Οι τιμές των ζωοτροφών δημιουργούν προβλήματα στο κόστος παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας μας.
Οι τιμές των ζωοτροφών δημιουργούν προβλήματα στο κόστος παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας μας. Από την άλλη οι τιμές παραγωγού είναι σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα για να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής γάλακτος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή λόγω νηστείας έχουμε μειωμένη ζήτηση για αγελαδινό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο οι τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες για τις ζωοτροφές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά 30 – 40%. Η κατάσταση στο κόστος παραγωγής είναι πολύ δύσκολη.
Από την άλλη οι τιμές στο αγελαδινό γάλα δέχονται «πιέσεις» προς τα κάτω. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 37,5 έως 38 λεπτά το κιλό. Σε περίπτωση που ανοίξει ο τουρισμός θα υπάρξει μείωση των αποθεμάτων των τυριών από αγελαδινό γάλα. Όμως αυτό δεν αρκεί για τον κλάδο. Η αγελαδοτροφία ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
Ο κλάδος δεν πριμοδοτείται από καμιά κυβέρνηση. Οι αγελαδοτρόφοι καταφέραν στην Ελλάδα να έχουν αποδόσεις που φτάνουν στους 11 τόνους ανά αγελάδα ετησίως, που είναι πάνω από τον μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ. Χρειάζονται όμως να γίνουν επενδύσεις. Στα Σχέδια Βελτίωσης δεν εγκρίθηκε ούτε ένα πρόγραμμα στην αγελαδοτροφία (γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής).
Επίσης κανένας βοοτρόφος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχε καμιά μοριοδότηση. Το αρνητικό είναι ότι αυτό θα επαναληφθεί και στο νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών γιατί στο ΥπΑΑΤ λένε ότι δεν έχουν χρόνο να αλλάξουν τα κριτήρια ένταξης. Οι αγελαδοτρόφοι είμαστε ο μόνος κλάδος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει με εγχώριο προϊόν εισαγωγές συνολικού ύψους 1 δις ευρώ. Οι κυβερνήσεις όμως δεν φαίνεται αυτό να το θέλουν».
Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Αντωνάκος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς εφαρμόζουμε τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη μας, που είναι κυρίως από Αργολίδα και Αρκαδία. Έτσι καταφέρνουμε και επιτυγχάνουμε τιμές στο αγελαδινό γάλα που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 43 λεπτά το κιλό για τα μέλη μας.
Βέβαια η τιμή εξαρτάται και από την ποιότητα. Πάντως αυτή την εποχή έχουμε πρόβλημα στην κατανάλωση. Ελπίζουμε με το άνοιγμα του τουρισμού να έχουμε μια αύξηση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και αυτό να φτάσει στις τιμές παραγωγού».
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαϊόπουλος «οι τιμές που παίζουν στην αγορά αυτή την περίοδο ξεκινούν από τα 38 λεπτά το κιλό και φτάνουν και τα 40 λεπτά το κιλό. Ανάλογα τις ανάγκες των εταιρειών κυμαίνεται η ζήτηση, αλλά και ο τρόπος που αυτές εξοφλούν τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς.
Το πρόβλημα για τους αγελαδοτρόφους είναι το κόστος όλων των ζωοτροφών (σόγια, καλαμπόκι, κριθάρι κ.α.), που φέτος έχει αυξηθεί κατά 20%. Τα συμβόλαια τα κλείνουμε με τις γαλακτοβιομηχανίες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο. Μετά τον Οκτώβριο άρχισε το ράλι ανόδου στις τιμές ζωοτροφών. Στην ουσία οι αγελαδοτρόφοι με τόσο αυξημένο κόστος έχουν ζημιά, αφού δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμβόλαια παράδοσης γάλακτος που έχουν υπογράψει».