IMG_5497

… Ξεκίνησε η καμπάνια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων με  λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ, που μεταφέρει το μήνυμα για τη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πανθεσσαλική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Η ενημέρωση περνά από μπροστά σου»  πραγματοποιεί η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι Επιτροπές Ισότητας των Δήμων.

Στη Λάρισα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, το  μήνυμα  «Δεν είσαι η  μόνη -Δεν είσαι μόνη»  «κυκλοφορεί» από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες, με λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ,  καλώντας τις γυναίκες -θύματα  να σπάσουν την  σιωπή και να καταγγείλουν τα περιστατικά  έμφυλης βίας στην  εθνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας 15900  καθώς και στα τηλέφωνα του Συμβουλευτικού Κέντρου και του Συμβουλευτικού  Σταθμού που λειτουργεί στη Λάρισα.

Η παρουσίαση του  αστικού λεωφορείου έγινε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών,  στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και  τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, παρουσία της βουλευτή Λάρισας Λίτσας Λιακούλη, του προέδρου  του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχάλη Σακελλαρίου, της προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας  Θεσσαλίας Λίας Ρογγανάκη, της προέδρου της  Επιτροπής Ισότητας Δήμου Λαρισαίων Ρίτσας Απρίλη και  εκπροσώπων  φορέων και οργανώσεων.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, στη Λάρισα έχουν αναρτηθεί αφίσες σε 40 στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ, λειτουργεί περίπτερο με ενημερωτικό υλικό στην κεντρική πλατεία ενώ το απόγευμα φωταγωγούνται πορτοκαλί τα κτίρια του Διοικητηρίου της Περιφέρειας και το Δημαρχείο.  Ανάλογες δράσεις οργανώνονται τις επόμενες ημέρες σε όλη τη Θεσσαλία, σε  συνεργασία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων με τις Επιτροπές των Δήμων και τα Αστικά  ΚΤΕΛ.

Επίσης, σήμερα Πέμπτη, το κοινωνικό εθελοντικό δίκτυο #Κανείς_Μόνος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνδιοργανώνουν στις  7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας, εκδήλωση για την Ημέρα μνήμης και ευαισθητοποίησης κατά της Βίας των Γυναικών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αγώνα, κατά της έμφυλης βίας.

Η εκδήλωση  πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των εθελοντών του δικτύου #Κανείς_Μόνος, του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και του Εργαστηρίου Ζωής του ΟΚΑΝΑ, της Γυναικείας Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ΙnDonnation», της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Θεσσαλίας, της Επιτροπής  Ισότητας και του Συμβουλευτικού  Σταθμού  Δήμου Λαρισαίων,  καθώς και εθελοντικών ομάδων της πόλης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει με πράξεις την μεγάλη  προσπάθεια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης ώστε να σπάσει η σιωπή των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας. Ξεκινάμε  μια καμπάνια ενημέρωσης  με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούμε  με πλήρη κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων,  μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, τη λειτουργία 2 Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών  και 3 Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Όλες οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς. Θέλουμε να χτίσουμε μια κοινωνία καλύτερη, συνεκτική και ισότιμη. Ευχαριστώ την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων  και την  δραστήρια πρόεδρο  Λία Ρογγανάκη για το έργο που  επιτελεί και στέκεται κοντά στις γυναίκες προσφέροντας ενημέρωση, ασφάλεια και προστασία. Ευχαριστώ το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Λάρισας και τον πρόεδρο  Μιχάλη Σακελλαρίου για την άμεση ανταπόκριση και τη βοήθεια που  μας προσφέρει, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και στη διάδοση του μηνύματος σε όλη τη Λάρισα.

Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων:

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δεν πρόκειται για μια επέτειο. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Νομίζω ότι αυτή η ημέρα νοηματοδοτείται με μια άλλη διάσταση η οποία έχει να κάνει με την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι προκειμένου η κοινωνία μας  ευαισθητοποιεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο κατά της βίας, το οποίο υπάρχει και φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια είναι αυξανόμενο.

Οι δομές, το νομικό πλαίσιο, όλα όσα κάνει η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Λαρισαίων με το Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, το Συμβουλευτικό Σταθμό, οι δομές της Περιφέρειας δεν είναι ικανές να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Βοηθούν σε ένα βαθμό στην επίλυσή τους και απευθύνονται στις γυναίκες που υφίστανται βία, πίσω από τις κλειστές πόρτες.

IMG_5489

Χρειάζεται ωστόσο η περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων, άρα να σπάσει η σιωπή, να ανοίξουν οι κλειστές πόρτες και να μιλήσουν οι συνάνθρωποι μας, το στενό οικογενειακό περιβάλλον, η γειτονιά προκειμένου να δώσουν τη βοήθεια οι φορείς και οι δομές. Βοήθεια ψυχολογική, εργασιακή, νομική που μπορούν να δώσουν οι δομές μας απλόχερα.

Το μέγιστο και πιο σημαντικό είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα, να σπάσουμε τα ταμπού και να  γίνουν γνωστά όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Λαρισαίων και εγώ προσωπικά, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, την πηγή της ζωής, επιδιώκουμε να εργαστούμε συλλογικά, ώστε η γυναίκα να κατακτήσει πραγματική ισότητα μέσα στην κοινωνία. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να εφαρμόσει σοβαρές προϋποθέσεις εξάλειψης της βίας. Μέχρι τότε οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…