GKKA_25_11022024_CMYK

Διαδικτυακή εφαρμογή με τα δεδομένα του Κτηματολογίου

Ολο το Κτηµατολόγιο σε ένα χάρτη. Καθώς η ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου αρχίζει πλέον να έχει ορατό ορίζοντα περαίωσης, το Εθνικό Κτηματολόγιο λανσάρει τον επόμενο μήνα μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει στον πολίτη συνολική εικόνα του έργου.

Ο ψηφιακός χάρτης θα απεικονίζει όλη την Ελλάδα χωρισμένη σε ιδιοκτησίες, με κάποια βασικά –προφανώς ανώνυμα– στοιχεία για κάθε μία από αυτές. Απώτερος στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να δηλώσουν (έστω εκπρόθεσμα) την ιδιοκτησία τους έως τις 30 Νοεμβρίου. Σε δεύτερο επίπεδο, ο χάρτης θα λειτουργεί ως «πύλη» για μια σειρά από υπηρεσίες.

 Ο ψηφιακός χάρτης του Κτηματολογίου «οπτικοποιεί» τα αποτελέσματα σχεδόν τριών δεκαετιών κτηματογράφησης. Χωρισμένος σε επίπεδο προ-καποδιστριακών δήμων (όπως δηλαδή ήταν η διοικητική δομή της χώρας όταν ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90), ο χάρτης δίνει κατ’ αρχάς μια πρώτη εικόνα του έργου: σε ποιες περιοχές το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, πού βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση, πού η προανάρτηση και σε ποιες περιοχές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων.
Στις περιοχές αυτές τα όρια των οικοπέδων παρουσιάζονται με βάση τα λεγόμενα «προκαταρκτικά υπόβαθρα», δηλαδή τον αρχικό χωρισμό των ιδιοκτησιών.

Εστιάζοντας στον ψηφιακό χάρτη, θα εμφανίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών και ο «αριθμός ταυτότητας» της κάθε ιδιοκτησίας, δηλαδή ο δωδεκαψήφιος αριθμός του (ΚΑΕΚ). Εφόσον ο πολίτης κάνει κλικ επάνω στην ιδιοκτησία, θα βλέπει κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτήν: την έκτασή της, την περίμετρο, ποια είναι η κύρια χρήση που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο (λ.χ. αγροτική) και σε τι ποσοστό.

Περαιτέρω, ο πολίτης θα μπορεί να δει την ιδιοκτησία του σε σχέση με τους δασικούς χάρτες (κυρωμένους ή σε ανάρτηση) και τι οι χάρτες έχουν δείξει για κάθε ιδιοκτησία (λ.χ. αν ένα οικόπεδο είναι δασικό, χορτολιβαδικό ή άλλο). Επίσης, τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 (με τον κωδικό και το είδος της κάθε περιοχής).

 Ο χάρτης θα δίνει δυνατότητα αναζήτησης με βάση ταχυδρομική διεύθυνση, δήμο ή ΚΑΕΚ, αλλά και αποθήκευσης και εκτύπωσης ενός τμήματός του. Ακόμη, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εφαρμόζει στον χάρτη τα επίπεδα της πληροφορίας που έχει το google earth, προκειμένου να διευκολύνεται ο εντοπισμός του ακινήτου.

Δηλώσεις και διορθώσεις

«Για σχεδόν 30 χρόνια η διαδικασία της κτηματογράφησης γινόταν κατά κύριο λόγο με χαρτί, περιγραφές γεωτεμαχίων με νομικά κείμενα και τοπογραφικά σε φωτοτυπίες», λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κώστας Κυρανάκης. «Δικός μας στόχος είναι με τον νέο ψηφιακό χάρτη να δημιουργήσουμε μια εύκολη και κατανοητή εμπειρία “ατομικής κτηματογράφησης”, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώνει ή να διορθώνει τα στοιχεία του ακινήτου του χωρίς να πηγαίνει σε καμία δημόσια υπηρεσία. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα είναι διαθέσιμο μέσα στον Μάρτιο του 2024 και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμβάλει δραστικά στην επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ώστε να διασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών σε όλη την Ελλάδα».

«Με τον νέο ψηφιακό χάρτη, κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώνει ή να διορθώνει τα στοιχεία του ακινήτου του χωρίς να πηγαίνει σε καμία δημόσια υπηρεσία».

Οπως εξηγεί ο κ. Κυρανάκης, οι εφαρμογές του ανοιχτού ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου δεν εξαντλούνται στην πληροφόρηση των πολιτών. «Κατ’ αρχάς θα μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, λ.χ. για να εντοπιστούν οι ιδιοκτησίες που δικαιούνται αποζημίωση εξαιτίας μιας θεομηνίας. Σε δεύτερο χρόνο, ο πολίτης θα μπορεί να εισαχθεί στον χάρτη με τη χρήση των κωδικών Τaxis και να οδηγηθεί στην ιδιοκτησία του, βλέποντας τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα επιλέγοντας την ιδιοκτησία του στον χάρτη να οδηγείται από την εφαρμογή στη διαδικασία δήλωσης ή υποβολής αιτήματος διόρθωσης. Αυτό που εξετάζεται από τις νομικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου είναι αν ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί μέσα από αυτήν την εφαρμογή να δει κατά πόσον (και ποιος) αναζήτησε πληροφορίες για την ιδιοκτησία του, αλλά και τι όριο θα τεθεί στη δωρεάν πληροφορία για επαγγελματίες (όπως δικηγόρους)». Να σημειωθεί ότι ο χάρτης δημιουργήθηκε εσωτερικά στις υπηρεσίες, από τους υπαλλήλους του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η πορεία του έργου

Ο ψηφιακός χάρτης του Κτηματολογίου θα δίνει από τον επόμενο μήνα μια εικόνα από το μέλλον. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πώς θα φθάσουμε εκεί… από το παρόν. Για να γίνει αντιληπτή η πορεία, πρέπει να απαριθμήσουμε τα στάδια της διαδικασίας: το πρώτο στάδιο είναι από την προκήρυξη ενός διαγωνισμού έως την υπογραφή σύμβασης (ανάμεσα στο Κτηματολόγιο και έναν ιδιώτη μελετητή) για την κτηματογράφηση μιας περιοχής. Μετά τη συμβασιοποίηση ακολουθεί η συλλογή δηλώσεων από τους πολίτες, ο έλεγχός τους και η ένταξή τους σε μια βάση δεδομένων.

Συνεχίστε την ανάγνωση στην kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Πανηγύριζε και Γιόρτασε το Εκκλησάκι  της Αγίας Τριάδος Βαθυρρεύματος

  Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε θεία λειτουργία ιερουργούντος του…