Pasyva

8 Οκτωβρίου 1991, δύο σημαντικά γεγονότα: Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία στην μητρική γλώσσα και το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

Από δύο κυριότερα συμβάντα χαρακτηρίστηκε η 8η Οκτωβρίου 1991,  οκτώ μήνες μετά την ίδρυση της Οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ». Στις 8 Οκτωβρίου,  η πενταμελής Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παρέδωσε στο Προεδρείο της αλβανικής Βουλής  ένα σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μετά από πολλές συζητήσεις, με πλειοψηφία ψήφων, το Προεδρείο απέρριψε το σχέδιο αυτό, με το σκεπτικό ότι θα εξεταστεί το μήνα Δεκέμβρη στα πλαίσια του γενικού νόμου για την Παιδεία στην Αλβανική Δημοκρατία. Εντωμεταξύ είχε προηγηθεί το μποϊκοτάρισμα των μαθημάτων στα σχολεία της ΕΕΜ, την πρώτη Οκτωβρίου, ενώ την 10η Οκτωβρίου διοργανώνεται το πρώτο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πόλη των Αγίων Σαράντα για το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων, εκεί που το απαρνούνταν η δικτατορία,  και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομόνοιας, που με τις δηλώσεις, τις διαμαρτίες και τους φλογερούς λόγους, είχαν αποδελτιώσει και αποθορυβοποιήσει  το αλβανικό Κοινοβούλιο.

«Ο λαός της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι προσβεβλημένος, επειδή κανένας Αλβανός πολιτικός, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε βρήκαν το χρόνο να κάνουν μια συνάντηση μ’ αυτόν, είναι αγανακτισμένος, που και στο σχέδιο του Συντάγματος γίνεται λόγος με σλόγκαν και γενικές φράσεις γι’ αυτόν, που στο σχέδιο νόμου για την παιδεία δεν παρέχεται το δικαίωμα για παιδεία στη μητρική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα και της εκμάθησης στη μητρική γλώσσα της Ελληνικής Μειονότητας, παντού όπου αυτοί κατοικούν…», τόνισε στην ομιλία του , ανάμεσα στ’ άλλα ο βουλευτής Θωμάς Μήτσιος.

Την 8η Οκτωβρίου βγαίνει και το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ», όργανο του Γενικού Συμβουλίου, μια εφημερίδα που έπαιξε μεγάλο ρόλο για να μεταφέρει σε κάθε μέλος της οργάνωσης, σε όλες τις κοινότητες και πόλεις της Αλβανίας, όπου κατοικούσαν Ελληνικής καταγωγής πολίτες, τις δηλώσεις, τις διαμαρτυρίες, τα ανακοινωθέντα, μα και τα έκτροπα και τις αδικίες  για την καταπάτηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, με την ύφεση της οργάνωσης, έκλεισε κι αυτή, όπως και οι άλλες, αφήνοντας την Εθνική Ελληνική Μειονότητα χωρίς κανένα έντυπο.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Με μία υπέροχη δράση του Κέντρου Κοινότητας Πύλης & διαδραστικές πρακτικές τίμησαν την «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Πιαλείας

  Σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 11:00 πμ, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το Δημοτικό…