panellinies-10-768x512

Η ανακοίνωση των πρώτων συντελεστών για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καταδεικνύει τις σχολές αλλά και τους υποψήφιους που επηρεάζονται στις Πανελλήνιες 2021 και πώς αυτό μπορεί να περιορίσει τις επιλογές συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού δελτίου.

 Εν αναμονή των επιλογών των Πανεπιστημίων, το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε τον συντελεστή ΕΒΕ για ΣτρατιωτικέςΑστυνομικέςΣχολές ΠυροσβεστικήςΛιμενικό και Τουριστικές Σχολές καθώς και τον συντελεστή που αφορά τα ειδικά μαθήματα, σε όποια τμήματα είναι υποχρεωτικά.
 Οι επιλογές που έκαναν οι συγκεκριμένες σχολές συμβαδίζουν με την «φιλοσοφία» του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προσέβλεπε, τα Πανεπιστήμια να έχουν «λόγο» στη διασφάλιση ακαδημαϊκών προϋποθέσεων. Για τις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές, όμως, η ΕΒΕ δεν αλλάζει πολλά ούτε «φορτίζει» επιπλέον το ήδη ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των υποψηφίων.

Το iPaidia.gr παρουσιάζει παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωθεί η ΕΒΕ σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχολών, ποιες βρίσκονται στο όριο και η εισαγωγή ποιων υποψηφίων ανατρέπεται.

Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές

Στην περίπτωση των Στρατιωτικών Σχολών που παραδοσιακά κατατάσσονται στις πιο υψηλόβαθμες σχολές, η επιλογή του συντελεστή «καρφώθηκε» στην υψηλότερη επιλογή, αυτή του 1,20. Χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους υποψηφίους που κάθε χρόνο δίνουν μάχη για να εισαχθούν στις περιορισμένες θέσεις που διατίθενται.

Για παράδειγμα, στο ΣΣΑΣ Ψυχολόγων, η περσινή βάση εισαγωγής ήταν 18.400 μόρια. Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,20 και η ΕΒΕ σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα διαμορφωνόταν στα 10.668, μόρια, δηλαδή 7.800 μόρια από την βάση εισαγωγής.

Αλλά και σε χαμηλότερες βάσεις, όπως στην περίπτωση των Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ)- Σώματα που η περσινή βάση εισαγωγής ήταν 15.825 μόρια, και πάλι δεν προκύπτουν ανατροπές για τους υποψηφίους.

Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,00 και οι πέρσι οι επιδόσεις των υποψηφίων από το 4ο επιστημονικό πεδίο, απ’ όπου γίνεται η εισαγωγή, ήταν 9.820 μόρια, κατά πολύ χαμηλότερο όριο από την βάση εισαγωγής.

Αντίστοιχα και στις Αστυνομικές Σχολές όπως και Σχολές Πυροσβεστικής, παρά τις περσινές χαμηλές – σε σχέση με άλλες χρονιές – επιδόσεις, η βάση τους κινήθηκε μεταξύ 15.000 και 16.000 μορίων.

Ποιοί υποψήφιοι «κινδυνέουν»

Ακόμα και η περίπτωση των Αστυφυλάκων, που η βάση το 2020 ήταν 13.625 μόρια, με συντελεστή 0,80 και σύμφωνα με τις περσινές επιδόσεις, η ΕΒΕ της δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10.900 μόρια.

Μικρός «κόφτης» στους εισακτέους των τελευταίων θέσεων μπορεί να σημειωθεί μόνο στην περίπτωση των Α.Ε.Ν. όπου η σχολή Μηχανικών με περσινή βάση 7.550 μόρια, ίσως έχει κάποιες απώλειες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 0,80, όπως σύμφωνα με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων, η ΕΒΕ θα οριζόταν λίγο υψηλότερα, στα 7.800 μόρια.

Οι «κερδισμένοι» της Κοινής Ομάδας στο Μηχανογραφικό 2021

Όπως κάθε σύστημα, έτσι και το νέο που θέσπισε φέτος το Υπουργείο Παιδείας έχει τα μυστικά του και τα «τυχερά» του για τους υποψηφίους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σχολές που βρίσκονται σε κοινές ομάδες, δηλαδή η πρόσβαση γίνεται σε αυτές από περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.

Κι αυτό γιατί ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, οι υποψήφιοι θα εισάγονται με τον μέσο όρο επίδοσης του πεδίου που παρουσιάζει την χαμηλότερη βαθμολογία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στο παράδειγμα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στη Κρήτη, στο οποίο η εισαγωγή γίνεται από το 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, η βάση εισαγωγής της πέρσι ήταν 9.345 μόρια.

Ένας υποψήφιος από το 1ο επιστημονικό πεδίο, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11,11 για το 2020 με την ΕΒΕ βάσει του συντελεστή 0,80 να προκύπτει στα 8.888 μόρια.

Αντιθέτως, στο 4ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ προκύπτει στα 7.856 μόρια, η οποία όμως θα ισχύει και για τους υποψήφιους του 1ου επιστημονικού πεδίου, χαμηλώνοντας τον πήχη εισαγωγής για τους δεύτερους.  

Πηγή: iPaidia.gr(Ελπίδα Οικονομίδη)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…