Covid,19,Virus,sars-cov-2,Coronavirus,Variant,Omicron,Bq.1.1.,Microscopic,View,Of

Της Manal Mohammed, Senior Lecturer, Medical Microbiology, University of Westminster, The Conversation.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, οι BQ.1 και BQ.1.1, κερδίζουν γρήγορα έδαφος στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας τώρα περίπου το 30% των μολύνσεων. Και οι δύο είναι απόγονοι του στελέχους BA.5, της παραλλαγής της Όμικρον που έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Αν και φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένα στις ΗΠΑ αυτά τα στελέχη, σε αυτό το στάδιο, τα BQ.1 και BQ.1.1 έχουν επίσης εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να έχει ταξινομήσει το BQ.1 ως παραλλαγή ενδιαφέροντος. Με βάση τις εκτιμήσεις, το ECDC αναμένει ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, πάνω από το 50% των μολύνσεων από COVID-19 θα οφείλονται σε BQ.1 και BQ.1.1. Μέχρι τις αρχές του 2023, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων.

Όταν ακούμε για νέες παραλλαγές COVID-19, τρία βασικά ερωτήματα έρχονται στο μυαλό: είναι πιο μεταδοτικές σε σύγκριση με τις προηγούμενες; Μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια; Και μπορούν να ξεφύγει από την ανοσολογική μας απόκριση; Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για αυτές τις νέες παραλλαγές.

1. Είναι πιο μεταδοτικές;

Η μεταδοτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός παθογόνου να μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτό το χαρακτηριστικό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με το παθογόνο, τον ξενιστή του και το περιβάλλον. Για την ώρα, έχουμε περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το πόσο μεταδοτικές είναι αυτές οι δύο νέες παραλλαγές. Αλλά το BQ.1.1 φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, με τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπολογίζουν ότι χρειάστηκαν μόνο 19 ημέρες για να οκταπλασιαστεί.

Αν και οι παραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 αποτελούν επί του παρόντος ένα μικρό ποσοστό όλων των περιπτώσεων COVID παγκοσμίως, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των κρουσμάτων αυξάνεται με ρυθμό που υποδηλώνει ότι είναι πιο μεταδοτικές από άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές.

2. Μπορούν να ξεφύγουν από το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Το ECDC προτείνει ότι η παρατηρούμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του BQ.1 πιθανώς οφείλεται κυρίως στην διαφυγή του από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό αναφέρεται επίσης στην ικανότητα του ιού να αποφύγει την ανοσολογική μας απόκριση από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Τα στελέχη BQ.1 και BQ.1.1 περιέχουν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί την νόσο COVID-19) που του επιτρέπει να προσκολλάται και να μολύνει τα κύτταρά μας. Οι μεταλλάξεις περιλαμβάνουν τις K444T, N460K, L452R και F486V. Η παραλλαγή BQ.1.1 περιέχει μια πρόσθετη μετάλλαξη, την R346T, που βρίσκεται επίσης στην παραλλαγή BA.5. Αυτές οι μεταλλάξεις έχουν συσχετιστεί με σημαντική διαφυγή από το ανοσοποιητικό και τα αντισώματα που ήδη έχουμε από προηγούμενες λοιμώξεις ή τον εμβολιασμό.

Μια μελέτη έδειξε ότι είναι πιθανό η ανοσία που προκαλείται από λοίμωξη από προηγούμενες παραλλαγές Όμικρον και εμβολιασμό να μην παρέχει ευρεία προστασία έναντι της λοίμωξης BQ.1.1. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι μια προεκτύπωση, που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ειδικούς.

Αν και τα τρέχοντα εμβόλια για την COVID και οι προηγούμενες λοιμώξεις παρέχουν καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από μόλυνση ή επαναμόλυνση. Ομοίως, ενώ μειώνουν τη μετάδοση της COVID, δεν την αποτρέπουν πλήρως. Και αυτές οι νέες παραλλαγές φαίνεται να έχουν την υψηλότερη ικανότητα για ανοσολογική διαφυγή. Τούτου λεχθέντος, τα εμβόλια κατά της COVID θα συνεχίσουν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια;

Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πολλά για τη σοβαρότητα της ασθένειας που σχετίζεται με τα στελέχη BQ.1 ή το BQ.1.1. Αλλά με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, τα νέα είναι καλά σε αυτό το μέτωπο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το BQ.1 σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια από το BA.4 και το BA.5.

Ανησυχητικά όμως, μια πρόσφατη μελέτη προεκτύπωσης υποδηλώνει ότι το BQ.1.1 θα μπορούσε να είναι ανθεκτικό στο Evusheld, μια θεραπεία με αντισώματα που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα και δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στα εμβόλια COVID.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα

Εκτός από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα BQ.1 και BQ.1.1 έχουν επίσης εντοπιστεί σε άλλες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς, όπου έχουν εντοπιστεί στα λύματα -τα δείγματα λυμάτων συχνά μας δίνουν μια καλή ένδειξη για πιθανές αιχμές της νόσου COVID.

Η συνεχιζόμενη εμφάνιση νέων παραλλαγών της COVID-19 υποδηλώνει ότι ο ιός είναι ακόμα πολύ κοντά μας και εξελίσσεται γρήγορα. Καθώς αντιμετωπίζουμε αναζωπυρώσεις που οδεύουν προς τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, πρέπει να προσέχουμε αυτές και οποιεσδήποτε άλλες νέες παραλλαγές και να παρατηρούμε προσεκτικά πώς συμπεριφέρονται.

Χρειαζόμαστε επίσης μελέτες που θα ελέγχουν το πόσο καλά λειτουργούν τα νέα διδύναμα εμβόλια, (αυτά που στοχεύουν την Όμικρον παράλληλα με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2) κατά των BQ.1 και BQ.1.1.

Πηγή:healthyliving.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ευχές από την Κατερίνα Παπακώστα