afganoi-prosfyges-ohe

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης»

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή ότι περιμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξοδος.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) παρουσιάζοντας το περιφερειακό σχέδιο προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

«Μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν άλλα τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης», είπε η Κλέμεντς.

«Αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε ακόμα.

«Γνωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των το οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε Κλέμεντς.

Πηγή:topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…