1200_565a63b5-7be0-4bda-8c12-28bc0dd7c62e

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 78 ετών, σκορπώντας θλίψη στο γερμανικό αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

 Η είδηση του θανάτου του «Κάιζερ» ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα το απόγευμα από την οικογένειά του και αμέσως έγινε βασικό θέμα στις μεγαλύτερες γερμανικές ιστοσελίδες.

Ο Μπεκενμπάουερ είναι ο απόλυτος μύθος του γερμανικού ποδοσφαίρου, καθώς είχε 104 συμμετοχές με τη φανέλα της Δυτική Γερμανία, την οποία οδήγησε στη δόξα στο ΠαγκόσμιοΚύπελλο του 1974, πριν επαναλάβει το κατόρθωμα, ως προπονητής, στην Ιταλία16χρόνια αργότερα.

Εκτός από τις δεκάδες διακρίσεις του, ο αρχηγός της Μπάγερν και της ΕθνικήςΓερμανίας ξεχώρισε με το ξεχωριστό στυλ του που άλλαξε για πάντα τη θέση του Λίμπερο. Ήταν τόσο κομψός όσο και κυρίαρχος, και η σιγουριά του στην κατοχή της μπάλας ήταν τέτοια, που κατάφερνε να δημιουργεί παιχνίδι από την άμυνα, σε μία εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο.

Η ανακοίνωση του θανάτου του

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός και ο πατέρας , ΦραντςΜπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του», ανέφερε η οικογένεια. «Σας ζητάμε να μπορείτε να θρηνείτε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις».

Ο Λόταρ Ματέους, ο οποίος ήταν αρχηγός της ομάδας του  Μπεκενμπάουερ το 1990 και στενός φίλος του, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Το σοκ είναι βαθύ, παρόλο που ήξερα ότι ο Φραντς δεν αισθανόταν καλά. Ο θάνατός του είναι μια απώλεια για το ποδόσφαιρο και για τη Γερμανία στο σύνολό της. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ως παίκτης και προπονητής, αλλά και εκτός γηπέδου. Ο Franz ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα – όχι μόνο στο ποδόσφαιρο – και απολάμβανε παγκόσμια αναγνώριση. Όλοι όσοι τον γνώριζαν γνωρίζουν πόσο σπουδαίος και γενναιόδωρος άνθρωπος ήταν ο Franz. Ένας καλός φίλος έφυγε από κοντά μας. Θα μου λείψει – θα λείψει σε όλους μας».

Ο θρύλος Μπεκενμπάουερ

O Φραντς Μπεκενμπάουερ θεωρείται ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και η σπουδαιότερη προσωπικότητα της ΜπάγερνΜονάχου, ενώ αναδείχθηκε τρίτοςκαλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα μετά τον Βραζιλιάνο Πελέ και τον Ολλανδό Γιόχαν Κρόιφ.

Με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τέσσερις φορές την Μπουντεσλίγκα (1968–69, 1971–72, 1972–73, 1973–74), τέσσερις φορές το Κύπελλο Γερμανίας (1965–66, 1967–68, 1968–69, 1970–71), ενώ σκαρφάνωσε τρεις φορές στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας τα Κύπελλα Πρωταθλητριών τις σεζόν 1973–74, 1974–75, 1975–76.

Με τη φανέλα της ΔυτικήςΓερμανίας, σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου το 1974 κατακτώντας το Μουντιάλ, ενώ πήρε και το Euro το 1972.

Οι ατομικές διακρίσεις του είναι αναρίθμητες, με τις δύο χρυσές μπάλες που κατέκτησε το 1972 και 1976 να έχουν ξεχωριστή θέση στο παλμαρέ του.  Μεταξύ άλλων, ήταν Γερμανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς τέσσερις φορές και στην καλύτερη ομάδα των Μουντιάλ τρεις.

Το ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας

Γεννημένος στο Giesling, μια εργατική συνοικία του Μονάχου, τον Σεπτέμβριο του 1945, ο Μπεκενμπάουερ μεγάλωσε ως οπαδός της 1860 Μονάχου, αλλά εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της μη μοντέρνας τότε Μπάγερν.

Αρχικά ήταν σέντερ φορ και έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα το 1964, όταν αυτή βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία της Δυτικής Γερμανίας, ως αριστερόςεξτρέμ.

Τελικά μετακινήθηκε στο κέντρο και στη συνέχει στην άμυνα. Αφού βοήθησε την Μπάγερν να πετύχει την άνοδό της στην Bundesliga, έγινε αρχηγός πριν από τη σεζόν 1968-69, οδηγώντας την στην κατάκτηση του τίτλου της πρώτης κατηγορίας με την πρώτη ευκαιρία. Ήταν η αρχή για το απόλυτο μεγαλείο που ακολούθησε.
Πηγή:ethnos.gr
Load More Related Articles
Load More In Αθλητικά
Comments are closed.

Check Also

Ελεύθερη είσοδος για τους φιλάθλους στον κρίσιμο αγώνα ΑΟ Τρίκαλα – Θύελλα Κατσικάς

-Τετάρτη 24/4, Ώρα 16:00, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Το παιχνίδι της… χρονιάς χωρίς υπερ…