giatros-pairnei-ton-sfygmo-astheni

Η μέτρηση του σφυγμού σας μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι μια απλή διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει σε διάφορα μέρη του σώματος. Πώς γίνεται όμως;

Το να παίρνετε τον σφυγμό σας είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία η οποία σας επιτρέπει να μάθετε τον ρυθμό της καρδιάς σας. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την κανονικότητα του καρδιακού σας ρυθμού. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Ο σφυγμός αναφέρεται σε μια σειρά παλμών τους οποίους μπορούμε να νιώσουμε σε κάποια μέρη του σώματος. Ο λόγος είναι οι κινήσεις συστολής και διαστολής τόσο στην καρδιά, όσο και στις αρτηρίες.

Ο σφυγμός είναι συνώνυμος με τον ρυθμό της καρδιάς και εκφράζεται συνήθως σε χτύπους ανά λεπτό. Παραδείγματος χάρη, αν μετράτε τον σφυγμό κάποιου ατόμου για 60 δευτερόλεπτα και μετρήσετε 70 χτύπους, αυτό σημαίνει ότι σε ένα λεπτό η καρδιά χτύπησε 70 φορές.

Παρότι το να παίρνετε τον σφυγμό σας είναι μια σημαντική διαδικασία για τη γρήγορη διάγνωση ενός πιθανού καρδιακού προβλήματος, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Γι’ αυτό, θα μάθετε τα πάντα για τον ρυθμό της καρδιάς σας και πώς να παίρνετε τον σφυγμό σας στο άρθρο που ακολουθεί.

Ποιος ο σκοπός της μέτρησης του σφυγμού;

Η μέτρηση του σφυγμού έχει πολλές χρήσεις καθώς σας ενημερώνει για τον αριθμό των χτύπων της καρδιάς σας ανά λεπτό. Ένας φυσιολογικός σφυγμός κυμαίνεται από 60 μέχρι 100 χτύπους ανά λεπτό.

Αρχικά, το να παίρνετε τον σφυγμό σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε τυχόν ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία. Ταχυκαρδία έχουμε όταν οι χτύποι της καρδιάς είναι περισσότεροι από 100 ανά λεπτό. Βραδυκαρδία, από την άλλη, έχουμε όταν οι χτύποι είναι λιγότεροι από 60 ανά λεπτό.

Και οι δύο παθήσεις ίσως δείχνουν πως κάτι δε λειτουργεί σωστά στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Η υπέρβαση αυτών των ορίων ίσως σημαίνει πως υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την καρδιά μας.

Όμως, τις περισσότερες φορές αυτές είναι φυσιολογικές καταστάσεις στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί η καρδιά ώστε να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αίμα όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Παραδείγματος χάρη, ενώ γυμνάζεστε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε ταχυκαρδία. Επίσης, η καρδιά ίσως υποφέρει από ταχυκαρδία σε καταστάσεις φόβου, υψηλού άγχους, ή κινδύνου.

Ομοίως, οι άνθρωποι που γυμνάζονται καθημερινά έχουν την τάση να έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπαυσης. Σε ορισμένους αθλητές ο σφυγμός κατά την ανάπαυση είναι 40 χτύποι το λεπτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια πάθηση ή σύνδρομο.

Γιατί θα πρέπει να παίρνετε τον σφυγμό σας;

Πρώτα απ’ όλα, αυτή η πληροφορία μπορεί να σας φανεί χρήσιμη για τον έλεγχο της φυσικής σας κατάστασης και της προόδου σας όταν γυμνάζεστε. Δεύτερον, θα μπορέσετε να αποκτήσετε επίγνωση των ορίων σας κατά την άσκηση.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως το να παίρνετε τον σφυγμό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια πρώιμη διάγνωση οποιασδήποτε πάθησης που ίσως να μη γνωρίζατε ότι έχετε. Αυτή είναι η περίπτωση πιο σοβαρών ή και ακραίων καταστάσεων, όπως η αορτική ανατομή. Αυτή η απλή πράξη, να παίρνετε τον σφυγμό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να την ανιχνεύσετε εγκαίρως και ίσως να σας σώσει και τη ζωή.

Πώς μπορείτε να παίρνετε τον σφυγμό σας;

Για να μετρήσετε τον σφυγμό σας υπό κανονικές συνθήκες, ιδανικά, θα πρέπει να είστε ήρεμοι/ες και χαλαροί/ες, χωρίς να έχετε γυμναστεί προηγουμένως. Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης.

Τη διαδικασία μπορείτε να την εκτελέσετε σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά το πιο συνηθισμένο είναι στον λαιμό ή τον καρπό σας. Για την ακρίβεια, όταν αρχίσετε να παίρνετε τον σφυγμό σας, είναι καλύτερο να το κάνετε στον λαιμό, όπου τον αισθάνεστε πιο έντονα.

Αρχικά, θα χρειαστείτε ένα χρονόμετρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό ή το ρολόι σας. Μόλις έχετε έτοιμο το χρονόμετρο, ακολουθήστε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα.

  1. Τοποθετήστε τον δείκτη και τα μεσαία δάκτυλά σας κάτω από το πηγούνι σας. Θα πρέπει να πιέσετε ελαφρώς την περιοχή μέχρι να νιώσετε τον σφυγμό σας. Όμως, δε θα πρέπει να πιέσετε δυνατά, καθώς μπορεί να πάρετε λάθος μέτρηση.
  2. Μόλις βρείτε τον σφυγμό σας και μπορέσετε να νιώσετε καθαρά κάθε παλμό, ξεκινήστε το χρονόμετρο και αρχίστε να μετράτε. Μπορείτε να κρατήσετε εκεί τα δάκτυλά σας για να μετρήσετε ένα λεπτό ή 30 δευτερόλεπτα. Αν επιλέξετε το τελευταίο, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τους παλμούς επί δύο.

Όπως ήδη διαβάσατε, αν το αποτέλεσμα είναι 60 με 100 παλμοί σε περίοδο ανάπαυσης, τότε είναι στα φυσιολογικά όρια. Αν όμως ξεπεράσετε τους 100 παλμούς ανά λεπτό ή παρατηρήσετε ακανόνιστο ρυθμό, συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Συμπέρασμα

Το να παίρνετε τον σφυγμό σας είναι μια πολύ απλή διαδικασία η οποία εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μπορεί να σας δείξει αν γυμνάζεστε αρκετά σκληρά ώστε να αυξήσετε τον ρυθμό της καρδιάς σας. Μπορείτε να μετρήσετε τον σφυγμό σας στον καρπό, τον λαιμό, την κοιλιά, κ.λπ..

Αν δυσκολεύεστε να το κάνετε, μπορείτε να αγοράσετε μία συσκευή μέτρησης των παλμών της καρδιάς. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να μιλήσετε σε έναν/μία γιατρό αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία ή αν στην περίοδο ανάπαυσης οι παλμοί σας είναι πάνω από τον μέσο όρο.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Υποσχέθηκε, έπραξε και συνεχίζει ακάθεκτη! Χαρά Καλιώρα, αντιδήμαρχος Υγείας…

Πρωταρχικός στόχος-υλοποίηση και ζωτικής σημασίας έργο της Άμισθης Αντιδημάρχου Υγείας, Κο…