1715510808967

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή οι διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Μετεώρων προς τιμήν του φλογερού Ιερωμένου Επαναστάτη Παπαθύμιου Βλαχάβα

Λ. Αβραμόπουλος από Βλαχάβα: «Εκφράζουμε  την αιώνια ευγνωμοσύνη μας και δίνουμε όρκο τιμής  ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε  τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που έδωσαν  τη ζωή τους  για την ελευθερία»

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Μετεώρων οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του φλογερού Ιερωμένου Επαναστάτη Παπαθύμιου Βλαχάβα. Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το πρωί του Σαββάτου με την αναβίωση μετά από πολλά χρονιά της παράδοσης των αθλοπαιδιών στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας «Βασίλειος Καρακίτσιος». Μιας αθλητικής δράσης που διοργανώθηκε από το Δήμο Μετεώρων σε συνεργασία με τον ΣΚΑΜ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παπαθύμιος Βλαχάβας» και με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών. 

Το απόγευμα του Σαββάτου ακολούθησε η επετειακή ομιλία από τον ιστορικό κ. Στέφανο Καβαλλιεράκη με τίτλο «Παπαθύμιος Βλαχάβας – Η ξεχασμένη επανάσταση». Ο κ. Καβαλλιεράκης μιλώντας για τον μεγάλο πατριώτη και επανάσταση Παπαθύμιο Βλαχάβα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο Παπαθύμιος Βλαχαβας, μαζί με τους Νικοτσάρα και Κατσαντώνη, αποτελούν την τριάδα των προεπαναστατικών κινημάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Πίνδου που ξεκινούν από τα τέλη του 18ου αιώνα και τελειώνουν το 1808-1809 με τους μαρτυρικούς θανάτους του Κατσαντώνη και του Βλαχαβα.

Ο Παπαθύμιος Βλαχάβας υπήρξε αρματολός, ιερωμένος, επαναστάτης και πειρατής. Έζησε πολλαπλές ζωές, δεν δίστασε να μετασχηματίσει τη ζωή του και να τη θέσει συνειδητά και προσηλωμένα στην ιδέα της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό και της εθνικής χειραφέτησης».

Ενώ ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τιμούμε μια εμβληματική μορφή,  της περιόδου πριν της Επανάστασης του 1821  τον Παπαθύμιο Βλαχάβα.  Ένας ορεσίβιος αρματολός  που έγινε θαλασσινός καταδρομέας προκειμένου η Πατρίδα μας να ακολουθήσει το δρόμο της ελευθερίας.Ο Παπαθύμιος Βλαχάβας ενσαρκώνει την μεγάλη συμβολή της εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης στα χρόνια που το σκοτάδι  του οθωμανικού ζυγού έπεσε βαρύ στη χώρα μας».

Το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας Λίλα Μπαντέκα – Νάνη. Στην ομιλία συμμετείχαν πλήθος κόσμου ενώ η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά δρώμενα των πολιτιστικών συλλόγων Βλαχάβας «Παπαθύμιος Βλαχάβας» και «Παλιοπαναγιά».  

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο χώρο του μνημείου του προεπαναστατικού ήρωα Παπαθύμιου Βλαχάβα στην Βλαχάβα. Κατά την εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων και η ομιλία του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, την Βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βλαχάβας Γεώργιο Ντιναπόγια, εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Βλαχάβας «Παπαθύμιος Βλαχάβας» και «Παλιοπαναγιά» και εκπροσώπου  του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου. Την εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά δρώμενα ο πολιτιστικός σύλλογος της Βλαχάβας «Παπαθύμιος Βλαχάβας».

Ο Δήμαρχος Μετεώρων μιλώντας για τη συμβολή του Παπαθύμιου Βλαχάβα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σημείωσε «Ο Χασιώτης αγωνιστής και επαναστάτης υπήρξε ένα φλογερό παράδειγμα  Έλληνα πατριώτη που με τη δράση του και τη θυσία του φώτισε το δρόμο της ελευθερίας.

Μιας ελευθερίας  που τα χρόνια εκείνα,  όχι απλώς δεν ήταν δεδομένη,  αλλά χρειαζόταν θυσίες και αγώνες. Ο Παπαθύμιος Βλαχάβας  αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα στην μακραίωνη ιστορία μας καθώς συνδύασε  τις ιδιότητες του Αρματολού και του Ιερέα. Δυο ιδιότητες  που στα δύσκολα εκείνα χρόνια  που το μαύρο σκοτάδι του οθωμανικού ζυγού  έπεσε βαρύ στον τόπο μας  υπήρξαν φάροι ελευθερίας και εθνικής αυτογνωσίας. Σήμερα εδώ από την ηρωική Βλαχάβα  στεκόμαστε περήφανοι μπροστά από την προτομή του μεγάλου επαναστάτη 

εκφράζοντας  την αιώνια ευγνωμοσύνη μας και δίνουμε όρκο τιμής  ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε  τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που έδωσαν  τη ζωή τους  για να ζούμε σήμερα εμείς λεύτεροι». 

«Ως νέα γενιά κοιτάμε μπροστά,  σχεδιάζουμε και χτίζουμε  το μέλλον μας  πάνω στις στέρεες βάσεις  των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας. Αγώνες και θυσίες που μας δείχνουν το δρόμο  για ένα αύριο καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο…» συμπλήρωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος.

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Μητσοτάκης για σκοπιανή Πρόεδρο: «Παράνομη και ανεπίτρεπτη», παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με έντονο τρόπο εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ενόχλ…