ομηρου-2

Πολύ συζήτηση έγινε τελευταία στα ΜΜΕ για το άγαλμα του Σωκράτη στον προαύλιο χώρο της Ακαδημίας της Ουρουγουάης αλλά σχεδόν κανείς δεν τόνισε την παρουσία της προτομής του Ομήρου στο πάρκο της πρωτεύουσας της χώρας  στο Μοντεβιδέο.

Μάλιστα, θα συναντήσετε την προτομή του Ομήρου στην παραλιακή κεντρική οδό και στο πάρκο Αθήνα!!! αφού πρώτα κάνετε μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης που ονομάζεται Grecia –Ελλάδα, όπως Grecia  ονομάζεται κι ένα Δημόσιο σχολείο της χώρας όπου φυσικά διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα.

Οι Ουρουγουανοί συνολικά έδωσαν ελληνικά ονόματα σε 25 δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ η αντίστοιχη  «Πανεπιστημίου», κεντρική λεωφόρος που χωρίζει την πρωτεύουσα στα δυο ονομάζεται «Οδός Ελλάδας»! Το πλέον επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης ονομάζεται «Αθήναιον».

Ποια, προτομή, λέτε προβάλει επιβλητική έξω από την εθνική βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, αρχιτεκτονική δωρική κατασκευή; Του Σωκράτη, φυσικά. Με το σλόγκαν όλων των εποχών να αναγράφεται στη βάση της. «Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα».

Και ποια είναι  και που βρίσκεται  επιτέλους αυτή η Ουρουγουάη;

Η Ουρουγουάη είναι μία χώρα που βρίσκεται στα νότια της Νότιας Αμερικής. Συνορεύει με τη Βραζιλία στα βόρεια, τον ποταμό Ουρουγουάη στα δυτικά, τον κόλπο του Ρίο ντε λα Πλάτα (κυριολεκτικά «Ασημένιος Ποταμός») νοτιοδυτικά, με την Αργεντινή στην απέναντι όχθη και των δύο, και τέλος με τον νότιο Ατλαντικό ωκεανό νοτιοανατολικά. Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Μοντεβιδέο.

Είναι η δεύτερη μικρότερη ανεξάρτητη χώρα στη Νότια Αμερική, μεγαλύτερη μόνο από το Σουρινάμ (είναι επίσης μεγαλύτερη από τη Γαλλική Γουιάνα, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη), και μία από τις πλέον σταθερές πολιτικά και οικονομικά. Έχει έκταση 176.220 τ.χλμ. και πληθυσμό 3.480.222 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2016.

Λόγω του μικρού της μεγέθους δεν έχει την οικονομική η πολιτική δύναμη των γειτόνων της σε διεθνές επίπεδο. Όταν όμως συγκρίνει κανείς στοιχεία που έχουν πραγματικές επιπτώσεις στην ζωή των πολιτών παρατηρεί οτι ξεπερνάει τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής. Μερικά από αυτά είναι η ισότητα, οικονομική και μεταξύ φύλων, τα χαμηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς, η μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς· και τα υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού.

Η ισότητα, η δημοκρατική παράδοση, η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών-Κράτους και το ασφαλές τραπεζικό της σύστημα, της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό Ελβετία της Αμερικής. Ένας ακόμα λόγος είναι η ουδετερότητα που ακολουθεί απέναντι στην Αργεντινή και την Βραζιλία σε οτι αφορά τη μεταξύ τους ανταγωνιστική σχέση. Επίσημη γλώσσα : ισπανικά.

Όταν ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε:< Η Ελλάδα είναι κράτος ανάδελφο>, έκανε λάθος. Υπάρχει ένα ‘αδελφό’ κράτος στον πλανήτη γή που λατρεύει την Ελλάδα κι αυτή είναι η μακρινή κι άγνωστη στους περισσότερους από εμάς Ουρουγουάη.

Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Έλληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά. Σε αυτή τη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι “ελληνολάτρες”.

Η Ουρουγουάη είναι μία χώρα που αξίζει να αγαπάμε ως Έλληνες, όπως αγαπούν εμάς οι κάτοικοί της. Είναι τόσο πολύ ελληνολάτρες, που μπορεί να είναι και περισσότερο …από τους ίδιους τους Έλληνες. Διότι, που, αλλού, στον κόσμο θα βρεις τόσες πλατείες και δρόμους που πήραν το όνομά τους από την αρχαία ελληνική γραμματεία; Που θα δεις να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια; Επισήμως, στην Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι 6.000 μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και περίπου 170.000 μπορούν να συνεννοηθούν επαρκώς! Αν αυτό δεν είναι απίστευτο, τότε τι είναι;

Το 2016 η Eurostat έκανε έρευνα στην Ουρουγουάη με θεματολόγιο ιστορικό και πολιτιστικό. Συντριπτικά, οι Ουρουγουανοί απάντησαν πως όταν μιλούν για πολιτισμό, η πρώτη σκέψη που τους έρχεται στο μυαλό είναι η Ελλάδα. Και ιστορικά, βεβαίως….

Ιστορία.

Η Ουρουγουάη ανεξαρτητοποιήθηκε από τα δεσμά των Βραζιλιάνων και των Ισπανών κάπου στα 1821όπως κι η Ελλάδα που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Μάλιστα, κάπου στα 1824  Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα για την Ουρουγουάη προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό τους για την ανεξαρτησία τους. Ηγήθηκε ο Αντώνης Βαρκάς από τα Δωδεκάνησα που πήγε εκεί και βρήκε μια ονομαστή ελληνική οικογένεια του Χειμαριώτη Δημητρίου του πρώτου Έλληνα που εγκαταστάθηκε στην Ουρουγουάη το 1687!

Όσοι πήγαν εκεί για να πολεμήσουν, έμειναν, δημιούργησαν όλες εκείνες τις πολιτιστικές δομές, μετέφεραν την ελληνική κουλτούρα στους Ουρουγουανούς και σήμερα, όποιος βολτάρει στο Μοντεβιδέο, θα δει στις βιτρίνες ακόμη και των μικρότερων βιβλιοπωλείων βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικά χρόνια με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με βυζαντινές εικόνες. Η  συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Δεκάδες τα σχολεία που την επισκέφθηκαν.

Η ελληνική κοινότητα έχει συνδράμει πολλά για να στηριχτεί ο φιλελληνισμός. Είναι από τις παλαιότερες ελληνικές κοινότητες στη Λατινική Αμερική. Στην αυλή της υπάρχει η μοναδική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Ουρουγουάης.

Ίδρυμα Μαρία Τσάκος!

Πάρα πολλά έχει προσφέρει και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος το οποίο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια παρέχει δωρεάν μαθήματα σε όσους θέλουν να μάθουν ελληνικά.

Μέχρι σήμερα από τις αίθουσές του έχουν περάσει περισσότεροι από 4.000 μαθητές. Πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλές θέσεις. Όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ουρουγουάης, συνεργάτες υπουργείων, διπλωμάτες, διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση του ιδρύματος ‘Μαρία Τσάκος’ στη Ουρουγουάη του Σωκράτη και του Ομήρου σε επόμενο άρθρο.

Και κλείνουμε με την σημαία της Ουρουγουάης που αν την δείτε ώρα που …φυσάει θα την περάσετε για την Ελληνική από την οποίας την μόνη διαφορά που έχει είναι ένας χαρούμενος γελαστός ήλιος στο πλάι!!!

Πηγές: www.versustravel.eu  / greveniotis.gr/ amflife.gr./Wikipedia.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Πηγή:diafaneia.eu

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Βαλάντης Τσιούτσιας: Θα είμαι δίπλα σας… Σας Ευχαριστώ!

Στον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών, νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω μέσα από τα β…