρύπες του ΕΣΥ.Ακόμα και σε κεντρικά νοσοκομεία το ΕΣΥ, θα βρεθούν κλινικές με ιατρικό προσωπικό καθ’ υπέρβαση και που μπορεί να κινητοποιηθεί γα τις ανάγκες της καημένης περιφέρειας.

Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι εθνικό θέμα, και όλοι οι γιατροί των δημόσιων ιδίως χώρων θα πρέπει να είναι στην διάθεση του Έθνους έξω από συντεχνιακά, συνδικαλιστικά, κομματικά και άλλα καμώματα και αντιστάσεις.
Εχει ο υπουργός όμως διάθεση να συγκρουστεί με τους στρατιωτικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς τους ΕΣΥ;
Γιατί συχνά, μια τέτοια σύγκρουση με τέτοια σκληρά καρύδια, μπορεί να κοστίσει ολόκληρη πολιτική καριέρα!

Χρήστος Γκίμτσας
τ. Διευθυντής-Συντονιστής
και Διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας ΕΣΥ

 

[email protected]

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Δημόσια ΙΕΚ: Πώς θα γίνουν οι εγγραφές- Οι δύο βασικές προϋποθέσεις

Δυο βασικές επισημάνσεις κάνει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις εγγραφές στα Δημόσια Ι…