ladi

Φωτιά έχει πάρει όσο πλησιάζουμε προς τη νέα ελαιοκομική σεζόν, η αγορά του ελαιολάδου και οι έμποροι προσπαθούν να πάρουν τα τελευταία αποθέματα.

Η προσπάθειά τους αυτή σχετίζεται με την ανοδική τάση που είναι πλέον πασιφανής σε σχέση με το φρέσκο προϊόν, οπότε παίρνουν τώρα σε τιμές γύρω στα 4 ευρώ ή και παραπάνω, ό,τι έχει απομείνει από πέρσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, υπάρχουν και περιοχές, όπως η Κέρκυρα για παράδειγμα που το ελαιόλαδο πιάνει τιμές κοντά στα 4,50 ευρώ το κιλό.

Μετά την είδηση ότι ελαιουργείο στη Λακωνία θα πληρώνει τον παραγωγό 5 ευρώ το κιλό για το φρέσκο προϊόν (νέα εσοδεία), όπως αποκάλυψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά. Σημειωτέον ότι εκτός της ξηρασίας και της μειωμένης παραγωγής που αναμένεται στην Ισπανία, έχει παίξει ρόλο στην άνοδο των τιμών και η έλλειψη εργατικών χεριών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε μη ολοκληρωτικό μάζεμα της φετινής ηρτημένης παραγωγής.

Λακωνία: Πράξη πώλησης στα 4 ευρώ το κιλό

Κάπως έτσι, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με ελληνική εξαγωγική εταιρεία, στην τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αγόρασε η εταιρεία Αγροβίμ. Πλέον, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Δογαντζής, στο χωριό συνολικά, είναι ζήτημα αν υπάρχουν ακόμα 20-25 τόνοι σε απόθεμα. Πρόπερσι η Παλαιοπαναγιά είχε μια παραγωγή γύρω στους 130 τόνους, φέτος ο Συνεταιρισμός είχε 420 τόνους, ενώ για τη νέα χρονιά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γύρω στους 250 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, ο Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς αναμένεται να κάνει την πρώτη δημοπρασία φέτος γύρω στις αρχές του Δεκέμβρη.

Νέες πωλήσεις στη Μεσσηνία

Παράλληλα, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες, έγινε και μια ακόμα μεγάλη πώληση στη Μεσσηνία με τιμή κοντά στα 4 ευρώ και συγκεκριμένα στα 3,95 ευρώ ανά κιλό. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Δάρα Μεσσηνίας πούλησε 50 τόνους έξτρα παρθένο (οξύτητας 0,33) στην τιμή των 3,95 ευρώ συν ΦΠΑ.

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Μπαρούτος, έγιναν ακόμα δυο πωλήσεις, η μία αφορούσε 8 τόνους (οξύτητας 0,6) στην τιμή των 3,85 ευρώ το κιλό και η δεύτερη κάποιες ποσότητες άσσου προς 3,70 ευρώ το κιλό. Αναφορικά με τη νέα σεζόν, όπως μας είπε καταλήγοντας ο κ. Μπαρούτος, στην περιοχή αναμένεται σταθερότητα ως προς τον όγκο παραγωγής, ενώ δεν υπάρχουν και προβλήματα από το δάκο.

Πηγή:agrotypos.gr (Μπίκας Αλέξανδρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός για debate: «Επιτελους ο κ. Κουρετας αποδέχτηκε να κάνουμε έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο για το αύριο της Θεσσαλίας»

Σε δήλωση του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σχετικά με τη διεξαγωγ…